Altılı Masa'da icraat zamanı!
Altılı Masa, gelinen kritik dönemeçte, bugün çok önemli bir toplantı yapacak. İYİ Parti’nin ev sahipliğinde yapılacak toplantıda ilk kez cumhurbaşkanı adayının belirlenmesi süreci konuşulacak; isimler gündeme getirilecek.
Bu toplantı aynı zamanda Altılı Masa’nın 30 Ocak’ta açıklayacağı ortak politikalar metni ve geçiş süreci yol haritası için hazırlık niteliğinde olacak. Toplantıda karara bağlanacak ve 30 Ocak’ta açıklanacak ortak politikalar metninde önemli seçim vaatleri ve icraatlar da yer alıyor.
Aldığım bazı önemli detayları paylaşmak istiyorum…
Altılı Masa, geçiş sürecinde yürütmeye ilişkin bazı kararlar aldı. Öncelikli olarak bakan yardımcılığı mekanizmasının kaldırılması planlanıyor. Halihazırda her bir bakanlıkta 4 bakan yardımcısı görev yapıyor. Bunun yerine parlamenter sistemdeki gibi bakanlık müsteşarı mekanizması getiriliyor.
Bakan yardımcılığının işlevsiz olduğu ve yönetim yapısını bozduğundan hareketle; devlet geleneğinde bürokrasinin gücünü, ehliyet, liyakat ve yetkinliği temsil eden müsteşarlık mekanizmasının yeniden ve güçlü olarak geri getirilmesi planlanıyor.
Devlet çarkı içinde siyasi inisiyatifi destekleyen, devlet geleneğini sürdüren siyaset üstü bir yapının önemine işaret ediliyor. Artısı eksisi tartışıldı ve bakan yardımcılığı mekanizmasının kaldırılmasında uzlaşıldı. Liderler, bu konuda sadece zamanlamaya karar verecekler.
Bu toplantıda ayrıca bakanlıklarla ilgili çalışmaya da son şekli verilecek. Bakanlık sayısının 25’e çıkarılması ve bazı bakanlıkların bölünmesi planlanıyor.
Merkez Bankası başta olmak üzere; TÜİK, DPT, SPK, RTÜK gibi düzenleyici ve denetleyici kurumlar üzerinde uzun soluklu çalışmalar yapıldı. Merkez Bankası bağımsızlığının yanı sıra; bu gibi kurumlarda şeffaflığın önemi ve yönetimlerine liyakatli, yetkin kadroların atanması üzerinde duruluyor.
VAATLER VE İCRAATLAR
Altılı Masa’nın ortak politikalar metninde, önemli seçim vaatleri ve icraatlar da bulunuyor. Örneğin vergi dilimlerinin düşürülmesi, çiftçinin kullandığı motorinde ÖTV’nin sıfırlanması, geniş kullanım alanı olan bazı ürünlerde ÖTV’nin düşürülmesi, aileyle ilgili düzenlemeler, kreş, yurt projeleri, öğrencilere ücretsiz öğle yemeği ve süt verilmesi, istihdam ve teşvik projeleri açıklanacak.
ADAY İSMİ
Cumhurbaşkanı adayının belirlenme süreci daha önce liderlerin gündemine gelmişti. Bu toplantıda ilk kez partiler, cumhurbaşkanı adayına yönelik önerilerini ve belirlemişlerse isimleri gündeme getirecekler. Masadaki genel yaklaşım, adaylık için masada bulunan 6 genel başkandan birinin öncelikli olması…
Liderler, "Beş genel başkandan biri öncelikli adayımızdır” diyecekler. Eğer masa dışından aday isimlerinin de konuşulması kararı alınırsa ikinci aşamada başka isimler gündeme getirilecek. Partiler bu konuda birbirinden farklı yaklaşımla, alternatifli çalışmalar yaptı. Bazı partiler isim önermeyecek; masadaki genel kanıya bakarak karar verecek.
Bu noktada CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun ismi öne çıkabilir. Çünkü masadaki partilerin önemli bölümü Kılıçdaroğlu’nun adaylığını kabul etme ve destekleme yönünde eğilim sergiliyor.
BAKANLIK DAĞILIMI
Toplantının ağırlıklı gündemi cumhurbaşkanı adaylığı değil. Ortak politikalar metni dışında; bakanlık dağılımı ve milletvekili listelerinin oluşturulması konuşulacak. İlkesel olarak partilerin alacağı oy oranına göre bakanlıkların dağılımının yapılması düşünülüyor. Her partiye uzmanlık ve kadrolarına göre bir bakanlık verilerek yönetime ortak edilmesi, bunun yanında oy oranına göre diğer bakanlıkların dağıtılması düşünülüyor. Bu, bir nevi ön koalisyon protokolü olarak değerlendirilebilir.
Seçim ittifakı meselesi, tartışmasız hayata geçirilecek başlıklardan. Özellikle birden fazla seçim bölgesine ayrılmış olan büyük illerde, her parti güçlü olduğu bölgede kendi listeleriyle seçime girecek. İttifak yapılacak bölgelerde ise birinci sıraya kendi partisinden isim, ikinci sıraya büyük partinin adayı konulacak.
Karma bir yöntem, aynı zamanda seçmenin tepkisini çekmeyecek ya da partisine küstürmeyecek bir planlama yapılacak. Her yerde ittifak yapılması söz konusu değil.
İLETİŞİM DİLİ
Altılı Masa, iletişim diline ve siyasi retoriğe de büyük önem veriyor. Seçmeni kaygılarından kurtarıp umutlu bir geleceğe taşıyacak söylem üzerinde de çalıştılar. İktidarın kullandığı, “Bunlar yönetemez, bunlar beceremez. Altısı bir araya gelip uzlaşamadan dağılıyorlar. Paylaşamıyorlar, ülkeyi nasıl yönetecekler? Yürütme üzerinde vesayet oluşturuyorlar” gibi söylemlere karşı güçlü bir irade sergilemeye hazırlanıyorlar. Örneğin, “15 Mayıs’ta saat 08.00’de iş başındayız. Göreve hazırız” gibi mesajlar hazırlandı.
Toplumu Altılı Masa’nın adayına, ortak ve akılcı yönetime ısındırmak, umutlarını yeşertmek için bakanlıklar ve kritik görevler için bazı isimler de zikredilmeye başlanacak. “Artık zamanı geldi” yaklaşımıyla, “Kazanacak aday” söyleminden, “Bizim adayımız kazanacak. Türkiye kazanacak” söylemine geçiş yapacaklar. Bakalım bu dil tutacak mı? Başarılı olabilecekler mi?
- YSK'nın bu kararı olmadı…1 yıl önce
- Partiler üstü bir mesele: Sığınmacılar1 yıl önce
- Yurt dışı oylar referans mı?1 yıl önce
- Kilitli sandığın maymuncuğu sığınmacılarda...1 yıl önce
- Sıkışan siyaset ve halkın adaleti1 yıl önce
- 19 Mayıs'tan çıkarılması gereken dersler1 yıl önce
- Mesele alınan mesajı vatandaşa geçirmekte1 yıl önce
- Yeni sloganlar maçı çevirir mi?1 yıl önce
- Küskün seçmen ve sandığa gitmeme tehlikesi!1 yıl önce
- Seçmenin kaygısı ve ikinci tur1 yıl önce