Mutant içerde nasıl yayıldı?
“DERİNLEMESİNE filyasyon gösterdi ki mutant virüse yakalanan kişinin temas ettiği kişinin Hollanda’dan gelen biriyle teması olmuş…”
İngiltere’de ortaya çıkan Avrupa’da da yoğun önlemlerin alınmasına, hatta ikinci kapanmaya neden olan mutasyona uğramış virüsün Türkiye’deki yaygınlığı konusunda bilim insanları net bir veri sunamıyor.
Kısa süre sonra bu virüsün de Türkiye’de yoğun olarak görüleceği konusunda şüpheleri yok.
Çünkü, aynı anda hem Diyarbakır, Düzce, Tokat, Balıkesir, Van gibi birbirinden oldukça farklı coğrafyalarda görülmesi de yayılmanın göstergesi.
Üzerinde durdukları, aşılanma bitmeden çok daha yaygın hale gelip, geniş kitleler üzerindeki ağırlığını arttırması.
Nitekim dünkü sohbetimizde Bilim Kurulu’nun alınan tavsiye tedbirlerin belirlendiği kurul üyesi olan Prof. Dr. Levent Akın ile sohbet ederken, dünyanın herhangi bir yerinde görülen mutant virüsün bir başka ülkede görülmemesinin olanaksızlığına işaret etti.
Sonunda yayıldığına vurgu yaptı.
Benzer şekilde Güney Afrika ve Brezilya’da ortaya çıkan virüslerle de yakın zamanda karşılaşmanın kaçınılmazlığına dikkat çekti.
Aktardığında bilgi sahibi oldum, meğer Türkiye’ye 10 gün önce yasaklanana kadar Brezilya’dan tur şirketleri aracılığıyla ciddi turist geliyormuş.
KOMİSER KOLOMBO GİBİLER
Bunların hemen hepsi de İstanbul üzerinden Türkiye’ye yayıldığı için bir merkez haline dönüşmeye, kaynak merkezi haline gelmeye başlamış.
Mutant virüsü de tespit eden PCR testlerinin dağıtıldığını bildirdi.
Nasıl yayıldığını tespit eden filyasyon ekiplerinden söz ederken, bir zamanların ünlü dizisi “Komiser Kolombo”yu anımsattı, filyasyon ekiplerinin Kolombo gibi yakalanan kişilerin temaslarını adım adım takip edip, virüsü bulma çabasına girdiğini belirtti…
Bir öğrencisi de bu şekilde çalışıp, yeni varyans virüsü kapan ancak yurt dışından gelen herhangi biriyle teması olmayan kişinin bağlantılarını araştırmış; sonuçta temas ettiği kişilerden, birinin Hollanda’dan gelen birisiyle temaslı olduğu verisine ulaşmış…
Bakan son açıklamasında 17 ilden söz etmişti, ancak bunun burada kalacağını söylemek güç gibi görünüyor.
Örneğin dün de Van’da rastlandı.
GÜNEY AFRİKA VARYANTI!
Endişe edilen tarafı da Prof. Dr. Akın’ın aylardır dile getirdiği, “Dünyada bir virüs varsa gelir sizi de bulur” sözünün Güney Afrika’da ortaya çıkan yeni varyant açısından da geçerli olması…
Çünkü, film müzikleri ile de tanınan, iyi bir orkestrası olan, virolog doktor Semih Tareen’in aktardığına göre Novavax aşının Faz-3 çalışmasına Güney Afrika’dan katılan gönüllülerin üçte biri Covid-19 geçirmiş kişilerden oluşmuş.
Bir önceki kapanlarda oluşan antikorun, Güney Afrika varyantını korumada düşük kalma ihtimaline dikkat çekti.
Yine de ağır hasta olmasının önüne geçtiğini belirtti.
Bu durumda Türkiye’de uygulanan Sinovac aşısının Güney Afrika’daki virüs varyantı karşısında nasıl bir davranış sergilediği şu an için bilinmiyor.
Ancak inaktif aşılarda üreyen antikorun çok daha kapsamlı bir koruma gücüne de dikkat çeken çok sayıda bilim insanı var.
Unutulmamalı ki henüz virüse karşı mücadelede bugün itibarıyla 14 ayı geçti, bu denli kısa sürede varılan yol da bir o kadar kıymetli.
BAZI SİYASİLERE BAHANE Mİ OLDU?
İngiltere’de ortaya çıkan mutant virüs konusunda ise bilim insanları o denli kaygılı değil.
Bununla mücadele de aynı yöntemle yapıldığı için uygulanacak tedavi ve alınacak tedbirlerin belli olduğuna vurgu yapılıyor.
Dolayısıyla endişe duymuyorlar.
Bu görüş Ankara’da hükümet çevrelerinde de mevcut.
“Mutant virüs, başlangıçta önlem almakta geciken, sonra da önünü almakta zorlanan siyasilerin sarıldığı bir gerekçe mi oldu?” sorusunu birçok kişiden işittim.
Soruda haklı da olabilirler çünkü İngiltere Başbakanı Johnson, hızlı hareket etmedi, bugün mutant virüs aldığı tedbirler için kendisine sağlam bir gerekçe sundu.
YÜKSELMENİN NEDENİ AŞI MI?
Hükümet çevrelerinde son dönem artan vaka sayısına ilişkin de farklı bir bakış var.
Henüz kesin bir veriye sahip değiller, hatta bilim insanlarının bunun üzerinde çalışmasını da istemişler.
Üzerinde durdukları, aşının başlaması dolayısıyla hastane ve aile sağlığı merkezlerindeki hareketliliğin artması buna neden olmuş olabilir mi?
Bu konudaki kanaat, İngiltere’de ortaya çıkan varyanttan çok daha etkili görülüyor.
Ancak diğerinin yayılmasının kaçınılmaz olduğu da kabul ediliyor.
OKULLAR AÇILMALI
Bu durum okulların 15 Şubat’tan sonra açılmasının önünde bir engel teşkil eder mi?
Lokantalar konusunda önceki gün Cumhurbaşkanı’nın da vurguladığı gibi pek acele edilmesi söz konusu olmayacak gibi duruyor…
Ancak okulların açılmasının gerektiğine yönelik, benim de katıldığım görüşte olan sayısı azımsanacak miktarda değil.
Ancak yine de karar merci olarak hepsinin parmağının işaret ettiği yer yarın toplanacak kabine…