Mutabakat sağlananlar
İSTER tavanda, ister tabanda olsun, bir belediye başkanının seçilebilmesi için ittifak şart…
Nedeni de yerel seçimin kendi dinamikleri bir yana mega kentlerde başkanlığı almak için gerekli olan oy oranına hiçbir siyasi partinin tek başına ulaşamaması...
Dolayısıyla, aday gösterilecek isimler üzerinde zımni mutabakat yasal olmaması da dahil bazı nedenlerle gerçekleşmiyorsa, tabanda sandık 'voltran'ına ihtiyaç var…
Voltran'dan kastım, robotların birleşip daha büyük ve güçlü robotu oluşturduğu 1980’li yıllardaki efsane çizgi romandakine benzer birliktelik…
Meseleye tek başına büyükşehir belediye başkanı olarak yaklaşmayıp, ili bütünüyle paketlemek. Büyükşehir ve ilçe belediye başkanları ile belediye, il genel meclisi üyeliklerini ötekilerden de oy alabilecek şekle çevirmek.
İSİM İTTİFAKI
Cumhur İttifakında yer alan partiler kendi başına seçime girme kararı almış olsa da belediye ve il genel meclislerinde bu hassasiyete dikkat edecekleri açık.
Nitekim geçen seçimde de ayrı girmiş olmalarına karşın AK Parti listelerinde MHP’ye çok daha sıcak gelen isimlere yer verilmişti…
AK Parti yönetimi de yerelde ittifak yapmamakla birlikte, genel seçimde kaçan seçmeni geri getirmek için MHP tandanslı isimlere listede yer açmaya hazırlanıyor...
Hatta bunu da gizlemiyor…
Bazı yerlerde belediye başkan yardımcılıkları veya meclis başkanlıklarına “ülkücü kesime” daha sıcak gelen isimler gelirse sürpriz sayılmasın…
KAÇIŞA HENDEK
Bunun yapılmasının nedeni de aynı ittifak içinde olan partilerden birinden kaçan seçmenin diğeri tarafından yakalanmasına fırsat tanıyacak olması…
Muhalefet sınırına “hendek oluşturup”, öteki tarafa gitmeden bir yerde toplamla politikası…
Bu politika genel seçimde de tutmuş bir partiden kopan seçmen uzak adres yerine en yakındakine gitmeyi tercin etmişti.
AK Parti’den kaçması muhtemel seçmen için yakınındaki adres cazip hale getirilerek kaynağında kalması sağlanmış, ötekilerin güçlenmesinin önüne geçilmişti.
Benzer politikanın bu kez de uygulanması kaçınılmaz; ancak isimler üzerinde konuşmak için erken olduğuna vurgu yapılıyor…
ADINDA UZLAŞILANLAR
İktidar cenahında yaşanan bu gelişmenin muhalefette de olmaması olanaksız…
Hatta orada işler daha ileri noktaya ulaşmış…
Resmi olmamakla birlikte, nezaket ziyaretleri veya kulis sohbetleri sırasında bazı isimler üzerinde zımni mutabakat oluşmuş.
Adana, Balıkesir, Aydın, Hatay şu aşamada bu açıdan öne çıkan kentler…
Örneğin CHP’nin Seyhan Belediye Başkanı Zeydan Kayalar’ın partisi tarafından Adana Büyükşehir Belediye Başkan aday gösterilmesi halinde İYİ Parti desteğini almasına kaçınılmaz görülüyor.
Neden de İYİ Parti’nin kuruluş aşamasında, CHP ile yakınlaşma henüz oluşmadığı dönemde kimse salon dahi vermezken Kayalar, belediye salonlarını kullanımına açmış.
Hatta bizzat gidip “başka ihtiyacınız var mı, sizin için ne yapabilirim?” diye sormuş…
İYİ Partinin etkin ismi bunu anlatırken bugün dahi duygulanıyor.
Kayalar’ın sol gelenekten olmakla birlikte görev sürecinde merkez sağ ve bölgede HDP’ye oy veren seçmenin sempatisini kazandığını bizzat İYİ Parti’nin etkin ismi dile getiriyor…
Bir diğer isim de CHP Balıkesir milletvekili Ahmet Akın…
Büyükşehir için aday gösterileceği kesin gibi görünen Akın’a da İYİ Parti sempati ile bakıyor…
Benzer şekilde Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçi ile aday gösterilmeleri halinde Antalya’nın CHP’li Konyaaltı ve Muratpaşa belediye başkanları Böcek ve Uysal üzerinde de sempati halesi var.
CHP açısından da durum aynı…
En iyi örnek de bir süre önce “Yukarıda ittifak var burada yok..." diyerek AK Parti'ye tepki koyan MHP'li Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün.
MHP lideri Bahçeli, MHP'de olan 3 büyük ilden Adana ve Mersin'de yola devam edeceği isimleri açıklarken, Manisa için açıklamada bulunmamıştı.
Ergün'ün MHP milletvekillerinden bazılarıyla arasının iyi olmadığı da Manisa'da sır değil.
Eğer MHP Ergün'ü aday göstermez ise İYİ Parti teklif götürmekte kararlı, CHP de Ergün'e soğuk değil.
ANKARA’DA KARAR YOK
Bu aşamada İYİ Parti’nin etkin ve yetkin ismine, “Ankara’da Mansur Yavaş üzerinde mutabakat var mı?” diye sordum.
“O konuda henüz mutabakat yok, ama gittikçe öfkeye dönüşen tepki var” dedi.
Nedeni konusunda ise konuşmaktan kaçındı.
Dikkat çeken CHP Genel Başkanlık katında Yavaş üzerinde ciddi kararlılık sürerken, milletvekilleri ve teşkilattaki tepkinin artıyor olması.
Buna son dönemde İYİ Parti yönetim kadrolarından bazıları da eklenmiş; kaşlar gittikçe kalkmaya başlamış.
Yavaş olmaz ise CHP‘de Ankara’da çok konuşulan iki isim var; biri merkez sağ kökenden geliyor olması nedeniyle Genel Başkan Yardımcısı ve milletvekili Bülent Kuşoğlu…
Diğeri de geçen seçim her şeye rağmen üstün performansla seçimi alan Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar…
İlk başlarda teveccüh gösterilen milletvekili Haluk Koç, “ben istemiyorum” deyip kenara çekilince, son dönem CHP çevrelerinde bu iki isimden çok söz ediliyor.
Aday başvurularının başlama vuruşunun yapılacağı haftaya girerken, adaylara dönük kararlar sürekli değişiyor...