Takipde Kalın!
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
Gündem Ekonomi Dünya Spor Magazin Kadın Sağlık Yazılar Teknoloji Gastro Video Stil Resmi İlanlar

Havayolları ve havalimanları belli kurallar getirip, uyguluyorlar. Bu kuralları yolcular ne kadar iyi bilir ve uyarsa havacılık sektörünün işi de o kadar kolaylaşır. Peki yolcular bu kurallara nasıl uyum sağlayacak? Yolcular az temasla nasıl yolculuk yapacak? Yolcular, bu kuralları uygulayan havayolu ve havalimanlarına nasıl destek olacak? Yeni normaller sonrası daha sağlıklı seyahatler için yolculara düşen sorumluluklara bir göz atalım, dikkat edilmesi gereken konulara bir bakalım.

KOLTUK TERCİHİNDE ISRARCI OLMAYIN

Seyahat öncesi internet üzerinden online check-in işlemleri esnasında havayolları sadece cam ve koridor kenarı koltuklara izin veriyor. Orta koltuklar tüm uçakta bu iki yer dolduktan sonra havayollarının kendi kuralları çerçevesinde veriliyor. İster kontuarda yer hizmetleri personelinden işlem yaptırın isterseniz kiosklardan durum değişmiyor. Sistem otomatik olarak koltuk ataması yapıyor. Havayolları ICAO’nun tavsiyeleri doğrultusunda uçaktaki doluluk oranına göre azami derecede sosyal mesafeyi koruyacak şekilde yolcu dağılımı yapmaya özen gösteriyor. Eğer yerinizden memnun değilseniz havalimanında görevliden başka bir yer talep edebilirsiniz. Bu süreç hafifleyene kadar havayolunun verdiği koltukta uçmak için zorluk çıkarmayarak bu sürece yardımcı olabilirsiniz.

İŞLEMLER TEMASSIZ YAPILMALI

Seyahatiniz boyunca temassız işlemler yapmayı tercih edin. Güvenlik noktasından geçerken üzerinizde metal eşya, cüzdan, telefon, anahtar unutmayın. Kurallara uyun ki havalimanı güvenliği sizi elle aramasın. Biniş kartınızı kendiniz alabileceğiniz makinaları kullanın, bagajınızı da aynı şekilde kimseden yardım almadan teslim edin. Pasaport işlemlerinde biometrik geçiş sunan bölümleri kullanın. Havalimanında yapacağınız alışverişlerde kredi kartı kullanmaya özen gösterin. Mümkünse temassız işlem yapın.

KOLTUĞUNUZA KISA YOLDAN ULAŞIN

Uçağa binmeden önce körükte beklerken veya açığa yanaşmış uçağınıza gidilirken sosyal mesafeyi koruyun. Uçağınız geniş gövde ise uçağa binişte koltuğunuza yakın olan kapıdan binin. Buradaki en önemli kural uçak içinde çok fazla yürümeden koltuğunuza en kısa yoldan ulaşmak olsun. Uçağa yolcu alımı esnasında sosyal mesafeyi koruyun, acele etmeyin. Yaşanacak her türlü sıkışıklık sizin için bir risk oluşturuyor. Uçağa bindikten sonra ise ekiplerin uyarılarını dinleyin, ekranlardaki sağlıklı uçuş videolarını mutlaka izleyin.

EN YAKIN TUVALETİ KULLANIN

Özellikle uçakta tuvalete gitmemeye dikkat edin. Tuvalet ihtiyacınızı havalimanında görün. Çünkü uçakta tuvaletler artık kabin memurlarının denetimleriyle kullanılıyor. Kuyruk oluşmaması için de kabin personeli yolcuları sıralamaya koyuyor. Size en yakın ve kabin ekiplerinin yönlendirdiği tuvaleti kullanın. Çünkü ICAO kurallarında tuvalet erişiminin sürekli kontrol edilmesi tavsiye ediliyor. Bu kuralları kabin ekiplerinin uyguladığını düşünerek zorluk çıkarmayın. Zaten kurallar gereği size en yakın tuvaleti kullanmak zorundasınız.

MASKE VE MENDİLE DİKKAT

ICAO uçak içinde kısa uçuşlarda yemeklerin ya kaldırılmasını ya da sınırlandırılmasını öneriyor. Bu sebeple uçuş öncesi hazırlıklı olun. Çantanıza yiyecek bir şeyler koyun. Çünkü havayolları kısa uçuşlarda sadece su ikramı yapıyor. Uzun uçuşlarda ise kapalı ve hijyenik paketlerde ikram sunuluyor. Bunun yanı sıra havayolunun size verdiği maske ve dezenfektan mendillerini uçağa bindiğinizde almayı unutmayın. Maske değişimi esnasında koltuk arkasında bulunan güvenli çöp torbalarına kullanılmış maske ve mendillerinizi atarak bu sürece yardımcı olun.

ANONSLARI DİNLEYİN

Uçak piste teker koyduktan sonra park pozisyonuna gelip, tamamen duruncaya kadar iniş için acele etmeyin. Çünkü inişler uçak büyüklüğüne göre 3’e bölünüyor. Artık uçak tipine göre sırayla iniş yapılıyor. Uçak tamamen durunca anonsla uçaktan çıkışlar yapılıyor. Uçaklarda inişler tek kapıdan sağlanıyorsa ilk olarak kapıya en yakın olan yolcular iniyor. Geniş gövdelerde ise kapı tarifleriyle birlikte anonslar yapılıyor. Oturduğunuz koltuk için anonsu yapılmadan ayağa kalkıp acele etmeyin.

BAGAJINIZI BEKLERKEN HAREKETLENMEYİN

Bagaj alımı için konveyörlerinin başında beklemek bazen uzun zaman alabiliyor. Yerdeki işaretlere uyarak, 1,5 metre sosyal mesafeyi koruyup beklemeniz gerekiyor. Uzun süre aynı yerde beklemek istemiyorsanız, bagajlar gelinceye kadar uzaktan da takip edebilirsiniz. Konveyörde dönen bagajınız kaçırınca da hareket etmeyin. Tekrar bagajınızın önünüze gelmesini bekleyin. Bagajınızın peşinde koşarak sosyal mesafe kurallarını bozmayın.

Şurada Paylaş!
Yazı Boyutua
Yazı Boyutua
Diğer Yazılar