Takipde Kalın!
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
Gündem Ekonomi Dünya Spor Magazin Kadın Sağlık Yazılar Teknoloji Gastro Video Stil Resmi İlanlar

Anlaşılan o ki, liyakatsizliğe verilen değer, mevcut iktidarın son gününe, son anına kadar devam edecek.

O an ne zaman ise.

Belki hatırlayacaksınız, 30 Ağustos özel programı için gittiğim Afyon’da gençlerle sohbet ettiğimi yazmıştım.

Üniversiteden yeni mezun olan ya da mezun olmaya hazırlanan gençler, iş için kamuya hemen başvurmayacaklarını, iktidar değişikliğinden sonra başvurmayı planladıklarını, çünkü bu dönemde eskaza işe alınırlarsa, AK Partili olarak damgalanacaklarını ve bunun hayat boyu üzerlerinde kalacağını söylemişlerdi.

Ben de şaşırmıştım.

Ama önümüze gelen olaylar gençlerin haklı olduğunu, kamuda siyasi parti yandaşlığının, liyakatin çok çok önüne geçen bir dönem yaşadığımızı gösteriyor.

Hala, giderayak, seçime 5 kala. Yağmadan mal kaçırırcasına.

Bu kez olay yeri İstanbul Üniversitesi.

Bölüm İstanbul Üniversitesi Mimarlık Fakültesi.

Atamanın yapılacağı yer doçentlik kadrosu.

Atanacak kişi, doçent olacak ve ardından deprem ülkesi Türkiye’de mimarlık eğitimi verecek.

Doçentlik kadrosu için başvuran bir aday, jüri önüne çıkıyor.

Yapılan görüşme sonunda jüri üyelerinin tamamı mülakata katılan kişinin ilgi alanın gerektirdiği koşulları sağlamaktan çok uzak olduğuna ilişkin görüş belirtip, aday hakkında olumsuz rapor veriyor.

Üstelik adayın, ön koşulları dahi sağlayamadığı, normalde jüri önüne dahi çıkmaması gerektiği, inceleme komisyonu tarafından tespit edilerek, üniversite yönetimine önceden bildirilmiş.

Buna rağmen jüri önüne çıkarılmış ve jüri de olumsuz rapor vermiş.

Sonuç şu.

Üniversite yönetimi jüri kararını açıklamamış.

Üç jüri üyesinden ikisinin raporları ortadan kaldırılmış.

Onların yerine iki yeni jüri üyesi atanmış.

Bu iki yeni iki üyenin olumlu rapor vermesi ile atama kararı üniversite yönetim kuruluna sunulmuş.

Bu rezalet üzerine, İstanbul Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kutgün Eyüpgiller durumu anlatan ve adayın A grubu 200 puanı olması gerekirken 149 puana sahip olduğunu, jüri üyelerinin olumsuz raporlarının ortadan kaldırıldığını, jüri üyelerinin değiştirilerek raporun zorla olumluya çevrildiğini, bu gelişmeleri dekan olarak hayretle öğrendiğini ve bu durumun kabul edilemez olduğunu üniversite rektörlüğüne bildirmiş.

Bir yanıt almış mı bilemiyorum.

Aldığını da zannetmiyorum.

Doçentlik kriterlerine haiz olmayan, sınavı geçemediği halde bu dönem alışık olduğumuz bir uygulama türüyle sınavı geçmiş gibi yapılan bir kişi deprem ülkesi Türkiye’de mimarlık dersi vermek üzere doçent yapılıyor.

Bu düzen sürerse üç vakte kadar profesör, dört vakte kalmaz dekan da olur.

Siz de enkaz altından “Sesimi duyan var mı” diye bağırırsanız.

Hala meseleyi soğan, patates zannedenlerin anlamadığı budur.

Soğan sadece bir simgedir.

Not: Doçent yapılan kişinin adı Çiçek Akçıl Harmankaya. Yarın öbür gün bir projesi önünüze falan gelir. Aklınızda bulunsun.

"CEVAP VE DÜZELTME

05.05.2023 tarihli 'Doçent Yaptığınızın Yaptığı Evde Çocuklarınız Ölecek' başlığıyla Fatih Altaylı tarafından kaleme alınan ve Haber Türk'te yayınlanan yazıda, Üniversitemiz aleyhine gerçeklikten uzak birtakım iddialarda bulunulmuştur. Bu nedenle aşağıdaki açıklamanın yapılması zorunluluğu doğmuştur. Bu çerçevede;

1. Türkiye'deki tüm Üniversitelerde olduğu gibi Üniversitemizde de Tıp, Eczacılık, Diş ve Mimarlık Fakülteleri'nde ilgili alanın tarihi, etiği ve felsefesi konularında dersler verilmekte ve bu alanlarda uzman akademisyenler istihdam edilmektedir. İstanbul Üniversitesi Akademik Yükseltilme ve Atama Yönetmeliği'nde de bu durum açıkça belirtilmiştir. Bahse konu olan kadro, Mimarlık Tarihi alanında açılmıştır. Kadroya atanan aday da zaten Mimarlık Fakültesinin ilgili alanında görev yapan bir öğretim üyesidir.

2. Kadroya başvuran adayın sözlü sınavı, Üniversitelerarası Kurul tarafından belirlenen ulusal jüri tarafından yapılmış ve aday başarılı bulunmuştur.

3. İlk jüri atamasında yazıda belirtildiği gibi bir durum söz konusu değildir. Jüri üyelerinden birinin raporunu teslim etmeden önce emekli olması ve diğer jüri üyesinin ise alanla ilgili uzmanlığının olmamasını belirtmesi nedeniyle yeniden jüri teşkili hukuki bir zorunluluk haline gelmiştir.

4. İlgili uzmanın Mimarlık Tarihi konusunda Mimarlık Fakültesinde öğretim üyesi olması, onu mimari projelerde imza sahibi yapmaz. Bu tür projelerde imza sahibi olmanın kriterleri mevzuatta açık bir şekilde belirtilmiştir.

Söz konusu yazı, en hafif tabirle yanlış bilgilendirmeden kaynaklanmıştır. Yazı kaleme alınmadan önce, yazar tarafından Üniversitemiz Rektörlüğü'nden bilginin teyit edilmemiş olması gazetecilik etiğine tetabuk etmemiştir.

İstanbul Üniversitesi Rektörlüğü"

Şurada Paylaş!
Yazı Boyutua
Yazı Boyutua
Diğer Yazılar