Pusuladaki nokta kafalardaki soru işareti
14 Mayıs’ta yapılacak seçimler için son dört güne girilirken, gerginlik de giderek artıyor. Seçmenin oyuna sahip çıkma konusunda yapması gerekenler mevzuatta var.
Siyasi partiler de ilçe seçim ve sandık kurullarında görev yapacak üyelerini belirledi; müşahitler için kimlik kartları hazırlandı. Kimin ne yapması gerektiği, hangi durumda nereye itirazın yapılacağı, itirazları kimin sonuçlandıracağı gibi konular aslında çok açık ve net.
Seçimde bir maraza çıkması kimsenin işine gelmez. Bunun kime yarayacağını, kimin için mağduriyet oluşturacağını da kimse kestiremez.
Bu anlamda bir adaya ya da partiye tek oyuyla destek verecek seçmenin sorumluluğu kadar, adaylara ve partilere de önemli görevler düşüyor.
Bu seçimin asla ve asla bir varlık yokluk yarışına dönüştürmemek ve sürekli aksini vurgulamak gerekir diye düşünüyorum. Verilecek mesajlar da buna göre olmalı.
Size aşırı naif bir yaklaşım gibi görünebilir ama aslında şunu söylemek gerekir; kaybeden de kazanmış olacak.
Sonuçta sağlıklı bir seçim, vatandaş iradesinin eksiksiz sandığa yansıdığı bir seçim, geniş toplumsal mutabakat anlamına gelecektir.
Centilmence bir yarış olmasını dilemek ve buna uygun davranmak da gerçek anlamda halkçı ve hakça bir tavırdır.
PUSULADAKİ NOKTA
Şimdi pusulardaki nokta meselesine değinmek istiyorum. Hollanda’da oy kullanımı sırasında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın fotoğrafının altındaki mührün basıldığı yuvarlakta siyah bir nokta tespit edildi. Bununla ilgili sosyal medyada yoğun bir kampanya yürütüldü.
Bu iddiaların ardından Yüksek Seçim Kurulu’nun konuyu değerlendirmek üzere toplantı kararı aldığı öne sürüldü ancak İletişim Başkanlığı, “Baskı hatasından kaynaklı olarak oyların geçersiz sayılabileceği” iddialarını yalanlarken, “Hollanda’da baskı hatası tespit edilen 225 oy pusulası kullanılmadan ayrılıp, tutanak altına alınmıştır” açıklaması yaptı.
CHP ve İyi Parti’nin YSK temsilcileri, konuyla ilgili herhangi bir sorun tespit etmediklerini söyledi. 2018’de de basım hatası olan oy pusulaları geçerli kabul edilmişti.
Basım hatası bulunan oy pusulaları ve zarflar da geçerli sayılıyor.
Seçmenin, kabine girmeden önce oy pusulası ve zarfını olası basım hatalarına karşı; aynı zamanda üzerinde YSK mührü bulunup bulunmadığı ve kâğıdın filigranını kontrol etmesinde büyük fayda var.
Aykırı durumlarda sandık kurulu, tutanakla kusurlu pusula veya zarfları kullanılmadan kenara ayırıyor ve seçmene yeni bir pusula veriyor.
Sosyal medya üzerinden yürüyen kara propaganda ve manipülasyon çalışmaları ayrı bir yazı konusu.
Dikkat çekmek istediğim husus, özellikle siyasi tarafların, “çok kritik bir seçim” diyerek vatandaşı da olumsuz motive etmesi.
Böyle bir motivasyon durumunda hile ya da oy kaydırma olup olmamasının pek bir önemi yok. Böyle bir algının geniş toplum kesimlerinde yerleşmesinin olumsuz sonuçları olacaktır. Böyle bir anafor yaratılırsa hepimizi içine alır. Buna kimsenin hakkı yok diye düşünüyorum.
Bu gerekçelerle herkesin sorumluluğunun farkına varması ve buna uygun davranması gerekir.
Temennim odur ki, seçimi kim kazanırsa kazansın; bu güzel ve yalnız ülkemiz galip gelsin…
- YSK'nın bu kararı olmadı…1 yıl önce
- Partiler üstü bir mesele: Sığınmacılar1 yıl önce
- Kilitli sandığın maymuncuğu sığınmacılarda...1 yıl önce
- Yurt dışı oylar referans mı?1 yıl önce
- Sıkışan siyaset ve halkın adaleti1 yıl önce
- 19 Mayıs'tan çıkarılması gereken dersler1 yıl önce
- Mesele alınan mesajı vatandaşa geçirmekte1 yıl önce
- Yeni sloganlar maçı çevirir mi?1 yıl önce
- Küskün seçmen ve sandığa gitmeme tehlikesi!1 yıl önce
- Seçmenin kaygısı ve ikinci tur1 yıl önce