Takipde Kalın!
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
Gündem Ekonomi Dünya Spor Magazin Kadın Sağlık Yazılar Teknoloji Gastro Video Stil Resmi İlanlar

İngiltere, COVID 19 tedbirleri nedeniyle Türkiye’yi uzunca bir süredir “kırmızı liste”de tutuyordu.

Yani Türkiye’den İngiltere’ye gidecek olan herkes, İngiliz vatandaşları ve hatta İngiltere’nin Türkiye Büyükelçisi dahil herkes, İngiltere’ye varışında 10 gün İngiliz hükümeti tarafından belirlenmiş bir otelde karantina altına alınıyordu.

10 gün boyunca otelden çıkamıyor, yemeği bile odasına getiriliyor ve bunun için de kişi başı 2.300 pounda yakın bir para alınıyordu.

Yani 2 küçük çocuklu 4 kişilik bir ailenin İngiltere’ye girmesinin karantina maliyeti ise en az 3.150 pound'u (36.250 TL) buluyordu.

Hindistan gibi salgının çok daha yoğun yaşandığı ülkeler bile kırmızı listeye alınmazken Türkiye’nin böyle bir muameleye maruz bırakılması tepkilere neden oluyor, herkes İngiltere’ye kızıyordu.

Oysa bu mesele Türkiye karşıtlığından değil, basit bir prosedürden kaynaklanmaktaydı.

İngiltere, Türkiye’den gelecek olanları kırmızı listeden çıkarmak ve karantinasız ülkeye sokmak için çok basit bir talepte bulunuyordu.

Veri paylaşımı.

İngiltere’nin Türk Sağlık Bakanlığı’ndan istediği COVID 19 vakalarının örneklem teşkil edecek yüzde 3 gibi küçük bir bölümünün “varyant dizilimini” GISAID sistemine yüklemesiydi.

GISAID yıllar önce grip virüslerinin genom verilerine erişmek için kurulmuş ve şimdi COVID 19’a neden olan virüslerin genomlarını da toplayan açık bir kaynaktı.

Buradan varyantların yapıları hakkında bilgi ediniliyordu.

İngiltere’nin bunu talep etmesinin nedeni, Türkiye’de farklı bir varyant çıkıp çıkmadığını görmek ve eğer yeni bir varyant görüldüyse buna karşı önlem almaktı.

Yani Türkiye’ye özel bir durum değildi.

Türkiye, İngiltere’nin bu talebini bilmesine rağmen yaz başından beri bu verileri, yani varyant dizilimlerini GISAID sistemine yüklememekte ısrar etti.

İngiltere de Türkiye’yi kırmızı listeden çıkarmamaya.

Haziran ve Temmuz aylarında da bu yapılmayınca turizm sezonu kaçırıldı ve yazı neredeyse 0 İngiliz turistle geçirmek zorunda kaldık.

Çünkü hiçbir İngiliz 500 pounda Türkiye’de 10 gün tatil yapıp ülkesine geri dönebilmek için 2.300 poundluk karantinaya girmek istemedi.

Ve Türkiye sonunda pes etti.

Ağustos ayı boyunca yeni bulunan vakaların yaklaşık yüzde 4’lük bölümünün genom dizilimleri GISAID veri tabanına yüklendi.

Bu nedenle yarın muhtemelen Türkiye kırmızı listeden çıkarılacak.

Ama turizm sezonu bittikten, İngiliz turistlere bel bağlayan binlerce işletme yazı zararla kapattıktan sonra.

Şurada Paylaş!
Yazı Boyutua
Yazı Boyutua
Diğer Yazılar