Bombardier CS100 ile uçtum
Havacılık sektöründe son 20 yılda gerçekleşen çoğu yeniliğe şahitlik etme şansım oldu. Bunların en sonuncusu ve en ilginçleri arasında İrlanda’nın başkenti Dublin’den İsviçre’nin başkenti Zürih’e yaptığım uçuşu da artık sayabilirim.
Birçok açıdan bu uçuşumuz ilgi çekiciydi. Birincisi, iki şehir arasında yapılan uçuşun anlamlı bir nedeni vardı. 1-3 Haziran tarihleri arasında Dublin’de Uluslararası Hava Taşıyıcıları Birliği-IATA’nın 72’nci yıllık toplantısı vardı. Dünya havacılığının bütün otoriteleri bu sebeple bir araya gelmişti. Akabinde ise 4-5 Haziran’da Zürih’te dünyanın en büyük havayolu ittifakı Star Alliance Grubu’nun CEO’lar toplantısı gerçekleşti. Böylece Star’ın CEO’larıyla birlikte IATA toplantısına Dublin’de nokta koyup Zürih’e uçtuk. Ama dünyanın çeşitli noktalarından havacılık editörleriyle Star CEO’larına eşlik ettiğimiz bu uçuşumuz, tarihin sayfalarında yer alacak bir olaydı.
Swiss filosundaki Bombardier CS100'ün ilk ticari uçuşunda 20 havayolu CEO'su ile birlikte Güntay Şimşek de yer aldı.
Bir defa THY’nin de üyesi olduğu Star Alliance ittifak grubunun 20 CEO’sunun yaptığı bu uçuşun bir benzeri yok. Bu kadar CEO’nun aynı anda yeni model bir uçağın ilk ticari uçuşuna katıldığı başka bir olay hatırlamıyorum. Star Alliance üyesi Swiss International Air renklerindeki, Kanadalı Bombardier’in C Serisi 100 modeli hem ilk ticari uçuşunu bu iki şehir arasında yaptı, hem de iki havacılık toplantısı arasında direkt müşterilerine kendini gösterme fırsatı buldu.
CEO’LAR DA İNİŞİ ALKIŞLIYOR
Hani bazı uçuşlarda, uçaklar piste teker koyduğunda kabinin içinde alkış tufanı kopar ya, aynısını Bombardier CS100’ün içinde Dublin-Zürih arasında yaşadım. Ama ben bu defa bu alkış tufanına eşlik etmedim, edemedim. Düşünsenize dünyanın önde gelen 20 havayolunun tepe yöneticisi yeni model bir uçağın ilk ticari uçuşunun nihayetlenmesine alkış tutuyor. Ben yerimden kalkıp baktım, istisnasız herkes alkışlıyordu. Aslında alkışlar Bombardier ekibinin başarılı uçağı içindi. Bu arada, THY’den bu tarihi uçuşta kimse yoktu. Onları ben temsil edip uçakta gerekli incelemeleri yaptım.
GENİŞ PENCERE, REFAH KABİN VE SESSİZLİK
Uçağa ilk adım attığımda geniş gövde bir uçaktaymışım gibi kabinin ferah olması dikkatimi çekti. Koltuklar 3 artı 2 şeklindeydi. Sonra oldukça geniş ve iyi tasarlanmış pencereler, LED aydınlatmalar, geniş koridor ve geniş koltuk aralığı... Uçuşa geçtiğimizde kendine güveni had safhada olan bir motor gücü kalkışı ve o güce nispeten de sessiz olması şaşırtıcıydı. Havada seyir halinde de uçak oldukça sessiz. Zira Bombardier, oyunun kurallarını değiştireceği iddiasıyla ürettiği C Serisi uçakları sınıfının en sessizi...
BOEING VE AIRBUS’A BİR ADIM DAHA
Bombardier C Serisi uçaklar olarak 100 ve 300 iki model açıkladı. İlkinin yolcu kapasitesi 100 ile 133, ikinci CS300’ün ise 130-160 koltuk arasında. Kapasite, sınıf ve uygulanacak konfigürasyona göre değişiyor. Kategorisinde en iyi ekonomi sınıfı sağlamanın yanı sıra, Bombardier üstün bir yolcu deneyimi de yaşatıyor. Her yolcu için kabin içinde taşınacak çantalara ilaveten dolaplarında ekstra yer var. CS100 modeli ilk uçuşunu 16 Eylül 2013 tarihinde yaptı. Sertifikasyonunu 2015’in Aralık ayında aldı. İlk kullanıcı operatörü ise İsviçreli Swiss olmasıyla birlikte, ‘Boeing ve Airbus’a yeni rakip geliyor’ haberiyle gündeme geldi.
EN ÇEVRECİ UÇAK
Özel alaşım metal gövde ve tamamı kompozit kanatlara sahip olan uçak, gelişmiş malzeme kullanımı, birçok öncü teknolojisi ve kusursuz aerodinamik yapısıyla dikkat çekiyor. CS100, sınıfındaki rakiplerine göre uçak başına operasyon maliyetinde yüzde 10’un üzerinde katkı sunuyor. Sınıfının en çevreci ve en sessiz uçaklarının tek kusuruysa bu özelliklerine kavuşmak için yapılan harcamalar sebebiyle maliyetinin beklenenden çok daha yüksek olması. Öyle ki Bombardier’i iflasın eşiğine kadar getiren proje için dönüm noktalarından biri Air Canada’nın 17 Şubat’ta imzaladığı anlaşma ile 40 adet kesin olmak üzere 75 adet CS300 alacağını duyurması oldu. Sonra Amerikalı Delta’dan, 75’i kesin 50’si opsiyonlu toplam 125 adet CS100 siparişinin gelmesiyle tehlike geçti. Halihazırda CS100’ün 123, CS300’ün de 202 olmak üzere toplamda 325 kesin siparişi bulunuyor.
CS100 teknik özellikler
Uçuş Ekibi: 2 pilot
Kabin Memuru: 3-5
Yolcu Kapasitesi: 108 ile 133 koltuk
Gövde Uzunluğu: 35 metre
Kanat Açıklığı: 35.1 metre
Yükseklik: 11.5 metre
Kabin Çapı: 3.7 metre
Kabin Uzunluğu: 23.7 metre
Kargo Hacmi: 23.7 metreküp
En Fazla Kalkış Ağırlığı: 60.781 kg
Maksimum İniş Ağırlığı: 52.390 kg
En Fazla Yük: 15.124 kg
Menzil: 5.741 km
Seyir Hızı: 0.82 Mach (828 km/saat)
Kalkış Pist Uzunluğu: 1.219 metre
İniş Uzunluğu: 1.356 metre
Uçuş İrtifası: 12.497 metre (41.000 feet)
Motor: 2 adet Pratt&Whitney PW1500G
- Gelecekte hava araçları nasıl olacak?6 yıl önce
- Yaşlılar koridora gençler cam kenarına6 yıl önce
- Aborijinlerin Mavi Dağlar'ına yolculuk5 yıl önce
- Dünyanın en teknolojik terminalini inceledim6 yıl önce
- En uzun menzilli hafif jet6 yıl önce
- En 'havalı' 5 yaz sporu6 yıl önce
- Dünyanın en iyi 5 hava akrobasi takımı6 yıl önce
- Avrupa'nın en hızlı büyüyen 7 ucuz havayolu6 yıl önce
- Dünyanın en büyük 6 uçağı6 yıl önce
- Atlanta 20. kez dünyanın en yoğunu, Atatürk 15'inci6 yıl önce