AYM'nin önceden iptal ettiği baro düzenlemesi
Adalet Komisyonu’ndan dün sabaha karşı çıkan çoklu baroya olanak tanıyan Avukatlar Kanunu düzenlemesi muhtemel ki gelecek hafta TBMM’den geçer…
Neden de muhalefetin maddelerin görüşmelerini geciktirme veya engelleme kozuna karşın, iktidarın elinde tuttuğu “temel kanun” silahı.
Bunun için de bir grup önergesi yeterli…
Daha önce 11 maddelik kanunda yaptığı gibi, AK Parti düzenlemeyi temel kanun haline getirir ve kısa sürede görüşülüp çıkmasını sağlayabilir.
KANUNA ZİPLEME YAPILIR
Parlamento hukukuna 1991’de giren “ temel kanun” deyimine bakılarak, Medeni, Borçlar, Türk Ceza gibi ana kanunlar anlaşılmasın...
“Temel kanun” denilince Genel Kurul aşamasındaki görüşmede ele alınan kanunun 30’u geçmeyen maddelerden oluşan bölümler haline getirmesi anlaşılır.
Yani dosya sıkıştırması gibi kanunlar bir paketin içine sıkıştırılır ve birlikte ele alınır; Z kuşağının diliyle zipleme yapılır.
Avukatlık Kanunu düzenlemesi de 28 madde olduğu için bütün maddeler tek dosyanın içine konulup, toptan ele alınıp, bir çırpıda tüm maddeleri kanunlaştırılabilir.
Bunun için öyle günler süren tartışmalara da nokta konulur.
Sonuçta öyle veya böyle çıkar…
TEMSİLDE EŞİTSİZLİK
Asıl mesele de çıktıktan sonraki durumu…
CHP, TBMM’nin ikinci partisi olarak hakkını kullanıp Anayasa Mahkemesi’ne iptali için başvurmakta kararlı.
CHP’nin iptal edileceğine ilişkin umudu dün Grup Başkanvekili Özgür Özel ile sohbetimizde de belirttiği gibi Anayasa Mahkemesi’nin geçmişte benzer konularda aldığı 3 kararına dayanıyor…
Düzenleme ile 46 avukat bulunan Ardahan Barosu ile 4 bin 600 avukat bulunan Antalya Barosu, Birlik Genel Kurulu’nda eşit sayıda temsil edilecek; her ikisi de 4’er delege gönderecek.
Yine, 178 avukatı bulunan Rize 4 delege ile temsil edilirken, 9 bin 600 avukatı olan İzmir Barosu’nun, sadece bir fazla, 5 delege ile temsil edilmesi öngörülüyor.
Ardahan’da 10 avukatı bir delege temsil ederken, Antalya’da 1150 avukata bir delege düşecek.
Dolayısıyla avukat sayısının %54’ünü oluşturan İstanbul, Ankara, İzmir, Genel Kurul’da %7 ile temsil edilirken, geri kalan %46’ya %93 ile temsil hakkı tanınacak.
DEMOKRASİNİN KURALI
Geçmişte de AK Parti’nin getirdiği neredeyse bire bir benzer üç kanuni düzenlemesine tanıklık edilmiş; AYM üçünü de iptal ile sonuçlandırmış.
Bunlardan biri Türk Tabipler, diğeri Veteriner Hekimler, bir ötekisi de Diş Hekimleri birlikleri ile ilgili…
Örneğin Diş Hekimleri Birliği Kanunu’nda yapılan düzenleme ile İstanbul’dan Genel Kurul’a katılacak delege sayısı 10 ile sınırlı tutulmuş.
AYM Mart 2012’de oy çokluğuyla iptal etmiş.
Onun bir öncesinde 2009’da Veteriner Hekimler Birliği Kanunu’nda yapılan düzenleme ile Ankara’dan gelecek üst kurul delege sayısı 6 ile sınırlandırılmış; AYM bunu da iptal etmiş.
Daha öncesinde benzer durum Türk Tabipler Birliği Kanunu’nda Haziran 2002’de yaşanmış…
Toplam 1400 üyesi olan İstanbul’un 7 üst kurul delegesi ile sınırlandırılmasına ilişkin TTB Kanunu düzenlemesinin iptalini gerçekleştirmiş.
Görüldüğü gibi AK Parti 2002’den bu yana kamu kurumu niteliğindeki meslek örgütlerinin büyük kentlerdeki üst kurul delegelerini sınırlandırmanın yolunu aramış.
Hepsi de istisnasız aynı gerekçeyle iptal olmuş:
“Demokrasinin olmazsa olmaz koşulu olan adil bir temsil ilkesine dayalı serbest, eşit ve genel-oy esasına aykırılığı…”
AYM’NİN YÜKÜ ARTIYOR
Bu kez nasıl olur bilinmez, ama AYM’nin emsal kararları orada duruyor…
Aslında önünde bekleyen bir nevi af niteliğindeki infaz kanunu düzenlemesine ilişkin geçmiş emsal kararlar da eklendiğinde AYM’nin yükü daha da artıyor…