Tecavüzün 3 fotoğrafı
Geçen hafta Süleymaniye Camii’nin ihtişamının önüne set çekecek olan İlim Yayma Vakfı inşaatından söz etmiş ve “Yapıldıktan sonra yapana küseceğinize, yapılırken yapılan uyarıları dikkate alıp inşaatı durdurun” diye yazdım.
Fatih Belediyesi’nden itiraz geldi.
Belediye Basın Danışmanı Abdurrahman Fidancı bir bilgi notu yollayarak, aynı yerde daha önce 7 katlı bir bina olduğunu, şimdi yapılmakta olan binanın ise 6 katlı ve 1,5 metre daha alçak kotlu olduğunu iddia etti.
İddiasının yanına da bir grup fotoğraf ekleyerek bana yolladı.
Ben de konuyu uzmanına sormak için tarih yapılar konusunda uzman bir mimara yolladım.
Bölgede çalışmaları da olan mimar dostum “Sadece yükseklik değil, bu bina yandaki tarihi ve tescilli binanın duvarını da mahvetmiş” diye bir yanıt yolladı öncelikle.
Sonra da İlim Yayma Vakfı’nın yükselmekte olan binasının, Süleymaniye Camii’nin görüntüsünü nasıl kapadığını gösteren çok net bir tarihi fotoğraflar.
Aynı açıdan 80 yıllık süreçte farklı tarihlerde çekilmiş 3 fotoğraf.
Bu fotoğraflara bakınca 1942 ile 2021 arasında İstanbul’u ve Haliç kıyısını nasıl katlettiğimizi, 2021 ile 2022 yılları arasında da Süleymaniye Camii’ni nasıl katletmekte olduğumuzu gösteren üç net fotoğraf.
Fatih Belediyesi’nin fotoğraflarından oldukça farklı ama aynı açıdan çekildiği için oldukça etkili ve durumu çok çok iyi anlatan üç fotoğraf.
Çok açıkça görülüyor ki, belediyenin tezinin aksine o inşaat ister izinli olsun, ister en tepeden torpilli, bu haliyle Ecdad yadigarının önüne bir set çekiyor.
Sinan’ın çevresi ile son derece uyumlu ve İstanbul’a anlam katan eserini katlediyor.
O yüzden bu inşaatın bir katıdan vazgeçmek lazım.
Bir kattan elde edilecek rant, ecdadın ırzına geçmeye değmez.
- Bana katlanan herkese teşekkürler1 yıl önce
- NE ZAMAN İNSAN OLURUZ?1 yıl önce
- Mirası kim paylaşır1 yıl önce
- Uçlara güç veren bir Anayasa1 yıl önce
- İçimizdeki İrlandalılar1 yıl önce
- Dünün güneşi, bugünün çamaşırı1 yıl önce
- Plan mı pilav mı!1 yıl önce
- Kalksa da görsek1 yıl önce
- İnce dedikodular1 yıl önce
- Oran değil, fark önemli1 yıl önce