Takipde Kalın!
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
Gündem Ekonomi Dünya Spor Magazin Kadın Sağlık Yazılar Teknoloji Gastro Video Stil Resmi İlanlar

Artık Tarım ve Orman Bakanlığı’nın bu işin altından kalkamayacağı gayet net anlaşılmış durumda. Bu konuda görevin yeniden yapılandırılacak Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’na (AFAD) verilmesi gerekir. Türk Hava Kuvvetleri gibi fantastik yaklaşımlar doğru değil. Ehil bir kuruma, liyakat esaslı yaklaşımla sorumluluk verilmesi şart.

Öte yandan Cumhurbaşkanı’nın 6 THK uçağına görev vermesi için tek talimatı yeter. Kiralanan yabancı hava araçlarına ödenen 5-10 günlük maliyetle tüm teknik eksiklikleri giderilir ve bu uçaklar acil koduyla bir hafta gibi kısa sürede pilotları da göreve çağrılarak hazır hale getirilir. Yeter ki ortaya irade konsun.

Bu sıkıntılı dönemler atlatıldığında ise bu uçakları Türk Havacılık ve Uzay Sanayi AŞ (TUSAŞ/TAI) motor ve aviyonikler dahil baştan sona yenileyebilir. Ve elimizde 20 yıl daha kullanacağımız yangın söndürme uçak filosu olabilir. Ancak THK’nın geçmişteki yönetim anlayışı, yolsuzlukları, bu hadiselere hep para kazanma gözüyle baktığı dikkate alınması da icap ediyor. THK de sıkı denetim ve kontrollerle kendi yoluna devam eder. Afetlerle mücadele işini de kendine ait araç ve makine parkıyla AFAD yapar.

Cuma günkü yazımda TUSAŞ’ın Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın elindeki uçakları yangın söndürme uçağına dönüştürme projesini yazmıştım. 1998’deki bu işin başında olan arkadaşımı ziyaret edip, konuyu güzel bir haber, gelişme olarak duyurmuştum. İlk dönüştürülen uçağı inceleyerek yaptığım haberden bir yıl sonra 1999’da o uçak TÜPRAŞ yangının da ciddi görev üstlenmesine rağmen bu projenin devamı getirilmedi. Proje 3 yıl sonra iptal edildi. Dönüşüm bekleyen 15 uçak da adeta çöp oldu. Şimdi aynı hatanın tekrarlanmaması lazım.

Dolayısıyla THK’nın ayrı ellerindeki uçakların ayrı değerlendirmeye tabi tutulması gerekir.

Şurada Paylaş!
Yazı Boyutua
Yazı Boyutua
Diğer Yazılar