Limak havacılıktan çıkıyor mu?
Limak Holding’in havacılıkla en fazla anıldığı dönem Sabiha Gökçen Havalimanı ihalesini Hintli ve Malezyalı ortaklarıyla kazandığı zamanlardı. Havalimanı ortaklığının yüzde 80 hissesini Limak ve Hintli GMR eşit olarak paylaşırken Malaysia Airports Holdings Berhad yüzde 20 hisseye sahipti. Ancak Sabiha Gökçen’de 3’lü ortaklık yapısıyla başarılı bir iş modeli geliştirilemedi. Türkiye’nin havacılıkta çok iyi ivme yakaladığı günlerde bir efor sarf etmeden gelen yolcudan elde edilen gelire odaklanıldı. TAV gibi bir markalaşma yoluna gidilemedi. Müşteri ve yolcu memnuniyeti noktasında kötü bir kamu kurumu görüntüsü sergilendi. Akabinde ise GMR ve Limak ortaklıktan çıktı. Sabiha Gökçen’in en küçük hissedarı, Malezya’nın bir kamu kurumu olan Malaysia Airports yüzde 100 hissenin sahibi oldu.
Limak’ın Sabiha Gökçen’den çıkış sebebi ise İstanbul Havalimanı’ydı. Cengiz, Mapa, Limak, Kolin, Kalyon Ortak Girişim Grubu ihaleyi kazandığında içlerinde havalimanı tecrübesi olan tek şirket Limak’tı. Zaten Limak’ın havalimanı yeterlilik belgesiyle grup ihaleye katılmıştı. Ancak grup içinde görüş ayrılıkları dikkat çekiyordu. Ben de bu duruma bir yazımda ‘5 patron var, ama sahibi yok’ şeklinde dikkat çekmiş, havalimanının işletme kültürüyle daha ileriye taşınması gerektiğini vurgulamıştım.
İGA’daki 5’li ortaklık yapısından ilk önce Kolin ayrıldı. Ağırlık hisse Kalyon’a geçti. Bu gelişme sonrası İstanbul Havalimanı’nın işletmecilik yönü öne çıkmaya başladı. Küresel ölçekte konuşulur oldu. Bu arada İGA ortakları gelişen diğer havacılık yatırımlarına ve ihalelere de ortak girmediler. İsimleri anıldı, ama somut bir gelişme olmadı. Çünkü her birinde farklı bir yaklaşım söz konusuydu.
Son gelişme ise Antalya Havalimanı kiralama/işletme ihalesinde yaşandı. Limak, İGA’daki ortaklarıyla değil Fransız Vinci ile ihaleye girmek için dosya aldı, ama teklif veremedi. Çünkü ortada inşaat işi değil, uzun vadeli bir müşteri memnuniyeti gerektiren işletmecilik olduğu için hesapları tutmadı. Veya işletmeciliğin artılarını ve eksilerini hesap edecek zamanları olmadı. Dolayısıyla Limak, Antalya Havalimanı ihalesine giremedi. Geçen haftada İGA’daki hisselerini de devretti. Havacılık anlamında Limak’ın elinde değerli aset kalmadı. Acaba Limak havacılıktan çıkıyor mu? Sektörün önemli oyuncularından birisi eksiliyor mu?
- Eurofighter ve Bayraktar TB2 yarışı!24 dakika önce
- Uçakta istenmeyen 7 yolcu tipi…22 saat önce
- Turkcell'i zarardan Ukrayna kurtarmış!6 gün önce
- THY'ye Trump'ın etkisi nasıl olacak?1 hafta önce
- Yenilenebilir enerjiyle ne kadar bağımsız olabiliriz?1 hafta önce
- Türkiye Kart ve Troy1 hafta önce
- THY ve Pegasus engelli dostu değil mi?2 hafta önce
- İstanbul iki güzel eser kazanmak üzere…2 hafta önce
- Çelik Kubbe'den TUSAŞ'ın GÖKBEY'ine…2 hafta önce
- Bu Horizon uçak dengeleri değiştirecek!3 hafta önce