Taban ittifakı
TBMM’de grubu bulunan hangi parti varsa, en etkili, yetkili isimleri ile dün tek tek konuştum…
Yasal olmaması bir yana, milletvekili genel seçimindekine benzer ittifaka kimsenin niyeti yok.
Nedeni de girdikleri her ittifakın bir bölgedeki getirisinin, diğer bölgede çok daha büyük kayıpla sonuçlanması…
Örneğin Ankara’da getirdiğini, Adana, Mersin, Antalya, İzmir, Balıkesir ve İstanbul’da büyük oranda götürmesi…
AK Parti’nin konuyla ilgili etkin ve yetkin ismi “sadece buralar olsa” deyip Şırnak örneğini verdi.
Genel seçimde ittifak açıklanmadan önce saha çalışması yaptıklarında Şırnak kent merkezinde oylarının %44 civarına yükseldiğini görmüşler.
Veride bir yanlışlık olduğunu sanıp bir daha yoklatmışlar, aynı sonucu vermiş.
“Hendek çatışmaları” sonrası kentin imarının vatandaş nezdinde yarattığı teveccühün sonucu olduğu görülmüş.
Seçimde oylarının %22’ye inmesi üzerine nedenini araştırdıklarında ise Cumhur İttifakı üzerinde muhalefetin yarattığı olumsuz algının etken olduğunu görmüşler.
SANDIKTA BELİRLENSİN
Dolayısıyla AK Parti, ittifakı kesin reddedici tutum sergilememekle birlikte MHP lideri Bahçeli’nin önerdiği, “İki parti mevcut belediye başkanlarını korusun, diğer yerlerde kim güçlüyse onunla yürünsün” formülüne şu gerekçeyle kapalılar:
“Adana’da AK Parti olarak %33,51 almaşız, MHP ise %11,64’te kalmış. Mersin’de ise birinci partiyiz. Bu oyla aday çıkarmasak bize yakışmaz; zayıf aday çıkardığımızda da seçmen gidip ona verirse ne yapacağız? Veya Türkiye’nin en büyük kentlerinden birine propaganda yapmaya liderimiz gitmeyecek mi? İttifakın nasıl olacağı konusunda bizde formül yok…”
Son tahlilde her partinin adayını çıkarıp, Cumhur İttifakı’nda olanların birbirine saygı gösterdiği, güçlü olanın kazandığı formül geliştirilebileceğinin altı çizildi…
Anlaşılan o ki AK Parti “sandık ittifakı” da diye bilinen, sosyolojik tabanının karar vermesine dayalı bir formül üzerinde duruyor.
TEMAS YOK
Bu arada şu ana kadar da ne MHP’de ne de AK Parti’de sağlanmış bir temas var ne de bu işle ilgili görevlendirilmiş bir ekip.
Görüşme olursa AK Parti’deki karar, içerdeki tüm konuşmaların “eksizsiz gediksiz” kamuoyuna açıklanması yönünde.
İktidar partisindeki “çekingen” tutuma karşın, Cumhur İttifakı’nın bu seçimde de işleyeceğine yönelik beklenti MHP’de oldukça yüksek...
AK Parti kurmaylarından farklı sesler geliyor olsa da MHP’deki beklenti Cumhurbaşkanı Erdoğan ile MHP lideri Bahçeli’nin görüşmesiyle her şeyin yoluna gireceğini yönünde…
BAYKAL’IN SEÇİM ÇAĞRISI
İstanbul dahil büyük şehirlerde AK Parti’nin şansının Cumhur İttifakı’na bağlı olduğuna vurgu yapılan MHP’deki gerekçe ise şöyle:
“İstanbul’daki esnaf ‘ekonomik istikrarsızlığa bir de siyasi istikrarsızlık eklemeyin’ diyor. Böyle bir dönemde vatandaşın beklentisini eksik bırakamayız…”
MHP’de seçimin erkene alınmasına dönük umut da yok değil, beklentinin oluşmasına neden de CHP’nin eski Genel Başkanı Deniz Baykal’ın, “Erken seçim 1,5 ay içinde yapılmalı” çağrısı.
Ancak Baykal’ın, milletvekili seçilmesine rağmen tutukluluğu devam eden Enis Berberoğlu’nun eşi Oya Berberoğlu ile yaptığı sohbette dile getirdiği beklentisi genel seçime yönelikti.
MHP’de ise Baykal’ın sözleri “Yerel seçime dönük olabilir” şeklinde algılanmış.
HDP KAPALI
Yerel seçimin referandumsuz öne alınması için 400 milletvekilinin desteğine ihtiyaç olduğundan CHP ile HDP’nin de destek verme olasılığı dikkate alınmış.
Şu kadarını söyleyeyim, tamamen bir yanılsama…
Ne CHP’de “Zamanında yapılmalı” ısrarından geri adım var ne de HDP’de bu yönde bir arzu…
Nitekim HDP Grup Başkanvekili Ayhan Bilgen de dünkü sohbetimizde yerelin erkene alınması için bir desteklerinin kesinlikle söz konusu olamayacağını belirtti.
“Seçimin erkene alınması için niye anlaşacağız? Bu iddiayı söyleyenlerin buna da cevabı vardır herhalde” dedi.
Görünen o ki HDP’nin yerel seçime dönük beklentisi AK Parti gibi, “seçmenin sandıkta kuracağı ittifaka” dayalı…
TAVANDAN, TABANA DÖNÜYOR
İYİ Parti’deki durum da aslında farklı değil.
İYİ Parti Grup Başkanvekili Lütfü Türkkan, CHP ile Millet İttifakı’nın yerelde söz konusu olmayacağını belirtti.
“Tabanın yaptığı ittifakı da engellemeyiz ama kurumsal ittifak zaten yasal değil, olursa sandıkta olur” dedi…
CHP ise ittifak konusunda baştaki netliğini koruyor, ittifakın her bölgede kendi içinde farklı bir parti ile olabileceğine dikkat çekiliyor.
CHP de “taban ittifakını” destekliyor…
Görünen o ki ittifak işi tavandan, tabana dönüyor…