Sıkışan siyaset ve halkın adaleti
Cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turunda yüzde 5.17 oy alarak yarış dışı kalan ATA İttifakı’nın adayı Sinan Oğan, ikinci turda Cumhur İttifakı’nın adayı Recep Tayyip Erdoğan’ı destekleyeceğini açıkladı.
Oğan’ın bu açıklamasından çok kısa bir süre sonra Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ Twitter hesabından, “Sayın Sinan Oğan’ın açıklaması sadece kendi politik tercihidir. Bu açıklama, Zafer Partisi’ni temsil etmemekte ve bağlamamaktadır. Zafer Partisi adına açıklamayı ben yapacağım” dedi.
Bu iki açıklama Oğan ve Özdağ’ın aynı fikirde ve bakış açısından olmadıklarını net şekilde ortaya koyuyor. Özdağ’ın bugün yapacağı açıklama ile ikinci tur perspektifini görmüş olacağız.
Sinan Oğan’ın açıklamasında dikkat çektiği hususlara dönersek, konuşmasına; kendisini destekleyen seçmene, ATA İttifakı bileşenlerine, farklı dünya görüşünde olmalarına rağmen destek veren vatandaşlara ve 111 bin 506 imza vererek aday gösteren vatandaşlara teşekkür ederek başladı.
Üzerinde uzlaşılan bir Türk milliyetçisi aday çıkmadığı için kendisinin aday olduğunu vurgulayan Oğan, almayı düşündüğü oy oranının 9-16 bandında olduğunu, seçimlere damga vuran milliyetçi dip dalgayı üç ayda değil üç yılda hazırladıklarını söyledi.
Adaylıktan çekilmeyerek seçimi ikinci tura taşıdığını, Türk milliyetçiliği ve Atatürkçülüğü ülkenin kilit noktası haline getirdiğini, Anayasanın değiştirilemez ilkeleri ve Türklük gibi konularda farkındalık oluşturduklarını belirten Oğan, “Türk milliyetçilerinin ve Atatürkçülerin hak bağıran sesi olduk, olmaya devam edeceğiz” dedi.
Seçmenin ilk turda hem Cumhur İttifakı’nı hem de Millet İttifakı’nı ciddi biçimde uyardığını söyleyen Oğan, seçmenin kendisine yürütme erki üzerinde bazı hassasiyetleri savunma görevi verdiğini söyledi.
Oğan, Türkiye’nin kritik bir dönemden geçtiğini vurgularken, ülkenin önündeki hayati meseleleri şöyle sıraladı:
- Sığınmacılar ve kaçaklar meselesi
- Deprem gerçeği
- Ekonomik sorunlar
- Teröre karşı istikrarlı mücadele
Ülkenin sorunlarının çözümünün yönetimde istikrarla doğrudan bağlantılı olduğunu vurgulayan Oğan, parlamento çoğunluğu ile seçilecek cumhurbaşkanının aynı siyasi çizgide olmasının önemine işaret etti. Oğan, Millet İttifakı’nın kendilerini ikna edecek bir perspektif ortaya koyamadığını ve istikrar faktörünü ıskaladığını söyledi.
Hiçbir zeminde pazarlık yapmadığını, angajman içinde olmadığını ve kimseden görev talep etmediğini birkaç kez vurgulayan Oğan, millete karşı sorumluluğun gereği olarak Cumhur İttifakı'nın adayı Tayyip Erdoğan’ı destekleyeceklerini söyledi.
SEÇMENİN KAFASINDAKİ SORULAR
Sinan Oğan, açıklamalarının ardından soru almadan toplantıdan ayrıldı. Soru alması gerekirdi çünkü aldığı karara uyup uymayacağı, kafasında soru işaretleri olan önemli bir seçmen grubu var. İlk turda Oğan’ı destekleyen seçmenin ikinci turda işaret ettiği adayı desteklemesi için ciddi argümanlara ihtiyaç var.
Şu yorumu yapanlara şiddetle katılıyorum. Yüzde 5.17’lik oy, sadece Sinan Oğan’ın değil, Ümit Özdağ’ın, adaylıktan çekilen Muharrem İnce’nin oylarıdır. Aynı zamanda Cumhur İttifakı ve Millet İttifakı adaylarına oy vermek istemeyenlerin tepki oylarıdır.
Bu tepki oylarının içinde HDP’den de Hüda-Par’dan da rahatsızlık vardır. Aynı zamanda iki ittifakın politikalarına tepki vardır.
Sinan Oğan sorulara yanıt vermedi. Toplantıdan sonra kendisini telefonla aradım ancak ulaşamadım. Telefonuma ve mesajıma dönmüş olsaydı bir gazeteci olarak seçmen adına kendisine şu soruları soracaktım:
- Sayın Erdoğan’ı destekleme kararınızın, ilk turda size oy veren seçmeni ne derecede motive edeceğini düşünüyorsunuz?
- Azerbaycan Devlet Başkanı İlham Aliyev ile bir telefon görüşmeniz oldu mu? Sayın Aliyev’in sizden ikinci turda Sayın Erdoğan’ı desteklemenizi istediği iddialarına ne diyorsunuz?
- Adaylığınızın Türk milliyetçileri, Atatürkçüler ve Anayasa’nın ilk üç maddesinin değişmesinden endişe eden kaygılı vatandaşlarımız için üçüncü yol olduğunu söylemiştiniz. Şimdi neden daha önce destek vermediğiniz bir yola seçmeni yönlendirdiniz?
- Sığınmacılar konusunda Millet İttifakı, Cumhur İttifakı’na göre daha katı bir tutum takınıyor. Destek kararınızda bu ne kadar etkili oldu?
- Bir TV programınızda, “Bir Türk milliyetçisi asla Hüda-Par’la yan yana gelemez” demiştiniz. Bu fikriniz değişti mi?
- Sayın Ümit Özdağ ile görüş ayrılığı yaşadığınız meseleler nelerdir acaba?
Sonuç; Sinan Oğan, üçüncü yol ve alternatif olarak yola çıktığı yolda ikinci turda, “Tek seçenek değiller” dediği adayı adres gösterdi.
Açıkçası; bir adayı adres göstermek yerine, “Hiçbir adayı desteklemiyorum. Görevimi yaptım. Çerçeveyi çizdim. İkinci turda kararı bana inanmış, gönül vermiş olan seçmenimin iradesine ve vicdanına bırakıyorum” deseydi ileride siyasette önemli bir aktör olurdu.
Bu şekilde bir açıklama Sinan Oğan’ı önümüzdeki süreçte gerçek anlamda bir iktidar alternatifi yapardı.
Sinan Oğan, kendisini temsil edilmiyor hissedenlerin, mevcudu beğenmeyip alternatif arayanların, ikisi de değil diyenlerin, Hüda-Par ile HDP arasında tercihte bulunmak istemeyenlerin sesiydi.
Seçmeni çıkışsız bıraktı… Ona verilen oylar emanetti…
Siyaset kurumu bizi, dar ve sığ alana yönlendirse de sıkışan politikada çıkışı yine Türk milletinin yüksek bilinci ve adalet duygusu sağlayacak. Buna yürekten inanıyorum…
- YSK'nın bu kararı olmadı…1 yıl önce
- Partiler üstü bir mesele: Sığınmacılar1 yıl önce
- Yurt dışı oylar referans mı?1 yıl önce
- Kilitli sandığın maymuncuğu sığınmacılarda...1 yıl önce
- 19 Mayıs'tan çıkarılması gereken dersler1 yıl önce
- Mesele alınan mesajı vatandaşa geçirmekte1 yıl önce
- Yeni sloganlar maçı çevirir mi?1 yıl önce
- Küskün seçmen ve sandığa gitmeme tehlikesi!1 yıl önce
- Seçmenin kaygısı ve ikinci tur1 yıl önce
- YSK'dan son dakika hamleleri1 yıl önce