Takipde Kalın!
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
Gündem Ekonomi Dünya Spor Magazin Kadın Sağlık Yazılar Teknoloji Gastro Video Stil Resmi İlanlar

Boyun ağrısı en sık boyun kaslarına ve boyun omurlarına ait hastalıklardan ötürü olur. Sert ya da yüksek yastıkta uyumak, sabit bir pozisyonda uzun süre kalmak, ani boyun hareketleri yapmak boyun tutulmasına yol açan başlıca nedenlerdir

Boyun ve birlikte baş ağrısı oldukça sık görülen rahatsızlıklardır.

Her 3 erişkinden 1’i boyun ağrısından yakınır. Boyun ağrısı en sık boyun kaslarına ve boyun omurlarına ait hastalıklardan ötürü olur. Fibromiyalji ve artroz bu hastalıkların önde gelenleridir.

Fibromiyalji, kronik bir kas ağrısı sendromudur. Halk dilinde kas tutulması olarak dile getirilir. Boyun tutulması da boyun kaslarına ait bir ağrılı spazmdır. Travma, kireçlenme, romatizma ve boyun fıtığı, boyun ağrısına yol açan başlıca nedenlerdir. Boyun ağrısı kadınlarda erkeklerden daha sık görülür. Mesleki olarak da bilgisayar operatörleri, büro işçileri, öğretmenler ve şoförlerde daha sık görülmektedir. Travma sonrası boyun ağrıları spor ya da trafik kazalarından sonra görülür. Başın öne ve arkaya doğru hızla savrulması, boyun omurları ve kaslarını zedeler. Kazadan aylar hatta yıllar sonra boyun ağrısı ortaya çıkabilir. Ağrı, omuz ve kollara yayılarak uyuşmalara neden olabilir. Başın öne ve arkaya eğilmesi ile ağrı şiddetlenir. Kesin tanı boyun MRG ile konur.

Ani hareketler yol açabilir

Sert ya da yüksek yastıkta uyumak, sabit bir pozisyonda uzun süre kalmak, ani boyun hareketleri yapmak, boyun tutulmasına yol açan başlıca nedenlerdir. Boyun tutulmalarında başı sağa ya da sola çevirmek çok zordur, boyun adeta kilitlenmiştir.

SERT MASAJLAR TEHLİKELİDİR

Ağrı olduğu sürece istirahat gerekir. Anti romatizmal içerikli pomadlar ve uygun dozlarda kas gevşeticiler kullanılır.

Pomadlar hafif masajla sürülmelidir, sert masajlardan kaçınılmalıdır. Boyun tutulmasında sıcak havlu ve sıcak su yastıkçıkları yararlıdır. Sağlık durumu müsait olanlar kaplıca ve fizik tedavisinden yarar sağlar. Ciddi boyun fıtığı ya da spinal dar kanal var ise beyin cerrahisi uzmanı tarafından değerlendirilmelidir.

Ne yapmalıyız?

- Çalışırken mola verin, sık sık pozisyon değiştirin

- Dik durun, dik oturun

- Yüzükoyun yatmayın

- Yatarak kitap okumayın

- Alçak yastık tercih edin

- Boynunuzu kütürdetmeyin

- Sert masajlardan kaçının

Şurada Paylaş!
Yazı Boyutua
Yazı Boyutua
Diğer Yazılar