İttifaklarda son durum
Her iki cephede de devam eden ittifak görüşmelerinde önemli eşikler aşıldı, pürüz oluşturma ihtimali yüksek sorunlu yerler de kalmadı.
Her ne kadar büyük kentlerin ilçelerine yönelik bazı sorunlarla karşılaşma olasılığı görülse de sonuçta her iki ittifak da ortaya koyduğu modele sadık kalmak kaydıyla bu engeli aşabileceğine inanıyor.
Bu kapsamda ittifaklardaki son duruma gelirsek…
Cumhur İttifakı büyük oranda müzakerelerini tamamladı, 7 kent üzerindeki son görüşmesini de önceki gün Cumhurbaşkanı Erdoğan ile MHP lideri Bahçeli arasındaki buluşmada sonuca ulaştırdı.
Böylece ittifak, AK Parti’nin henüz adaylarını açıklamadığı İstanbul ile birlikte, Adana, Aydın, Manisa, Mersin, Muğla, Osmaniye olmak üzere 7 bölgedeki yol haritasını da kesinleştirdi.
AYDIN VE MUĞLA KARARI
Özellikle de Aydın ve Muğla konusu netliğe kavuştu.
İstanbul adayının TBMM Başkanı Binali Yıldırım olduğu, isminin açıklanması için Meclis Genel Kurulu’nda devam eden bütçe görüşmelerinin bitmesinin beklendiği biliniyor.
Daha önce MHP’ye jest yapılması planlanan Aydın ve Muğla ile ilgili karara da Erdoğan-Bahçeli arasındaki bir saatlik görüşmede karara varılmış.
AK Parti daha önce Muğla adayını İl Sağlık Müdürü İskender Gencer olarak belirlemiş, hatta aday açıklama toplantısı için Ankara’ya gelirken son anda yoldan döndürülmüştü.
Basına dağıtılan listede de Gencer’in adı olmasına karşın, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın AK Parti grup toplantısında açıkladığı isimler arasında da yer almamıştı.
AK Parti bu kapsamda Muğla ile birlikte komşu kent Aydın adayını da açıklamamıştı.
Bu da Muğla gibi Aydın’ın da MHP’ye bırakıldığı iddiasına yol açmıştı.
Aktarıldığına göre CHP ile İYİ Parti arasındaki müzakereler, CHP’nin Muğla’da mevcut Büyükşehir Belediye Başkanı ile yola devam kararı alması Cumhur İttifakı'nda sürecin bir daha gözden geçirilmesine yol açmış.
Varılan karar gereği Aydın ve Muğla’dan AK Parti’nin aday çıkarması karara bağlanmış.
AK Parti cephesinde Muğla için daha önce adı açıklanan İl Sağlık Müdürü Gencer ile birlikte Muğla Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Bülent Karakuş ve CHP’nin Büyükşehir’e aday göstermediği Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon’un adı geçiyor.
Kocadon’un son günlerde görüştüğü kişilere, “Olursam CHP’den Büyükşehir adayı olurum, olmazsa başka yerden olmam” dediği biliniyor.
Ancak yine adı AK Parti çevrelerinde sıklıkla dile getiriliyor.
AYDIN’DA İKİ İSİM
Aydın için AK Parti’de adı geçen iki isim var.
İlki mevcut milletvekili Mustafa Savaş, diğeri de eski milletvekili Mehmet Erdem…
AK Parti’nin milletvekili eksilmesinde sakınca görmemesi halinde Mustafa Savaş’ı gösterme olasılığının yüksek olduğu belirtiliyor.
AK Parti, bu kapsamda MHP’nin elinde olan Adana, Manisa, Mersin ile Osmaniye’de aday göstermeyecek…
Büyükşehirlerde ise İstanbul ve Ankara’da üç, İzmir ve Bursa’da iki diğer illerde ise bir bölgedeki ilçelerden MHP aday gösterecek, AK Parti çıkarmayıp destekleyecek.
İlçelerde ise mevcut belediyelerde yine aynı partiler aday çıkarırken, diğer partilerin bulunduğu bölgelerde ise geçen seçimde hangi parti ikinci geldiyse o aday gösterecek, diğeri çıkarmayıp destekleyecek.
AK Parti ile MHP arasındaki son turda ağırlıklı olarak büyükşehir ilçelerinin ele alınıp, yeniden durum değerlendirmesiyle bazı yerlerde de oynamalar yapıldığı belirtildi.
Cumhur İttifakı'nda müzakereler büyük oranda sonuçlanmış görünüyor…
***
Kriz çözücüler
Siyasi partiler de devletler gibidir…
Öyle kriz zamanları gelir ki, öteki ülke ile ilişkilerin tekrar tesisi için akil adamlara ihtiyaç duyar…
Bir ülkede akil adamların sayısı ne denli yüksek ve devlet de onlarla sıkı temasını o denli sürdürüyorsa diğer ülkelerle sorun çözücülüğü de o denli yüksektir.
Bu kural siyasi partiler için de geçerlidir…
Çünkü siyaset, toplumda çatışma halinde olan talep ve çıkarları, nezaketle uzlaştırma sanatıdır...
Bu sanatı uygulayabilenlerin ağırlıklı bölümü de geçmişte siyaset eşeğinden düşmüş olanlardır…
ÇÖZÜM BULUCULAR
En iyi örneği de önceki gün CHP ile İYİ Parti arasında ittifak müzakereleri bitti denildiği sırada sergilendi…
Şunu belirtmeliyim ki 6 isim yeniden dönüşün yolunu açtı ama bunda liderler Kemal Kılıçdaroğlu ile Meral Akşener’in yapıcı tutumunun rolü de büyük oldu…
Yaşanan süreci, her iki partiden dinlediklerim kapsamında özetlersem…
Bir gün önce müzakereler tıkanmış, İYİ Parti de ertesi gün saat 12.00’de bunu açıklama kararı almıştı.
Aktarıldığına göre bu durum her iki partide bazı milletvekillerini rahatsız etmiş…
CHP sorunu aşmak için tıkanma yaratan yerler ve bu konuda kimlerin ısrarcı olduğu konusunda basına bilgi vererek medya baskısı oluştururken, bazı milletvekilleri de TBMM’de “Süreç yeniden başlamalı” diyerek devreye girmiş.
İYİ Parti’de ise siyasi deneyimi yüksek akil isim Cihan Paçacı ile müzakereleri yürüten Koray Aydın erken saatte partiye gelerek durumu bir daha gözden geçirmiş.
İki büyük bankanın genel müdürlüğünün ardından, merhum Süleyman Demirel’in yanında siyasete başlayıp Doğru Yol Partisi’nde Genel Başkan Yardımcılığı görevini yürütmüş Paçacı, her zamanki sakin üslubuyla sorunun aşılması gerektiğini belirtmiş.
ÇÖZÜMÜ SİZ YARATIN
İYİ Parti lideri Meral Akşener’i arayıp, tıkanan noktayı aşmak için CHP lideri Kılıçdaroğlu ile görüşmeye gitmeyi, “Müzakereler bitti” açıklamasını bu görüşme sonrasına bırakmayı önermiş.
Akşener de Paçacı ve Aydın’ın talebine olumlu bakmış ve Kılıçdaroğlu’ndan randevu istenmiş.
O sırada partisinin “Emek ve İnsan Hakkı Platformu” tarafından düzenlenen toplantısında olan Kılıçdaroğlu gelen mesaja olumlu yanıt vermiş.
CHP lideri ile görüşmede Paçacı söze girmiş:
“Bu sorunu aşmamız lazım. Balıkesir ve Manisa’da tıkandık, adayımız ısrar ediyor; eğer uygun görürseniz bu iller bizde kalsın”
Bu aşamada CHP Balıkesir adayı ve milletvekili Ahmet Akın’ın Akşener’e yönelik bazı sözleri de aktarılmış.
ÖZGÜR’Ü AŞAMIYORUM
Kılıçdaroğlu’nun yanıtı şöyle olmuş:
“Ahmet Bey (Akın) ile görüşeyim, eğer çekilirse size haber veririm, ama Manisa’da Özgür Beyi (CHP Grup Başkanvekili Özel) aşamıyorum. Kendisiyle bir daha konuşacağım…”
Bu aşamada Koray Aydın devreye girip şu veriyi aktarmış:
“Manisa’da AK Parti aday çıkarmayıp MHP’li mevcut Büyükşehir Belediye Başkanı’nı destekleyecek. Ancak Başkan’ın hep kendi teşkilatı hem de AK Parti ile sorunları oldu. Eğer biz onlardan oy koparmak istiyorsak, İYİ Parti’den birinin aday olmasıyla bunu aşarız…”
Paçacı, eğer sorun aşılırsa İYİ Parti lideri Akşener’in kendisini ziyarete geleceğini de Kılıçdaroğlu’na iletmiş.
CHP lideri de arkadaşları ile görüşüp, son durumu Genel Başkan yardımcıları Oğuz Kaan Salıcı ve yine sakin ve yapıcı üslubuyla ve sabır taşı kimliğiyle bilinen Seyit Torun aracılığıyla Akşener’e ileteceğini belirtmiş.
Kurmayları ile yaptığı görüşme sonucu Balıkesir ve Manisa ile Denizli’nin bırakılması, bunun karşılığında İYİ Parti’nin de bir jestte bulunmasını istemiş.
CHP heyeti de Akşener ziyaretinde bunu aktarmış…
Müzakereler sırasında Erzurum’dan vazgeçilme kararı alınmış, CHP heyeti de bu kapsamda olumlu görüş belirtince Kılıçdaroğlu ile Akşener’in buluşması kararlaştırılmış.
İLÇELER MASADA
Şimdi iki parti ilçeler konusunu ele alıyor.
Ancak bu kez iki sorun çözücü akil isim Seyit Torun ile Cihan Paçacı da eklenmiş…
İlçelerde bir sorun çıkar mı sorusuna en iyi yanıt, “Bu kez çatışma halindeki çıkar ve talepleri, nezaketle çözecek iki isim var" olur…
***
Tren kazasının gerisindeki neden “koştur icraatı …”
Ankara’da 9 kişinin Hak yoluna yürümesi, 47 kişinin de yaralanmasının nedeni nedir derseniz vereceğim yanıt bellidir:
AK Parti’ye bir süredir hakim olan, "koştur icraatı…"
Kocaeli’nin Gebze ilçesi Tavşanlı mevkiinde geçen hafta inşaatı devam eden otoyol viyadüğündeki beton blokun çöküp 3 işçiyi öldürmesi ile dünkü kaza arasında hiçbir fark yoktur.
Ya da bundan önce olanların temel nedeni de aynıdır…
Niçindir, nedendir, nasıldır bilinmez, AK Parti’de icraat yaparken, erken bitirme gibi bir heves tezahür etmeye başladı.
Sanki bir işi zamanından önce veya tam manasıyla tamamlanmadan bitirmenin artı getirisi var gibi bakılır oldu.
Geçmişte de vardı ama bu kadar yüksek oranlı değildi…
Erken bitirme çabası, viyadüğü yapan taşeron şirketin koşturmasına ya da dünkü faciada yaşandığı gibi sinyalizasyon hizmetinin tamamlanmadan devreye girmesine yol açmaya başladı.
Bunun yarattığı sonucun ağır faturasının erken bitirmeden çok daha ağır olduğuna dün bir daha tanıklık edildi.
Oysa yeniden yapılan Sincan-Kayaş banliyö hattı projesinde tercihler baştan doğru konulsa, baştan kaybedilen zamanın kapatılması için yan yollara sapılmasa bunlar olmazdı.
Elektronik sinyalizasyon sistemi tamamlanmadan hat açıldı; insanların yaşamı 1930’larda kalmış manuel makas değiştiriciye bırakıldı, gün doğmadan da 9 can uçtu gitti…
Ne fark ederdi her şey tamamlanıp açılsa bu kadar insan yaşamından olmasa?
Şimdi nereye yetişildi?