Şener Şen Usta'nın "Zengin Mutfağı"
Sonunda kısmet oldu Şener Şen ustayı sahnede kanlı, canlı izlemek.
"Geç olsun, güç olmasın" dedim koşa koşa gittim, Vasıf Öngeren'in 1960'ların sonunda yazdığı ve Türkiye'de tiyatro denince hemen akla gelen oyunlardan biri olan "Zengin Mutfağı" oyununa.
Şener Usta'yı anlatmaya gerek var mı? Sahnede dursun yeter. Döktürüyor. Görünce heyecanlanmamak mümkün mü? Asla..
Memleketin "Eşkıya"sı, "Maho Ağa"sı, "Vecihi"si ve çok daha da fazlası Şener Şen'i izlemek paha biçilmezdi. Tam oyundan çıktım, aklım hala Şener Usta'dayken eve geldim Show TV'de "Şekerpare" filmi Ziver Bey ile de karşımdaydı. Ah ne güzel bir akşam. Tam bir Şener Şen gecesi oluyor derken oturdum izledim elbet. Kaçar mı!
Ustayı hep izleyelim, daha çok izleyelim elbet. Benim gibi geç kalanlardan zor da olsa, bilet bulanlardansanız gelelim "Zengin Mutfağı"na...
Oyun ilk 1977'de sahnelenmiş. 1987'de de beyazperdede Şener Şen ile hayat bulmuş "Aşçıbaşı Lütfü Pehlivan" ve tiyatro sahnesinde de yine Lütfü Pehlivan'ın önlüğüyle sahnede usta.
"Zengin Mutfağı" işçi hareketinin daha da güçlendiği 1970'li yıllarda geçiyor. Oyunda beş karakter olmasına rağmen, büyük bir sosyolojik tablo çiziliyor. İşçi hareketi direnişi ve dayanışmasıyla 15-16 Haziran tarihlerinde sokaklarda yaşanan gerilim Lütfü Usta’nın birkaç metrekarelik mutfağında gözler önüne seriliyor. Tam bir güç zehirlenmesi ve güce tapma derken günümüze dair de çok söz söylüyor aslında.
Tam da bu yüzden, her ne kadar yer yer güldürse de fena halde can acıtıyor.
Zengin işadamı Kerim Bey’in yanında aşçılık yapan, evin hizmetçisinin manevi babası olan Lütfü Pehlivan’ın gözünden, bir zenginin mutfağından dönemin Türkiye’sine, işçi hareketlerine, sınıf çatışmasına, sağ-sol olaylarına, kontrgerillaya bakan oyunda bildiğimiz mevzular geçiyor elbet. Ancak oyunun etkisi, söylediği cümlelerin yanında Şener Şen'in oyunculuğu da konuşuyor.
El hareketleri. O meşhur koşması. Vücut hareketleri. Ses tonu ve Şener Usta'nın oyunculuğunun büyüklüğü tüm salonu kaplıyor.
O nasıl bir oyun arkadaş.
Her anlamda sizi hipnotize edebilir mi?
Elinde valizi kafasında kasketiyle sahnede belirdiği ilk andan, son ana kadar seyirciyi avucunun içine almayı başaran usta, selam sonrası, kulisin yolunu tutarken bile arkasından uzun uzun baktırmayı başarıyor.
Ustaya, oyunda genç oyuncular Kutay Sandıkçı, Gizem Ergün, Uğur Arda Başkan ve Onay Kaya eşlik ediyor. Hepsi şahane... Ve tabii usta ile aynı sahneyi paylaştıkları içinde çok ama çok şanslılar.
Eğer hala izlemediyseniz kaçırmayın derim. Şener Şen'i sahneden izlemek önemli..
- Çakallarla buluştum34 dakika önce
- Şu yüzden gülüyor olabilir mi?2 gün önce
- Bu ucube Oscar alır mı?4 gün önce
- Ah ki ne ah bir kariyer bu kadar mı kötü heba edilir5 gün önce
- Bugün ve daima1 hafta önce
- Kafalarda deli sorular1 hafta önce
- Adı para, elimizin kiri1 hafta önce
- Bizim en önemli günlerimizde1 hafta önce
- Hande'nin yorumu kadınları ikiye böldü2 hafta önce
- O çikolatayı tatmayan son beş kişiden biri olabilirim1 hafta önce