Takipde Kalın!
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
Gündem Ekonomi Dünya Spor Magazin Kadın Sağlık Yazılar Teknoloji Gastro Video Stil Resmi İlanlar

Türkiye’yi küresel pazarlarda uydu satacak konuma getiren Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TUSAŞ) bu projesinde işbirliği için Fransa’da Airbus ve Thales’e teklif götürmüş. Hayır cevabı almış. Kanada, Rusya ve Almanya’ya ile de görüşmüş, ama olumlu cevap gelmemiş.

Amerika’da bir fuarda Arjantin’in uydu şirketi INVAP S.E’den meslektaşlarıyla görüşen TUSAŞ uzay birimi yetkilileri, karşılıklı yaklaşımlar olunca ilginç bir ortaklık süreci geliştirmişler. Uydu konusunda NASA ile çalışan ve Türkiye’den bir adım ilerde olan, ama işbirliğine ihtiyaç duyan INVAP yetkililerine ortak şirket kurmak için teklif götürmüşler. Olumlu cevap alınca yola koyulmuşlar.

GSATCOM Uzay Teknolojileri AŞ’yi geçen yıl Ankara’da kurmuşlar. Şu an Arjantinli mühendisler Ankara’da bu projede çalışıyor. İlk küçük uydu konseptinin (Small-GEO) 30 ayda geliştirilmesi için program yapmışlar.

Yüzde 50 eşit hisseli şirketin yönetim kurulu başkanı Türk, genel müdürü (CEO) Arjantinli. Toplam 4 yönetim kurulu üyesi bulunan şirket başta Kazakistan olmak üzere yakın coğrafyamızdaki ülkelere de haberleşme uydusu teklifini götürmüş. Pazarlama görüşmeleri devam ediyor. Daha önemlisi Mayıs’ta Arjantin ile haberleşme uydusu anlaşması imzalanacak. Sonraki hedef Güney Amerika’daki diğer ülkeler.

Geçen hafta TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil ile sohbet ederken GSATCOM şirketi ve uzay çalışmaları hakkında yeni bilgiler aktarınca bu projenin kat ettiği mesafeyi merak ettim. Çünkü Temel Kotil aynı zamanda bu şirketin de yönetim kurulu başkanı.

İki ülkenin ortak kurduğu GSATCOM şirketi düşük ağırlıklı ve yüksek performanslı telekomünikasyon uyduları geliştirilmek üzere projelendirilmiş. Sadece haberleşme uydusu değil, gözlem uyduları da yapacak. Small-GEO konsepti büyük uydulara göre fırlatma ve diğer maliyet kalemleriyle çok daha hesaplı olması sebebiyle tercih ediliyor.

İki ülkenin ortak şirketi GSATCOM, uluslararası pazarlarda satılacak uyduları TUSAŞ ve INVAP geliştirmek üzere projelendirecek. Tabi öncelikle bu iki ülkenin ihtiyaçları, sonra müttefikleri, yakın coğrafyalardaki avantajlar kullanılacak.

GSATCOM'un üreteceği uydu ailesi elektrikli, küçük boyutlu ve dairesel yörünge platformunda uygulanacak bir dizi telekomünikasyon çözümü sunacak. İki şirketin geliştireceği küçük uydu konsepti, televizyon yayını, multimedya uygulamaları, mobil ve sabit internet erişimi, güvenli haberleşme gibi fonksiyonları karşılayabilen ve nispeten daraltılmış hacimli konfigürasyona sahip, maliyet etkin haberleşme uyduları konsepti olarak öne çıkıyor.

Elektrikli tahrik sistemli bu uydular, kimyasal veya hibrit tahrik platformlara göre daha hafif ve bu sebeple tek roketle aynı anda birden fazla uydu gönderilebiliyor. İki ülkeyi biraya getiren güzel bir ortaklık bakalım Mayıs’taki anlaşmadan sonra neler olacak?

Şurada Paylaş!
Yazı Boyutua
Yazı Boyutua
Diğer Yazılar