Takipde Kalın!
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
Gündem Ekonomi Dünya Spor Magazin Kadın Sağlık Yazılar Teknoloji Gastro Video Stil Resmi İlanlar

Dünya genelinde havayoluyla seyahatlerin kriterleri Kovid-19 salgını sonrası ciddi anlamda değişti. Havalimanı yönetimleri yenilikleri hemen uygulamaya geçirdi. Yeni kavramlar, yeni teknolojiler, yeni yolcu profilleri gibi birçok farklı durum kriter olarak karşımıza çıktı.

Kovid-19’la birlikte havalimanlarında hayatımıza giren yeni kavram; ‘Safe Airport – Güvenli Havalimanı’ oldu. Bu kavram yolcuların hijyenik ve en sağlıklı şekilde uçmasını sağlayan havalimanlarıyla özdeşleşti. Dünya havacılık kurallarını belirleyen Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü (ICAO), Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA) ve Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) yayınladığı kuralları en iyi ve en hızlı şekilde uygulayan havalimanları öne çıkmaya başladı. Yeni gelişmeler en çabuk adaptı olanlar yolcu kaybını da salgın şartlarında en aza indirmiş oldular.

Salgının yeni varyantlarıyla gündemde olması “Güvenli Havalimanı” olgusunu bu şartlarda daha kıymetli hale getiriyor. Uçuşların yeniden artmaya başladığı şu günlerde daha dijital, daha hijyenik, daha kaliteli hizmet sunan havalimanları da tercih sebebi oluyor. Peki hangi havalimanı daha güvenli nereden bileceğiz? Bu konuyu gündemi alıp, araştıran kurumlar var. Azcık araştırmayla detaylara ulaşmak da mümkün.

Mesela ‘Safe Travel Barometers’ dünyanın en güvenli havalimanlarını kategorize ediyor. Kovid-19 salgını döneminin en güvenli havayolu ve havalimanları sıralamasında, daha doğru ifadeyle zirvede değişiklik olduğunu ‘Safe Travel Barometers’ duyurdu. Uzun süredir 4,5 puanla birinciliği kimseye kaptırmayan Pekin Başkent Havalimanı, yerini 4,6 puan alan Abu Dabi Havalimanı’na bıraktı.

İstanbul Havalimanı’nın puanı ise 4,4. Pekin Başkent, Dubai Havalimanı, Paris CDG, Doha Hamad ve Atlanta Hartsfield-Jackson 4,4 puan ile İstanbul Havalimanı ile ayın puana sahip diğer meydanlar.

Atlanta Hartsfield-Jackson Havalimanı

Sıralamada en önemli unsur ise temassız işlemler. Havalimanların 5 ayrı kategoride incelenmiş;

  • 1) Temassız bagaj işlemleri,
  • 2) Temassız check-in kioskları,
  • 3) Personel yüz maskeleri,
  • 4) Kovid-19 test tesisleri,
  • 5) Maske uyarıları

THY – İstanbul Havalimanı ikilisi

Havacılıkta her açıdan güvenli olmak, öne çıkmak havalimanı-havayolu eşleşmeleriyle birlikte gerçekleşiyor. Abu Dabi Havalimanı’nın Etihad Havayolları ile eşleşmesinden gelen bir başarısı söz konusu olduğu gibi İstanbul Havalimanı’yla Türk Hava Yolları veya Doha Hamad Havalimanı ile Katar Havayolları'nın eşleşmeleri de küresel ölçekte öne çıkmalarını sağlıyor. Mesela son yılların popüler ikilisi Emirates Havayolları – Dubai Havalimanı bu sıralamada gerilerde kalmış durumda.

Abu Dabi Havalimanı dünyada ilk aşılı uçuşları icra eden, personelini ilk olarak aşılamaya başlayan şirket olması salgın sürecinde isminin öne çıkmasını sağladı.

Havalimanındaki laboratuvarlarda PCR test sonuçlarını kısa zamanda yolcularına vermesi, IATA Travel Pass uygulaması için pilot havalimanı seçilmesi Abu Dabi Havalimanı – Etihad Havayolları'nın ortak çalışmasıyla elde edilen bir başarı oldu.

Şurada Paylaş!
Yazı Boyutua
Yazı Boyutua
Diğer Yazılar