Yoksulluk haritası
SOSYAL yardımdan yararlananların sayısının 20 milyonu aştığından söz edilmişti.
Herhangi bir geliri olmadığı için yoksulluk yardımı alanlardan tutun da çocuk ve aile yardımı alanlara, belediyelerin verdiği yardımlardan faydalananlara kadar çok sayıda kişinin bir şekilde aldığı yardımlardan söz ediyorum.
Bir kişinin birden fazla yerden yardım aldığı fark edilince, öncelikle bunun tekli yardıma dönüştürülmesi sağlandı.
CHP’li büyükşehir belediyeleri yeni bir sisteme geçti.
Bazı büyükşehirlerde Halk Kart adını alan, Ankara Büyükşehir Belediyesi’nde de Başkent Kart olarak isimlendirilen yoksul kişilerin aylık temel ihtiyaçlarını karşıladığı yardım sisteminde yeniliğe gidilmiş...
ENVANTER ÇIKARILACAK
Bundan daha önemlisi yeni bir uygulama ile kentlerin yoksulluk ve ihtiyaç haritası ve envanterinin de çıkarılmasına karar verilmiş.
Örneğin Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin verdiği Başkent Kart’tan et alımı düşük seviyede kalmış.
Bunun verilen yardımın azlığından dolayı mı, yoksa et fiyatı yüksek geldiği için başka bir ihtiyacın karşılanmak istenmesinden mi kaynaklandığına bakılmış.
Sorunun et fiyatından olduğu görülmüş ve “Başkent Marketler”den Başkent Kart ile yapılan et alımındaki iskontonun yükseltilmesine karar verilmiş.
Bununla da yetinilmemiş, Başkent Kart alanların yaşadıkları mahalle, gelir durumları, ailede bulunan kişi sayıları gibi veriler de sistemde haritalanmış.
GELİR DÜZEYLERİ DE ÇIKARILACAK
Bunun CHP’li bütün belediyelerde uygulanmasına karar verilmiş.
Yerel yönetimlerden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, bu sayede Türkiye’nin yoksulluk haritasının mahalle ve gelir düzeyini de baz alacak şekilde çıkaracaklarını belirtti.
Verilerin ortaya çıkmasından sonra belediyelerin marketleri açacakları semt tayinlerinin kolaylaşacağını ve hangi gıda ürünlerine yönelim varsa ona göre sunum artırımına gidileceğini de belirtti.
Örneğin, bir dönem çikolata alımı yapılamazken, talebin yükselmesi üzerine kartlara bu ürün de eklenmiş.
BİRDEN ARTTI
Torun’un verdiği bilgiye göre İstanbul’da kart alanların sayısı 1.2 milyona ulaşmış.
Bu kartlara 250 ile 800 lira arasında yükleme yapılmış.
Ankara’da ise 112 bin 785 aileye verilen kartlara 400’er lira yüklenmiş.
Bir günlük işlem tutarı 14 milyon 373 bin 373 lira olurken, toplamda 45 milyonluk ekonomi kentin bütün sistemine yayılmış.
Oysa geçmişte sadece kolilere doldurulan gıda maddesi satışından belirli bir esnaf yararlanıyor, evinde var olan üründen ikinci kez gönderiliyor, ihtiyacı olanı almakta zorlanıyordu.
ÖDEME ARACI HALİNE GELİYOR
Ankara Büyükşehir uygulamakta olduğu Başkent Kart’ı yaygınlaştırıp herkesin kullanabildiği bir karta dönüştürme kararı da almış.
Bir ödeme yöntemi haline getirilecek.
Başkent Kart’ı ihtiyacı olmayanlar da böylece kullanabilecek ve yaptıkları harcamalardan elde edilen kredi ihtiyacı olanlara aktarılacak.
Böylece aynı kartı kullandıkları için kimin ihtiyaç sahibi olduğunun anlaşılmasının da önüne geçilecek.
Özetle herhangi bir bankadan alınmış kart gibi görünecek...
Banka hesabı olmayan ve kart elde etmekte zorluk çekenlere de ayrıca geçici olarak nakit ödeme yapılması yoluna gidilmiş.
Buradan bakınca bir yandan geçim zorluğu çekenlere yardımda bulunulurken, sosyolog ve ekonomistlerin çalışmasına da önemli bir veri seti oluşturuluyor.
Yoksulluk haritası, bununla da kalmayacak, belediyelerin hangi mahalleye nasıl bir hizmet götürmesine de öncülük edecek.