Takipde Kalın!
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
Gündem Ekonomi Dünya Spor Magazin Kadın Sağlık Yazılar Teknoloji Gastro Video Stil Resmi İlanlar

Bir süreden beri Türkiye’de milleti “Avrupa’da halk perişan. Yemek yok, her şey çok pahalı, kışın donacaklar” iddiasını yayan ve bu iddiaya dayalı olarak da “Avrupalılar kışı ucuz olsun diye Türkiye’de, Antalya’da geçirecek, oteller kış boyunca full çekecek” diye eğlendiren şuursuz bir kitle var.

Ben de bu tahminlerin gerçekliğini görmek üzere Antalya’ya geldim.

Şunu hemen söyleyeyim, Antalya’da müthiş bir hareketlilik var.

Sezon sonu olmasına rağmen havaalanı hizmetlerini aksatacak kadar yoğun, oteller hala dolu, şehir cıvıl cıvıl, restoranlarda yer bulmak neredeyse imkansız, lüks tüketim dolu dizgin. Her yer inşaat, emlak fiyatları uçmuş gidiyor.

Rusya-Ukrayna savaşı ile ilkbaharda bozulan moraller şimdi tam tersine dönmüş, herkes keyifli.

Antalya bu sezon kaliteli Rus turist görmenin, yüksek fiyatlı oda satmanın keyfini yaşıyor.

Önümüzdeki yıl turist sayısının artmasını değil bu yılki turist kalitesini korumasını ve hatta arttırmasını bekliyor.

Gelecek sezonun hazırlıkları başlamış ve rublenin son aylarda hızla değer kazanmış olmasının Rusların tatil ve harcama iştahını arttırmasına kesin gözüyle bakıyorlar. Evet doğru okudunuz, savaştaki Rusya’nın parası değer kazanıyor. Bu nedenle de herkes umutlu.

Ancak bir sorun var.

Bu yıl işlerin iyi gitmiş olmasına rağmen, sektör beklediği kârlılığı elde edememiş.

Çünkü Türkiye’deki yüksek enflasyon nedeniyle maliyetler artmış ama baskı altındaki kur artamadığı için geçen yıl verilen fiyatlar düşük kalmış.

İlginç olan ise tur operatörlerinden gelen bilgiler.

Büyük tur operatörleri özellikle AB ülkelerinden gelecek rezervasyonlar için fiyat artış talebinde bulunmuşlar. Ve ilk kez bu talep AB’deki büyük operatörler tarafından fazla itiraz olmadan kabul edilmiş.

AB içindeki yıllık yüzde 8 civarı enflasyon nedeniyle itiraz olmamış. AB'den yapılacak rezervasyonlarda fiyatlarda yüzde 20'lik bir artış kabul görmüş durumda ve 2023 yazı için olumlu bir gelişme.

Yine de 2023 yazının bu yaz kadar verimli geçmeme ihtimalinden söz ediliyor.

Pandemi nedeniyle ertelenmiş talebin ve 2 yıllık tasarrufların bu yılı beklenenden iyi yaptığını ama gelecek yıl için aynı beklentinin yanlış olacağını düşünüyor turizmciler.

Gelelim ekonomiden anlamayan sözde ekonomistlerin “Avrupalılar bu kışı Türkiye’de geçirecek” tezinin doğruluğuna.

Ne yazık ki, böyle bir durum söz konusu değil.

Bu umutla tur operatörlerinden gelecek iyi haberi bekleyenler ne yazık ki hayal kırıklığı yaşıyorlar.

Bu kış Güney sahillerimizdeki oteller Avrupalılarla dolmayacak.

Tur operatörleri otellerle yaptıkları toplantılarda “Yüzde 10’luk bir artış olur ama oteller kışı full geçirecek diye bir şey mümkün değil” diyorlar.

Bu yönde bazı talepler olmuş, görüşmeler yapılmış sama önerilen fiyatlar otelleri açık tutmaya ya da açık otellerin masraflarını karşılamaya yetecek düzeyde değil. Bu yüzden bu kış oteli açık tutmayı planlayan pek çok yatırımcı bu kararını gözden geçirmek zorunda kalmış.

Turizmcinin en önemli sorunu ise maliyetler.

Türkiye’deki aşırı fiyat artışları nedeniyle otellerin sabit giderleri çok çok artmış vaziyette. Özellikle enerji fiyatları otellerin en önemli gider kalemi haline gelmiş.

FB denilen yiyecek içecek masrafları da katlanmış. Bu da kışın çok düşük fiyatla turist ağırlamayı imkansız hale getiren bir başka faktör.

Yani kışın Akdeniz sahili turistlerle dolup taşmayacak.

Kimse kendini kandırmasın.

Şurada Paylaş!
Yazı Boyutua
Yazı Boyutua
Diğer Yazılar