Takipde Kalın!
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
Gündem Ekonomi Dünya Spor Magazin Kadın Sağlık Yazılar Teknoloji Gastro Video Stil Resmi İlanlar

Küresel ölçekte havacılık sektörünü derecelendiren epeyce kuruluş var. Skytrax gibi sadece havacılık sektörü için derecelendirme ve raporlama işlemi yapan özel kuruluşlar olduğu gibi bazı medya grupları da sektörü çeşitli açılardan değerlendirip, ödüller dağıtıyor.

Son yıllarda derecelendirme yapanların sayısı artıkça, spekülasyonların çoğaldı, yapılan işlere de güven azaldı. Hatta rakip havayolları arasında açıkça ayrım yapıp, ticari hesaplarla farklı davranışlar içine giren derecelendirme kuruluşların sebep olduğu ciddi rahatsızlıklar ortaya çıktı. Bunlardan birisine de Türk Hava Yolları maruz kaldı. Benim de bizatihi şahit olduğum bu hadise sonrasında THY, Skytrax ile iş birliğine son verdi. Daha objektif ve daha adil derecelendirme yapanların ödüllerini dikkate almaya başladı.

Zaten son yıllarda popülaritesi olanlar değer kaybederken, ticari gaye olmadan sektöre hizmet etmek üzere örgütlenen dernek ve birlik benzeri kurumlar daha ön plana çıkarak itibar görür oldu. Bunlardan birisi ve en etkili olanı ise 43 yıldan bu yana büyük havayolları ile sektördeki diğer şirketlerin desteğiyle yolcu deneyimlerini geliştirilmesine katkı sağlayan ABD merkezli “Havayolu Yolcu Deneyimi Derneği – APEX” (Airline Passenger Experience Association).

Aynı zamanda dünyanın en büyük uluslararası havayolu birliklerinden birisi olan APEX, Kaliforniya’da düzenlenen törende Türk Hava Yolları'nı (THY) dünyanın 7 “World Class” şirketinden birisi olarak tescil etti. THY Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı İlker Aycı’ya da küresel havacılık sektörüne yaptığı katkılar sebebiyle “APEX Yaşam Boyu Başarı Ödülü” verdi. THY bu iki ödüle ilave olarak Diamond Statüsü ve Beş Yıldızlı Küresel Havayolu ödüllerini aldı.

APEX, Uluslararası Uçuş Hizmetleri Birliği – IFSA (International Flight Services Association) ve Gelecek Seyahat Deneyimi - FTE (Future Travel Experience) isimli kuruluşlarla da birlikte çalışıyor. APEX derecelendirme ve ödülleri ise alanlarında uzman isimlerin görev aldığı komiteler marifetiyle şekilleniyor ve APEX/IFSA ödülleri olarak veriliyor. Tüm kaynaklarını da APEX, üyelerine hizmet etmeye, dünya çapında havayolu endüstrisini güçlendirmeye, etkinlikler yoluyla iş fırsatlarını geliştirmeye, havayolu standartlarını belirlemeye ve havacılık sektöründeki hak edilmiş tanınmaya harcıyor. Bu sebeple verdiği ödüllerle diğerlerinden ayrılıyor.

İlker Aycı Avrupa’da APEX ödüllü ilk CEO

APEX ilk defa Avrupa’dan bir havayolu liderine, Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı İlker Aycı’ya ‎”APEX CEO YAŞAM BOYU BAŞARI ÖDÜLÜ” verdi. Aycı da bu ödülü alan 5’nci havayolu lideri oldu. Bu ödül, havayolu liderlerinin yolcu deneyimini yükseltmeye yönelik uzun vadeli çabaları, özverileri ve sürdürülebilir stratejileri dikkate alınarak veriliyor. Bu konum için aday gösterilen havayolu liderlerinin de APEX Yönetim Kurulu'ndan dörtte üç çoğunluk oyu alması gerekiyor. Ayrıca bu ödül, yalnızca endüstri için dönüştürücü değişime öncülük eden kişilere veriliyor.

APEX CEO Yaşam Boyu Başarı Ödülü’nü alan liderler;

  • - 2020’de Delta Air Lines CEO'su Ed Bastian,
  • - 2018’de Air Canada'nın eski CEO'su ve Başkanı Calin Rovinescu,
  • - 2017’de Emirates CEO'su Sir Tim Clark,
  • - 2016’da ise Singapur Havayolları CEO'su Goh Choon Phong’a almıştı.

“World Class” nasıl olunuyor?

THY artık 7 yıldızlı bir havayolu. Dünyadaki 7 “World Class” şirketten birisi. Peki bu unvan nasıl veriliyor? “APEX World Class” derecelendirmesini almak için havayolları önce Yates and Partners'daki profesyoneller tarafından yürütülen bir denetimden geçiyor. Bu çerçevede Melbourne'deki Victoria Üniversitesi'nden Doçent Dr. Max Winchester tarafından yapılan değerlendirme ve bir yıllık yolcu deneyimleri/yorumları da gözden geçiriliyor. Çeşitli kategorilerde şirketler incelenip, bu süreçler tamamlandıktan sonra “World Class” statüsü veriliyor.

“World Class” 7 havayolu ve öne çıkan özellikleri şöyle;

  • 1) Türk Hava Yolları; İkram mükemmelliği, olağanüstü cömertlik, marka bütünlüğü ve güvenli sunumuyla,
  • 2) Emirates Hava Yolları; Zarif hizmet sağlaması, yüksek standart, kabin ekibi kalitesi ve sınıfının en iyisi eğlence sistemi sebebiyle,
  • 3) Japon Hava Yolları (JAL); Konukseverliği, uçuşlardaki tutarlı hizmet sunumu ve cana yakın servisiyle,
  • 4) Katar Hava Yolları; Kalite ve detaycılığı, cömert alan ve koltuk konseptleri, misafir deneyimi, üstün hizmet, kusursuz yemek sunumları ve özgün tasarım alanlarında ödüle layık görüldü.
  • 5) Saudia Hava Yolları ; Misafirperverliği, güvende yolculuk hissi, son teknoloji yeniliklerle,
  • 6) KLM; Sürdürülebilirlikte liderlik, her düzeyde belirgin olan akılcılık ve verimlilik çalışmalarıyla,
  • 7) Singapur Havayolları; Hizmet sunumunda tutarlılık, uçuşlardaki bireysel ilgi, yüksek hizmet standartları, marka bütünlüğü ve sınıfının en iyi müşteri sadakatiyle “World Class” statüsüyle…

APEX’in 5 yıldızlı olarak derecelendirdiği 23 küresel havayolu

Aeroflot Russian Airlines, Aeromexico, Air Canada, American Airlines, Cathay Pasific,

China Airlines, Delta Air Lines, El Al, Emirates, Etihad Airways, EVA Air, Japan Airlines,

KLM, Korean Air, Lufthansa, Qatar Airways, SAUDIA, Singapore Airlines, SWISS, Türk Hava Yolları, United Airlines, Virgin Atlantic, Xiamen Airlines.

Şurada Paylaş!
Yazı Boyutua
Yazı Boyutua
Diğer Yazılar