Takipde Kalın!
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
Gündem Ekonomi Dünya Spor Magazin Kadın Sağlık Yazılar Teknoloji Gastro Video Stil Resmi İlanlar

İtalya’nın Avellino kentindeki bir laboratuvarın dolap çevirdiği iddia ediliyor; Roma ekibi Lazio, Şampiyonlar Ligi maçına çıkabilsin diye sahte PCR testi düzenlemekle suçlanıyor bu laboratuvar. Futbolcuların tamamının negatif olduğunu söylemeye gerek yok! Fakat sıra Roma’da yapılan UEFA testine gelince üç futbolcu pozitif çıkıyor: Ciro Immobile, Lucas Leiva ve Thomas Strakosha. UEFA engeline takılan bu üç oyuncu Şampiyonlar Ligi A Grubu’ndaki Zenit St. Petersburg karşılaşması için Rusya’ya gidemiyor.

Serie A’daki lig maçlarına gelince 11’de gedik yok, çünkü futbolcuların tamamı negatif. Torino ve Juventus maçlarını eksiksiz oynuyorlar. Takım doktoru Ivo Pulcini, Juventus maçı öncesi ekibin tamamının negatif çıktığına dair teminat veriyor. Fakat medyanın test sonuçlarındaki kaosa dikkat çekmesi üzerine İtalya Futbol Federasyonu Lazio kulübüne soruşturma açıyor; savcılık ise Avellino’daki laboratuvarı soruşturmaya başlıyor. Lazio’nun kampında polis tarafından arama yapılıyor.

Takım doktorunun da güvence vermesi kamuoyunda sorgulanırken, kulüp başkanı Claudio Lotito inanılmaz bir açıklamayla savunmaya geçiyor. La Repubblica’ya verdiği demeçte, “Bakteriler ille de bulaşıcı olmak zorunda değil” diyor. Öncelikle Kovid-19 enfeksiyonuna yol açan bir bakteri değil, yeni tip koronavirüs, bilimsel adıyla SARS-CoV-2. Hadi bu bilgi eksikliğidir diyelim ama beteri var. İtalyan kadınlarının bünyesi açıklamayı nasıl kaldırabildi bilmiyorum ama Lotito bakteriyel savunmasına şöyle devam ediyor: “Pozitif dediğiniz şey nedir ki? Pozitif bulaşıcı demektir, öyle mi? Dünyanın her yerinde kadınların vajinalarında bakteri var. Ama bu patojen oldukları anlamına gelmiyor. Sadece bazı durumlarda bulaşabiliyor…"

Lotito ayrıca, test kargaşasının üstüne giden La Gazzetta dello Sport’a da çatıyor. Torino kulübünün başkanı Urbano Cairo’nun gazetesi olduğu için Lazio’ya saldırdıklarını söylüyor; “Onu siyasette yendiğim için Cairo benden nefret ediyor” diyor. Lazio kulübünden daha makul açıklama yapanlar ise laboratuvar ve UEFA testlerinin farklı eşik değerleri olduğu için aynı sonucu vermeyebileceğini söylüyor.

KITALARARASI SAHTE TEST BORSASI

Lazio ile Torino veya Juventus arasındaki test problemi onların sorunu olabilir ama dünya için daha büyük bir problem mevcut. Sahte test borsasının giderek yayıldığına dair haberler geliyor. Neredeyse insanlık suçu sayılabilecek ölümcül bir sahtekarlıkla karşı karşıyayız. İşin içinde kaçak göçmen trafiğini yöneten insan tacirleri gibi çeteler kadar yolsuz tıp kurumları da var.

İtalya’daki laboratuvar soruşturma sonunda suçlu çıkar ya da çıkmayabilir ama Bangladeş’te bir hastane zincirinin sahte negatif test sonuçları düzenlediği resmen kanıtlandı. İktidardaki Avami Birliği partisinin de üyesi olan hastane zinciri sahibi Muhammed Şahid sahtekarlık ortaya çıkınca firar etti, sonra polis tarafından yakalandı. Pandemi sürecinde TV ekranlarında da boy gösteren Şahid’in özel kliniklerinde ücret karşılığı 10 bin kadar test yapıldığı, bunların yarısının sahte olduğu söyleniyor.

Sahte test çeteleri ise iş umuduyla yurt dışına giden göçmenlere ve kısmen turistlere hizmet veriyor. Örneğin geçen aylarda Avusturya üzerinden Münih’e gitmeye çalışan 17 Ukraynalı göçmen otoyolda Alman polisi tarafından çevrilince bütün düzmece belgeler ortaya döküldü. İş sözleşmeleri, otel rezervasyonları ve negatif Kovid testleri dahil grubun bütün belgeleri sahteydi. Aralarındaki iki insan taciri de ele geçirildi. Paris’te havalimanında yaşanan diğer bir vakada sahte test düzenleyen yedi kişi tutuklandı; beş yıl hapisle yargılanıyorlar, para cezası da 375 bin Euro.

Bu vakaların bulaşla sonuçlanıp sonuçlanmadığı meçhul, ancak pozitif (!) sonuçlara yol açan vakalar da var. Romanyalı bir kadın, 90 yaşındaki bir adama bakıcılık için sahte test raporuyla Avusturya’ya gidiyor. Bir süre sonra 58 yaşındaki kadın Kovid pozitif çıkıyor, iki gün sonra da risk grubundaki yaşlı adamın enfekte olduğu anlaşılıyor. Innsbruck Savcılığı bulaşıcı hastalık yoluyla insan hayatını taammüden tehlikeye sokmak suçundan soruşturma açıyor Rumen kadına.

Göçmenler iş umuduyla çetelerin eline düşebilir. Kaldı ki, bazı ülkelerde semptom göstermeden test imkanı zaten yok. Ancak turistik cepheden de sahtekarlık haberleri geliyor. İşte Brezilya’da manşetlere çıkan olay: Dört kişilik bir grup düzmece test sonuçlarıyla uçağa binip Atlas Okyanusu’ndaki Fernando de Noronpa adalarına gidiyor, fakat palmiyeler altında plaj keyfi yerine kodesi boyluyorlar. 166 bini aşkın ölü sayısıyla ABD ve Hindistan’dan sonra üçüncü sırada gelen Brezilya’da yargının sahte test konusunda hiç şakası yok.

Test sahtekarlığında dönen para miktarı tam bilinmiyor. Ancak Paris’te yakalanan çetenin test başına 300 Euro aldığı tespit edilmiş. Şüphelilerin cep telefonlarında yapılan incelemede ise 200 sahte test sonucu daha bulunmuş. Bazı ülkelerin polis kaynaklarına göre evde yapılan test sonuçları da sahte çıkıyormuş. Test kitiyle değil, dijital negatif test formu üzerinden photoshopla!

Şurada Paylaş!
Yazı Boyutua
Yazı Boyutua
Diğer Yazılar