Mutand virüs çocukları etkiliyor
İNGİLTERE’de üçüncü kapanmaya götüren virüs mutasyonu ile ilgili veriler kaygının yeniden yükselmesi için yeterli mi?
Bir grup bilim insanına göre tereddütlerin oluşturduğu bir durum söz konusu ve buna fazla takılmamak gerekir.
Virüs eğer bu hızla giderse kendi kendini tüketebilir.
Bir başka grup var ki eldeki verilerden yola çıkarak endişesini İngiltere’deki bilim insanları gibi yüksek tutuyor.
Bunun içinde Türkiye’de aşı çalışmalarını yürüten virolog ve mikrobiyologlar da var.
Onlara İngiltere’de Başbakan Johnson’ın okulların kapanması gerektiğine ilişkin çağrısını ve nedenini sordum.
TUTUNMA GÜCÜ DE ARTTI
Çünkü aşılamaya başlayan, hatta sadece Biontech değil, Astra Zeneca aşısına da onay verip yapılması için adım atan Birleşik Krallık'ı bu denli ürküten nedenler neler olabilir?
Sadece orada da değil, son dönem Danimarka ve Güney Afrika’da çıkan yeni mutasyonlarının yarattığı sıkıntıların da büyük olduğuna işaret ediliyor.
Her ne kadar Dünya Sağlık Örgütü iki gün önce yayınladığı makalede bunların yüksek endişeye neden olmadığını söylemiş olsa da bilim insanlarının bakışı biraz farklı.
Hemen belirteyim Türk virologların bazıları da aynı görüşte.
Her ne kadar aylar önce izole ettikleri Covid-19 virüsü ile bugünkü arasında fark olmadığını belirtiyor olsalar da hızı ve tutunma yapısı açısından mutasyona uğradığını kabul ediyorlar.
Özellikle de tutunma yapısında önemli bir değişime rastlanmaya başlamış.
ÇOCUKLARI ETKİLİYOR
Yakın geçmişe kadar çocuklarda tutunma yapısında etkin olamazken, etkili olmaya başlamış.
İngiltere’de yapılan yeni değerlendirme daha önce asemptomatik, yani herhangi bir belirtisi olmadan geçirme söz konusu iken bugün çocukları da ciddi etkileyip, ağır şekilde etkilemeye başladığı, onları daha yüksek taşıyıcı durumuna da getirdiğini ortaya koymuş.
İngiltere içinde bulunduğu durumdan çıkmak için daha önce başlattığı ve 3-4 hafta arayla ikinci dozunu yapmaya karar verdiği aşıyı, yeni değerlendirme sonrası daha geniş bir aralıkta yapmaya karar vermiş.
Beklenti iki doz arasındaki sürenin 12 haftaya, yani 3 aya çıkarılması yönünde.
Ayrıca birinci ve ikinci dozun aynı üreticiden olmasına da bakılmayacak, farklı aşı üreticilerinden olmasına izin verilecek; birinci dozu Biontech yaptıran ikinciyi Astra Zeneca’dan yaptırabilecek.
SİS ALTINDAYIZ
Türkiye’de burundan damla aşı çalışmalarını yürüten ekipte yer alan Dr. Ahmet Çağlar Özketen de İngiltere’deki gelişmeler hakkında ancak oradan gelen bilgiye dayalı yorum yapabileceklerini belirtti.
Bu konuda yayınlanmış makaleleri de paylaşarak, virüsün hızını arttırdığına ilişkin olarak şunları söyledi:
“Aslında hızını arttırarak kendi sonunu da hazırlıyor olabilir, bu sayede daha fazla mutasyona uğrayarak daha fazla yaşam şansını yakalaması da mümkün. O nedenle acil önlem alınmalıydı, şu an bu yapılıyor…”
Çocuklara bulaşıcılığının arttığına da vurgu yapan Dr. Özketen, “Sis altındayız, çünkü elimizde net bir veri yok” dedi…
AŞI KRİZLERİ ARTACAK
Bu aşamada önemli bir tespitini de paylaştı.
Dikkat çektiği nokta ABD’nin kötü bir oyuncu gibi piyasadaki nüfusunun üç katı sayısında aşı elde etme çabasınaydı.
ABD’nin bu şekilde daha hızlı aşılanma ile ekonomik hayata tekrar dönüşü hızlandırma yönünde bir oyunun içinde olduğuna da vurgu yapıp şu önemli tespitte bulundu:
“Bu yıl aşı krizleri olacak… Geçen yıl aşıyı üretmek kriz dönemiydi, şimdi de temin etmek için bir kriz ortamı oluştu. Çünkü ABD kötü oynuyor. Ekonomik hayatı hemen başlatıp diğer ülkelerin önüne geçmek istiyor. Buna karşın Çin, tam izolasyon ile sorunu aşmaya çalışırken, diğer yandan içeri için ürettiği Sinofam’ın yanına şimdi bizde de Faz-3 çalışması yapılan Sinovac aşısını koydu. İkisini de içerde kullanma kararı aldı. Bu da bazı sözlerin gecikmesine yol açabilir…”
EKONOMİYİ KİM ÖNCE KALDIRACAK YARIŞI…
Son cümleyi biraz açmasını istedim.
Sadece Çin’in değil, diğer aşı üreten ülkelerin de önceliği kendi vatandaşlarına verdiğini anımsattı.
Bir süredir dikkat çekmeye çalıştığım nokta da burasıydı.
Ülkeler diğerlerinin ne denli virüs kaptığıyla değil, kendi vatandaşlarını diğerlerinden ayrıcalıklı hale getirmenin peşinde.
Ekonomi ve eğitimdeki üstünlüğü de bu sayede sağlamanın arayışında.
İngiltere, Güney Afrika ve Danimarka’da kendini gösteren ve daha hızlı yayılan virüsler de devreye girdiğinde durum daha vahim bir hale geliyor.
Bunun en iyi göstergesi de aşıya en rahat ulaşabilen, hatta birini de bizzat kendi üreten Britanya’dan söz ediyoruz.
Demek ki elde edeceği aşıların yeterli olmayacağını görüyor ki bunun için gardını sağlam almanın yolunu bulmaya çalışıyor, iki doz arasındaki süreyi 12 haftaya çıkarmayı amaçlıyor.
Böylece bir kişiye ikinci doz yapıp %96 korumak yerine, tek dozla %60-70 koruma sağlamak, geri kalanını da izolasyonla çözmek istiyor.
Aşıda savaş gittikçe kızışıyor…