Concorde'un 3 katı hızlı olacak; İstanbul – New York 1,5 saat
Havada hız yarışı uzun bir süredir çeşitli projelerle devam ediyor. Son katılan ise Çinli uzay taşımacılığı yapan Pekin Lingkong Tianxing Technology şirketinin saatte yaklaşık 7 bin km hız yapacak projesi oldu. Henüz saatte 2.179 km hız yapan Concorde’un yeri doldurulmuş değil. Fakat yerini doldurmaya çok aday var ama somutlaşmış olanı henüz yok.
Çinli şirketin geliştirdiği projeye göre Concorde’un üç katından daha hızlı hipersonik uçuşlar yapılarak Şanghay’dan New York’a sadece iki saat içinde ulaşılacak. Veya İstanbul - New York arası yolculuk 1.5 saat olacak.
Şanghay merkezli şirket, 2030 yılına kadar küresel hipersonik uçuşu gerçekleştirmek için 2025 yılında test uçuşlarını başlatmayı planlıyor. Normal uçaklardan çok daha yüksekte uzay sınırında ve çok daha hızlı seyahat için uzay giysisi veya oksijen maskesi gerekmeden mevcut uçaklarla aynı şartlarda yolculuk yapılacak. Ancak çok hızlı, dikey kalkış ve iniş gerektiren bir yolculukta ne tür yenilikler olacağı henüz bilinmiyor.
Çinli şirket bir dizi testleri gerçekleştirmiş ancak havacılık ve uzay uçuş uzmanları, bu tür uçaklarla bazı teknik zorluklarla karşılaşılabileceğine işaret ediyorlar. Lingkong Tianxing şirketi bu konuda Çin’de yalnız değil. Devlete ait China Aerospace Science and Technology Corp (CASC) ve kardeş kuruluş CASIC’in de rakip iSpace gibi hipersonik uçak geliştirdiği biliniyor.
Şanghay merkezli şirketin uçağı, geleneksel uçaklardan daha çok roketlere benziyor. Önce atmosferin sınırına kadar fırlatılacağı için teknik olarak ‘uzay uçuşu’ olarak değerlendirilecek. Firmanın yapımına devam ettiği hava aracı, iki güçlendirici roketle çevrili aerodinamik delta şeklindeki bir yapının altına yerleştirilmiş 12 kişilik bir uzay uçağı olması bekleniyor. Aracın 90 derecelik dikey bir şekilde gökyüzüne fırlatılarak, seyir irtifasına ulaştığında, uzay uçağı iki roket sisteminden ayrılıp ‘suborbital’ (uzay sınırında) uçuş gerçekleştirecek. İşte bu noktadan itibaren hızı saatte 7 bin kilometreye çıkacak.
Aracın altında bulunan tripotu andıran iniş takımları sayesinde uçağın dikey bir şekilde inmesi hedefleniyor. Planlamalara göre şirket, 2023 yılında ilk zemin testlerine başlayacak, 2024 yılında ilk mürettebatsız uçuşu yapacak ve 2025 yılında ise mürettebatlı ilk suborbital uzay turizmi test uçuşunu başlatacak.
Hedeflenen yolculu uçuş tarihi ise 2030.
- Siber Güvenlik için önemli adım!13 dakika önce
- Eurofighter ve Bayraktar TB2 yarışı!5 saat önce
- Uçakta istenmeyen 7 yolcu tipi…1 gün önce
- Turkcell'i zarardan Ukrayna kurtarmış!1 hafta önce
- THY'ye Trump'ın etkisi nasıl olacak?1 hafta önce
- Yenilenebilir enerjiyle ne kadar bağımsız olabiliriz?1 hafta önce
- Türkiye Kart ve Troy1 hafta önce
- THY ve Pegasus engelli dostu değil mi?2 hafta önce
- İstanbul iki güzel eser kazanmak üzere…2 hafta önce
- Çelik Kubbe'den TUSAŞ'ın GÖKBEY'ine…2 hafta önce