Küskün seçmen ve sandığa gitmeme tehlikesi!
Seçim kaybedebilirsiniz ancak vatandaşla/seçmenle gönül bağını koparırsanız işte bu sizin için en büyük tehlikedir. Seçim ikinci tura kaldı. Matematik olarak iki adayın da şansı var ancak Millet İttifakı cephesinde büyük bir hayal kırıklığı, büyük bir umutsuzluk ve moral bozukluğu yaşanıyor.
Bu moral bozukluğu sadece parlamento çoğunluğunun kaybedilmesi değil, iki adayın aldığı oy oranıyla ikinci turda denklemin döndürülemeyeceği beklentisinden kaynaklanıyor. İkinci turda farkın daha büyük olacağına ilişkin genel bir kanaat hâkim.
Bunların dışında asıl büyük tehlike, seçmenin gönül verdiği parti ya da partiler tarafından oyuna sahip çıkılmadığı kanaatidir. Bu cephede seçmen diyor ki, “Ben üzerime düşeni yaptım. Tarihin en büyük katılımını ortaya koydum ancak sandıklara, oyuma yeterince sahip çıkılmadığını görüyorum.”
Gözlemlediğim kadarıyla bu inanç ve olumsuz motivasyon, büyük vatandaş grubunda var. Bu da gerekli önlem alınmazsa ikinci tur seçime katılımın düşeceği, hatta çok sayıda vatandaşın sandığa gitmeyeceği sonucunu doğuruyor.
Millet İttifakı adayı Kemal Kılıçdaroğlu’nun iki haftalık sürede bu yargıyı kırması gerekiyor. Aksi durumda kendi seçmeni sonucun değişmeyeceğini düşünerek önemli oranda sandığa gitmeyecektir.
İkinci tur için propaganda ve seçim stratejileri konuşulurken, asıl çözülmesi gereken mesele budur. Taktikten önce seçmenin tekrar inançla motive edilmesi gibi bir sorun var.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Bilgi ve İletişim Teknolojilerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Onursal Adıgüzel'i görevden aldı.
Sosyal medya hesabından paylaşım yapan Adıgüzel, "Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu'nun seçim sürecine zarar vermemek adına 2018 yılından bu yana sürdürdüğüm görevimden ayrılıyorum" açıklaması yaptı.
Bu ayrılığın, söz konusu rahatsızlıktan kaynaklandığını söylemek yanlış olmaz…
BAŞKANLIK SİSTEMİNE DESTEK
Seçmenin, mevcut hükümet politikalarından kaynaklı birçok probleme, ekonomik sorunlarına ve rahatsızlığına rağmen; terörle mücadelenin devamı, beka ve ülke bütünlüğü kaygısıyla hareket ettiğini söylemiştik.
Bunun yanı sıra bu sonuçlarla parlamenter sistemi de kısmi olarak reddettiği sonucu çıkarılabilir. Çünkü Millet İttifakı parlamenter sisteme dönüş konusunda program hazırlamıştı.
Başkanlık sistemine tam destek mesajının çıktığını da söyleyemeyiz. AK Parti’nin aldığı 35.6’lık oy oranına baktığımızda, bunun bir ince ayar ya da geleceğe dönük revizyon beklentisi olduğunu düşünebiliriz.
Vatandaşın, mevcut ekonomik program, uygulanan politikalar ve karar alma mekanizmalarından kaynaklı beklentilerine karşılık vermek AK Parti’nin yararına olacaktır.
AK Parti, aldığı oy oranı ile 2002 seçimlerindeki seviyeye dönmüş oldu. AK Parti 2002’de 34.6 oy oranı ile iki partili parlamento yapısında tek başına iktidar olmuştu. Normal şartlarda parlamenter sistemde bu oy oranı, meclis aritmetiğine de bağlı olarak tek başına iktidar değil, koalisyon hükümeti getiriyor.
TEK PUSULA AVANTAJI
Birinci turda bir metre uzunluğundaki TBMM seçimi pusulası, oy kullanmayı güçleştirdiği gibi tepki oyları dışında geçersiz oyları da artırdı. İnsanların yorgun ve yılgın olduğunu da göz önünde bulundurursak, ikinci turda iki adaylı sade ve tek pusula, seçmen açısından büyük kolaylık ve avantaj olacaktır.
İkinci turda aynı motivasyonun sağlanması ya da motivasyonun artması seçim sonucuna etki edebilir. Yine sandıkların fiziki olarak kontrolü adaylar açısından hayati önem taşıyor.
Büyük aksilik ya da itiraz olmazsa sandıklar kapandıktan iki saat sonra tablonun netleşmesi beklenebilir. Oyların sayımı ve tasnifi de daha kolay olacak.
MİLLİYETÇİLİĞİN YÜKSELİŞİ
Seçmen Kılıçdaroğlu’nu kabullendi ama kaygıları daha ağır bastı. Kılıçdaroğlu, ilk turda en güçlü rakibi Tayyip Erdoğan'ın gerisinde kaldı. Burada ittifak ortağı partilerdeki milliyetçi oyların bir kısmının Kılıçdaroğlu’na gitmediğini görüyoruz. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın aldığı oy oranı AK Parti ve MHP’nin oylarından dört puan fazla.
Bu oylar, milliyetçi hassasiyetleri olan seçmenin oyları. Tablo net…
Seçmen bir anlamda terzi hassasiyeti ile ince işçilik yaptı. İkinci tura kadarki 15 günlük sürede gözlem yapma imkânı da bulacak. Bu nedenle yürütülecek kampanyanın kritik uçları ve hassasiyeti çok önemli…
Adayların mevcut çizgilerinde kırılmalar zor ancak olağanüstü gelişmeler seçimin yönünü değiştirebilir.
AK Parti’den milletvekili seçilen Tuğrul Türkeş’in seçim sonuçları üzerinden yaptığı milliyetçilik analizi dikkate değer. Sonuç bölümünü paylaşmak isterim:
“Bu seçimin tek ve gerçek galibi Türk Milliyetçiliğidir. Bu resmetmeye çalıştığımız yapılar derlenip toparlanabilirlerse ki bu örneğin bir Lig çatısı altında olabilir; bundan sonraki seçimlerde birinci parti ve seçimin galibi Türk Milliyetçiliğine değer veren, önemseyen ve onun temiz kadrolarına imkân sağlayan yapı olacaktır. Velhasıl bir sonraki seçimin galibi Türk Milliyetçiliğidir.”
- YSK'nın bu kararı olmadı…1 yıl önce
- Partiler üstü bir mesele: Sığınmacılar1 yıl önce
- Yurt dışı oylar referans mı?1 yıl önce
- Kilitli sandığın maymuncuğu sığınmacılarda...1 yıl önce
- Sıkışan siyaset ve halkın adaleti1 yıl önce
- 19 Mayıs'tan çıkarılması gereken dersler1 yıl önce
- Mesele alınan mesajı vatandaşa geçirmekte1 yıl önce
- Yeni sloganlar maçı çevirir mi?1 yıl önce
- Seçmenin kaygısı ve ikinci tur1 yıl önce
- YSK'dan son dakika hamleleri1 yıl önce