Koronalı günlerde güvenli uçuşun püf noktaları!
Havacılık sektörü korona virüs sonrası yeni normallerle adeta kabuk değiştirdi ve özellikle uçak kabin içi yeniden biçimlendi. Uçuşların başlamasının üzerinden nerdeyse bir ay geçti, bu güne kadar fazla sıkıntı yaşanmadı, zira uçan yolcu sayısı çok azdı. Asıl dikkat çekecek hususlar Temmuz’da başlayacak yurtdışı hareketliliğiyle ortaya çıkacak. Çünkü canlanan sektörde bir çok sıkıntı yaşanacak. Neden mi?
Yaklaşık 3 aylık sürede evde oturan uçucu ekipler, yer personeli her ne kadar kargo, tahliye ve 2 haftada bir iç hat uçuşlarda görev yapsalar da eski yoğun tempoya ayak uydurmakta zorlanacaklar. Yolcular da yeni normallerle uçmaya alışmakta çeşitli sorunları hem yaşayacaklar hem de havayolu personeline yaşatacaklar. Bu sebeple yolcuların yeniden hareketlenecek sektörde havayolu çalışanlarına yardımcı olmaları önemli. Tüm uçuş boyunca maske ve siperlikle ter döküp, suni bir havada daha çok yorulacak ekipler için neler yapılabilir?
Havacılık sektöründe yeni kuralları takip edememiş olabilirsiniz. Yeni normallere alışamamış, tecrübesiz bir yolcu veya ilk defa uçacak bir kişi olabilirsiniz. Nelere dikkat ederek ekiplere yardımcı olabileceğinizi araştırdım. Bunları yaparsanız daha güvenli ve kaliteli uçabilirsiniz.
1)Maskenizi Çıkarmayın
Havacılık kuralında uçuşun her evresinde maskesiz seyahat etmeniz mümkün değil. Bu ilk ve en önemli kural. Gözlemlediğim kadarıyla bu kurala bile karşı çıkan yolcular var. Uçak içinde maskelerinizi çıkarmayarak ekiplere yardımcı olun. Ekipler, “Acaba hangi yolcu maskesini sürekli çıkarmaya çalışıyor” diye sizi takip etmek istemiyorlar. Böyle bir durumda yanınızda oturan yolcudan da tepki göreceğinizi unutmayın.
2) Yemek Sıranızı Belirleyin
Uçuşlarda korana virüs salgını sonrası getirilen kurallar dahilinde ikramlar kutular içinde sunuluyor. Uçaklarda açık yiyecek ve içecek olmuyor. Ancak ikramları yolcuların nasıl tüketeceği önemli. Türk Hava Yolları (THY) dış hatlarda 2 saat üstündeki uçuşlarda sandviç ve meyve suyu ikramı verecek. 4 ve 8 saat üzeri uçuşlarında ise ikramda çeşitlilik olacak. İki saat altındaki tüm uçuşlarda ise sadece su verilecek. Business veya ekonomi sınıfında yan yana oturan yolcuların aynı anda yemek yememesi için uçakta uyarı anonsları uygulaması yapılacak. Yolcular kendi aralarında anlaşarak, maskeyi çıkarıp sırayla yemek yiyecek. Aynı anda 2 yolcunun da maskesini çıkararak riski arttırmasının önüne geçilecek. İşte bu durumda yanınızdaki yolcuyla anlaşarak yemek yeme sıranızı önceden belirlemeniz gerekiyor. Sakın bu işi kabin ekiplerine bırakmayın.
3) Tuvalet Kurallarına Uyun
THY hijyen uzmanlarıyla, diğer havayolları özel ihtimamlarla tuvaletleri çok daha sıkı kontrol altında tutuyor. Artık tuvaletler eskisinden daha sık kontrol ediliyor ve daha sık temizleniyor. Normalde 2 saatlik kısa bir uçuşta bir veya iki kere temizlenen tuvaletler artık her beş yolcudan sonra ve duruma göre nerdeyse 10 dakika da bir temizleniyor. Bu temizlik esnasında tuvalet önünde sıra oluşturup hijyen uzmanı olarak görev yapan kabin memurunun görevini yapmasını zorlayan veya acele ettiren yolcular ekipleri zor durumda bırakıyor. Diğer ekipler tarafından yerlerinde beklemeleri konusunda uyarılıyor. Tuvalet kullanırken kabin personelinin uyarılarına, yaptığı sıralamaya ve koltuğunuzda beklemeye özen gösterin.
4) Güvenlik Videolarını İzleyin
Uçaklarda korona virüs sonrası ekranlarda yayınlanan güvenlik videolarının içeriği de değişti. Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) tavsiyeleri doğrultusunda havacılık otoriteleri güvenlik kurallarını yeni uygulamalarla hayata geçirdi. Yayınlanan yeni güvenlik videosunu mutlaka izlemek gerekiyor. Kabin ekipleri de güvenlik videosunu izleyen yolculara daha farklı yaklaşıyor. En azından kural tanımaz yolcu konseptinde değerlendirmiyor. Sizler de bu videoyu izleyerek yeni dönemde daha güvenli uçuş yapmak için tecrübenizi artırmış olursunuz.
5) Yastık, Battaniye, Dergi istemeyin
Uçuşlarda yeni kurallar çerçevesinde yastık, battaniye veya dergi gibi teması artıran ürünlerin kullanımı kaldırıldı. Eski alışkanlıkla bunları talep etmeyin. Çünkü ekipleri en çok zorda bırakan durum olarak eski alışkanlıklar öne çıkıyor. Halen daha yolculardan ısrarla yastık, battaniye isteyenler oluyor. Kendi yastığını, battaniyesini getiren, üşümemek için tedbirli giyinen yolcular kabin ekiplerini en çok rahatlatan yolcu profilleri arasında yer alıyor.
6) Kendi Koltuğunuza Oturun
Yeni dönemde en fazla sıkıntıya sebep olan yolcu tipleri arasında sürekli uçak içinde dolaşan, yerine oturmakta zorluk çıkaranlar, yanlış koltuğa oturanlar yer alıyor. Uçağa bindikten sonra yanlış koltuğa oturanlar ciddi problem. O yerin gerçek sahibi geldiği an bir karmaşa oluşuyor. Eğer bu yanlışlık cam kenarındaki koltukta yaşanırsa, temasın olabildiğince azaltılmaya çalışıldığı korona virüs sürecinde iki kişinin ayağa kalkması söz konusu olacaktır. Gerçek yerini bulabilmek için başka yolcuları ve kabin ekiplerini ekstradan rahatsız edecektir. İşte bu süreç bazen 5 veya 6 kişinin oturduğu yerden kalkıp yakınlaşmasına yani bir kargaşa yaşanmasına sebep olur. Lütfen dikkat edin. Biniş hazırlıklarında koltuk numaranıza iyi bakın. Bir karmaşaya neden olmayın.
- Siber Güvenlik için önemli adım!13 dakika önce
- Eurofighter ve Bayraktar TB2 yarışı!5 saat önce
- Uçakta istenmeyen 7 yolcu tipi…1 gün önce
- Turkcell'i zarardan Ukrayna kurtarmış!1 hafta önce
- THY'ye Trump'ın etkisi nasıl olacak?1 hafta önce
- Yenilenebilir enerjiyle ne kadar bağımsız olabiliriz?1 hafta önce
- Türkiye Kart ve Troy1 hafta önce
- THY ve Pegasus engelli dostu değil mi?2 hafta önce
- İstanbul iki güzel eser kazanmak üzere…2 hafta önce
- Çelik Kubbe'den TUSAŞ'ın GÖKBEY'ine…2 hafta önce