TBMM Başkanı'ndan 23 Nisan için iki rica
TBMM gelecek hafta kuruluşunun 100. yılını kutlayacak.
Meclis Başkanlığı bu yıl için ciddi hazırlık yapmış, uzun süreli kutlama programı çıkarmıştı.
Covid-19 hepsini aldı götürdü...
TBMM Başkanı Mustafa Şentop ile dün sohbet ederken TBMM’nin Haziran başına kadar tatile girdiği bir dönemde 23 Nisan kutlamaları konusunda nasıl bir plan yaptıklarını sordum.
“Maalesef normal bir tören ve oturum ile yetinmek zorunda kalacağız” diye buruk bir ses tonuyla söze girdi, gerisini de şöyle getirdi:
“Normal bir oturum yapmak durumunda kaldık. Salgının bu denli yüksek olduğu bir süreçte oturumun da az katılımla olmasını arzu ediyoruz..."
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın TBMM’deki özel oturuma bu kez katılmayacağını da açıklayan Şentop, kutlama resepsiyonunun da Eylül ayına ötelendiğini anımsattı.
LİDERLERE ÇAĞRI
“Parlamentodaki törene siyasi partilerimizin genel başkanları da katılmazsa iyi olur” deyip devam etti:
“Zor bir dönemden geçtik, Allah'a çok şükür milletvekillerimiz arasında hiç Covid-19 vakasına rastlanmadı. 23 Nisan özel oturumunu da az katılımla yaparsak riski genişletmemiş oluruz. O nedenle siyasi parti genel başkanlarımız gelmezse, milletvekillerimizin katılımı da düşük kalır. Eğer gelirlerse ister istemez yükseliyor. Amacımız milletvekillerimizi korumak ama bir diğer açıdan da topluma vereceğimiz görüntü önemli. Bunu başaracağız...”
HEP BİRLİKTE BALKONDA İSTİKLAL MARŞI OKUMAYA
Şentop, herkesi TBMM’nin kuruluşunun 100. yılında, 23 Nisan akşamı saat 21.00'de hep beraber İstiklal Marşı’nı okumaya da davet etti.
Covid-19’un yaygın olduğu günlerde TBMM’de infaz ve ekonomik paket çalışmalarını yakından izlemiş birisi olarak şunu söylemeliyim, TBMM personeli, polisinden, idari kadrosuna kadar iyi çalıştı; bir an olsun maskesiz ve dezenfektansız bir kişi bırakmadı.
Maskesiz olanları da kibarca uyardı.
Mimikleri engellediği için maske kulis sohbetlerinin keyfini eskisi gibi vermese de unutkanlık dışında ihlal edene de çok rastlanmadı.
Zaten kavaslar ve görevliler de anında yeni bir maske ve dezenfaktan bırakmaktan geri durmadı.
Özellikle giriş yasağı konusundaki kararlılık, milletvekillerinin de bunu ihlal etmemek için çaba göstermesi önemliydi.
Sonunda 10 gün boyunca sıkıntılı bir sürece rağmen vakasız atlatıldı.
Bu denli yoğun tedbir sonucu anlaşılıyor ki Meclis’te uzun süre dezenfaktanların sinen etanol kokusu hissedilecek...
ÖLÜM İLANLARI
Meclis Başkanı Şentop ile sohbet ederken, bir büyüğümün yolladığı TBMM’nin eski milletvekilleri için gazetelerde çıkan ölüm ilanları ile ilgili derlemesinden söz ettim.
Şunu hemen belirteyim ki, akademisyen kimliği de olan eski milletvekili tanıdığım sağlam bir gazete çalışması yapmış.
TBMM’nin verdiği ölüm ilanlarında ölçü bazı eski milletvekilleri için daha büyük olurken, bazıları standart ölçüde kalmış.
Başkan’a bu ayrımın nedenini sorduğumda şaşırdı, sonra da gerekçesini bildirdi.
Aktardığına göre TBMM standart bir ölçü ve ücret belirlemiş, gazetelere de ödeme hep aynı standart ölçü ve ücret üzerinden yapılmış.
Ancak gazeteler bazı eski milletvekilleri ile olan yakınlıkları veya tanış olmalarını da göz önünde tutarak ilanları büyük vermiş.
Baştan Şentop bunları belirtip devam etti: “Bu gazetenin tutumu, ona bizim müdahale hakkımız yok. Bazen de gazetede sayfa yerlerinde boşluk oluşmuş, bütünlüğü tamamlamak için büyütmüş; yoksa bizim ölçümüz de ilan ödememiz de hep aynı...”
*
BAŞKANIN NOTU: GELENEK DEĞİL Kİ...
TBMM Başkanı Şentop ile sohbetimizdeki 23 Nisan ile ilgili iki ricasını bugün kaleme alınca, yükselen farklı eleştiriler üzerine tekrar aradı.
TBMM'de düzenlenen 23 Nisan görüşmelerinin 1980 öncesinden bugüne kadar seyrini sıralayan bir tablo gönderdi.
TBMM Başkanlığı'nın derlemesine göre;
1982’den önceki yıllarda 23 Nisan görüşmeleri için Genel Kurul hiç özel gündemle toplanmamış.
Özel gündemli toplantı darbe sonrası Danışma Meclisi döneminde, 23 Nisan 1982 ve 23 Nisan 1983 yıllarında yapılmış.
Ancak ertesi yıl, 23 Nisan 1984'de Genel Kurul'da özel gündemli toplantı olmamış.
1985'te yeniden özel gündemli toplantı yapılmış ve 1999 hariç bugüne kadar da Genel Kurul özel gündemli toplanmaya devam etmiş; 1999'da olmamasının nedeni de o yıl genel seçimlerin aynı zamana denk gelmesi.
Özel gündemli toplantıların tekrar başladığı 1985-1987 yılları arasında Cumhurbaşkanı, Genel Kurul'a teşrif etmiş.
Bununla birlikte, 1988'den, 2002 yılına kadar da 23 Nisan görüşme tutanaklarında Cumhurbaşkanı'nın teşrifine ilişkin tek bir kayda rastlanmamış.
Yani 2002 yılı öncesi Cumhurbaşkanı Kenan Evren, 1985-1987 arasında oturumda bulunmuş, öncesi ve 1993'e kadar süren sonrasında hiç katılmamış.
Evren'den 1989'da Cumhurbaşkanlığı görevini devralan Özal ile 1993'te ölümü sonrasında görevi üstlenen Demirel'in özel oturuma katıldığına rastlanmamış.
SEZER, GÜL VE ERDOĞAN
Sezer, Gül ve Erdoğan'ın dönemini kapsayan 2003 -2019 yıllarında ise Cumhurbaşkanları Genel Kurulu teşrif etmiş, ancak konuşma yapmamış.
Bu tabloya bakıp, bunun bir gelenek gibi gösterilmesi ne derece doğru olur takdir okuyucunun.
Pandeminin bütün dünyayı kasıp kavurduğu süreçte, herkese evinde izole olması için sokağa çıkma yasaklarının uygulandığı bir dönemde önce TBMM'nin buna örnek olması gerekmez mi?
Ayrıca sanılıyor mu ki bu adım liderlere danışılmadan atıldı…
TBMM Başkanı Şentop'u duyarlılığından dolayı takdir edeceğimize, atılan bir taşı çıkarmak için epey çaba sarfedilen bir dönemden geçiyoruz…
BİR NOT DA İLAN İÇİN
TBMM'nin vefat eden eski yeni milletvekilleri için verilen ilanlarla ilgili de Başkan Şentop bir ek not yolladı.
Cumhurbaşkanlığı, TBMM Başkanlığı, Bakanlık gibi görevlerde bulunan eski milletvekillerinin ölümü halinde gazetelere farklı bir ilan boyutu sunuluyormuş.
Sadece ANAP döneminin eski Devlet Bakanı Ahmet Karaevli için verilen vefat ilanında aksaklık olmuş.
Bu hata Başkan'ı da üzmüş...