Takipde Kalın!
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
Gündem Ekonomi Dünya Spor Magazin Kadın Sağlık Yazılar Teknoloji Gastro Video Stil Resmi İlanlar

Koronavirüs salgınından çıkış için yeni normallerle “Take Off” yani kalkış isimli bülten yayınlayan Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü (ICAO) yolcu trafiğinin dünya genelinde yüzde 50 seviyelerine kadar çıkmasına katkı sağlamıştı. Ancak salgının yeniden yükselişe geçmiş olması tüm havacılık otoritelerini ve ICAO’yu yeniden düşünmeye sevk etmiş durumda. Havacılık sektörünü krizden kurtarmak için yeni çalışmalar yapılıyor.

ICAO, rezervasyonlardaki yüzde 20’lik düşüş ve kış sezonunun yaklaşmasıyla çalışmalarına hız vermiş durumda. ICAO'nun araştırmasına göre 14 Eylül rakamları 2019’un aynı dönemine kıyasla dünyadaki havayollarının 1.8 milyar veya yüzde 69 daha az uluslararası yolcu taşımış. Bu tablo havayollarının yıllık bazda 350-400 milyar dolarlık kayıp yaşayacaklarına işaret ediyor. Küresel olarak 2019 yılında yaklaşık 2 milyarı uluslararası olmak üzere 4.7 milyar yolcu uçakla seyahat etmişti.

Hızlı PCR ile karantina önlemi

Havacılık sektöründe hareketliliğin sağlanması için ICAO, havayolları ve havalimanlarına daha hızlı ve daha fazla PCR testi yapmayı öneriyor. Amaç yolcuların gittikleri veya döndükleri ülkelerde 14 günlük karantina kuralından korumak. Böyle bir uygulamanın yaygınlaşması halinde trafik rakamlarında yükseliş olacağı belirtiliyor.

Hükümetler durumu zorlaştırıyor

Dünya Seyahat ve Turizm Konseyi (WTTC) düşük riskli ülkelerden gelen negatif PCR sonuçlu yolculara karantina uygulanmaması için bir öneride bulundu. WTTC’nin havalimanları ve havayollarına hükümetlerin yardımcı olmadığını, şartları gereğinden fazla zorlaştırdıklarına dikkat çekiyor.

İtalya’nın Roma ve Milano kentleri arasında, Avrupa’nın ilk “koronavirüssüz” uçuşları olarak adlandırılan seferler başlatıldı. İtalyan havayolu şirketi Alitalia’nın her gün Roma’dan Milano’ya yaptığı 7 uçuştan 2’sinde yolculara uçuş öncesi test yapılacak. Uçuşlara yalnızca korona virüs testi negatif çıkan yolcular kabul edilecek. Yolcular Fiumicino Havalimanı’nda uçuş öncesi ücretsiz olarak “hızlı test” yaptırabilecek. Bu testin sonuçları yarım saat içinde belli olacak. Uçuştan en fazla 72 saat önce başka bir yerde yapılmış test sonuçları da kabul edilecek.

Test sonuçları negatif olsa da yolcular uçakta maske takmak zorunda. Korona virüs testi pozitif çıkan yolcular ise bir kez daha teste tabi tutulacak ve bu testin sonucu da pozitif çıkarsa karantinaya alınacak. Bu yolculara bilet ücreti iade edilecek. Alitalia Havayolları ile Roma Fiumicino Havalimanı otoritesi ve yerel sağlık birimleri tarafından başlatılan projenin deneme aşaması bir ay sürecek. Bugün başlayacak deneme süresinde başarılı sonuç alınması halinde projenin başka uçuşlara da uygulanması planlanıyor.

“Korona virüssüz” uçuşlar sayesinde yolcuların kendilerini güvende hissetmesi ve hava taşımacılığının yeniden canlandırılması hedefleniyor. Ancak hızlı testlerin güvenilirliği konusunda kaygılar da bulunuyor. Bu testlerle virüs bulaşmış kişilerin ilk günlerinde tespit yapılamaması tartışma konusu.

Roma Fiumicino Havalimanı’nda halen Hırvatistan, İspanya, Malta ve Yunanistan’dan gelen yolculara korona virüs testi yapılıyor.

Türk Hava Yolları (THY) ile İstanbul Havalimanı (İGA) böyle bir ortak uygulama başlatmak ister mi? İçinde bulunduğumuz ikinci dalga salgın ortamından Türk havacılığının daha fazla etkilenmemesi için Ulaştırma Bakanlığı ve bünyesindeki Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) ile Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) gibi kurumların da bu konuları gündemlerine almasında fayda var.

Covid-19’un en başarılı havalimanları

Fiumicino Havalimanı, uluslararası havacılık değerlendirme şirketi Skytrax tarafından, Covid-19 önlemleri açısından en başarılı havalimanı seçildi. Şirketin değerlendirmesinde Fiumicino “5 Yıldız” alırken, İspanya’daki Málaga-Costa del Sol, Fransa’daki Nice Côte d’Azur ve Londra’daki Heathrow havalimanları 3 yıldız aldı. Türkiye’den bu kriterler nedeniyle ödül alan havalimanı yok.

Şurada Paylaş!
Yazı Boyutua
Yazı Boyutua
Diğer Yazılar