Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        RUSYA Devlet Başkanı Putin’in Ukrayna kararının maliyetinin, Abhazya, Osetya veya Kırım’dan çok ağır olacağı açık.

        Bugünden gösteriyor ki bu maliyetin yükü Kiev’den çok daha fazla Moskova’nın sırtına binecek.

        ABD ve batı ülkeleri de bu maliyeti daha fazla arttıracak adımlar atması için Putin’i ilk günden beri cesaretlendiriyor.

        Doğalgaz ve petrolden dolayı uğrayacağı yüksek maliyeti göze almaktan da kaçınmıyor.

        Belki ABD ve AB ülkeleri açısından bu katlanabilecek bir durum olabilir.

        Ancak turizm ve enerji ihtiyacının önemli bölümünü Rusya’dan sağlayan Türkiye’ye yükü batılı ülkelerden çok daha hissedilir olacaktır.

        İKİ TARAF DA AYNI HEDEFTE

        Umarım olmaz ama Rusya’nın batı ile attığı karşılıklı adımlarla gittikçe yükselen savaşın şiddeti de yakın gelecekte, bütün bölgeyi ağır etkisi altına alacak…

        Çünkü iki tarafın da varmak istediği yer birbirinden farklı değil…

        Nasıl ki Putin, Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodamir Zelenskiy’nin yıkılıp, kontrolünde bir hükümetin kurulması için bastırıyor; batılı ülkeler de Putin için aynı beklenti içinde stratejisini yürütüyor.

        Putin’in 6 bini aşan nükleer silahıyla dünyaya tehditlerini tırmandırması, iyi savaş eğitimi almış konvansiyonel silahlı gücünün de Ukrayna kentlerini yakıp yıkmasını bekliyor.

        Bu beklenti içinde olan batının Ukrayna’nın korunması için hareket edeceğini sanmak saflıktır.

        1938’DEN BERİ DEĞİŞMEDİ

        Nasıl ki 1938’de Çekler, 1945’de Polonyalılar, 1956’da Macarlar için tutumu ne olduysa, bugün de Ukrayna için aynı alacaktır.

        Ukrayna’nın hava sahasının uçuşa kapatılması çağrısına karşı, NATO Dışişleri bakanlarının önceki günkü toplantısından çıkan sonuç da bunun açık göstergesi.

        Moskova bu durumu, Ukrayna halkına NATO’nun çaresizliği gibi gösterip, Zelenskiy’yi göndermeleri için neden olmasını bekledi.

        BUMERANG ETKİSİ

        Ancak bumerang etkisi ile kendine dönecek.

        İlk işaretleri de gelmeye başladı.

        Batılı ülkeler mallarına uçaklarına, yatlarına, mal varlıkları ve şirketlerine el koydukça Rus oligarklar bir süre sonra bunun nedeni olarak Putin’i suçlayacak.

        Eski günlerindeki gibi batılı ülkelerdeki malikanelerinde yaşam sürmeye devam etmek için kaldırılması gereken bir engel olarak görmeye başlayacak.

        Buna dün twitter, facebook ile başlayan, Rus basınının Kremlin’e dayandırdığı haberlere göre devamının da geleceği belirtilen yaptırımların da eklenmesi gerekir.

        Master Card, Visa gibi batılı kredi kartları yasaklanmış, batı modasının ürünlerine ulaşma olanağı azalmış, ağ toplumu dışında kalmış Rus halkı, bir süre sonra kendisini modern dünyadan tecrit edilmiş, ötekileştirilmiş hissine kapılacak.

        Bu da doğal olarak siyasal iklime ağır yük getirecek, Putin’e yönelik bakışı olumsuzlaştırıp, Kremlin’e tepkiyi arttıracak.

        DÖVİZ ALIMINA %30 VERGİ

        Yakın gelecekte uygulamaya konulacağı belirtilen yaptırımlar listesi de protestoları arttıracak.

        Örneğin, parasal işlemlerde banka görevlisi bir şüphe içinde olursa, Federal Mali Denetleme Servisi’ne (Rosfinmonitoring) aktarılıp sorgulanacak.

        Turizm sektörünü düzenleyen yeni düzenlemeler yürürlüğe girecek; turist olarak yurt dışına çıkıp gelecekler için yanında bulundurabileceği döviz miktarından tutun da kalma süresine kadar yeni kurallar getirilecek.

        Türk iş adamları Ruble’den, Dolar veya Euro değişiminde Merkez Bankası kuru üzerine %1-3 arasında değişen masraf koyardı; bu da kaybı engellerdi. Ancak Kremlin, elindeki dövizi tutabilmek için %30 dövize dönme vergisi getirdi; bu durum 80 seviyesinde olan Ruble karşılığının 120 Rubleye yükselmesine de etki sağladı.

        Facebook ve twitter harici, WhatssApp benzeri anlık mesajlaşma programlarının kullanımına ilişkin yeni yaptırımlar gelecek.

        Paralı yollarda ücret toplama kuralları yeniden belirlenecek.

        Yabancı markalı akıllı telefon, tablet ve dizüstü bilgisayarların etiketlenmesi konusunda deneme başlatılacak…

        Değerli taş ve metallerin dolaşım kuralları değişecek.

        Yatların dışında küçük teknelerin de kayıt kuralları değişecek.

        Ayçiçek yağı ihracatına uygulanan vergi artacak.

        Telekom operatörlerinin ağlarında teknik kontrol araçlarının kurulumunu düzenleyen Federal İletişim Teknolojileri ve Komünikasyon Denetim Servisinin (Roskomnadzor) emri yürürlüğe girecek.

        Biyometrik verileri kullanarak kimlik ve kimlik doğrulama hizmetleri sağlayan yabancı tüzel kişiler için akreditasyon başlatılacak.

        Binalardaki enerji verimliliği için yeni kurallar getirilecek.

        Veteriner ilaçları için iyi eczane uygulaması kuralları getirilecek.

        Tarım ürünleri, hammaddeleri ve özellikleri iyileştirilmiş gıdalara ilişkin kanun yürürlüğe girecek.

        Askeri birliklerin silahları test etmek için lisans verme zorunluluğunu ortadan kaldıran bir yasa yürürlüğe girecek.

        Deniz ve su taşımacılığı faaliyetlerinin ruhsatlandırılmasına ilişkin yeni hükümler yürürlüğe girecek.

        SİNEMALAR DA KAPSAMDA

        Radyo-elektronik araçların ve yüksek frekanslı cihazların kaydı için yeni kurallar yürürlüğe girecek.

        Sinemalarda izleyicilere hizmet sunumuna ilişkin yeni kurallar yürürlüğe girecek.

        Yaptırımların getireceği yükü en aza indirmeyi amaçlayan liste akıp gidiyor…

        Bu listenin Rus halkının sosyal değil, harcama davranışını da ağır etkileyecek.

        Her kesimin hesabını da buna göre yapması kaçınılmaz…

        Rus uçakları Türk şirketlere  

        Rus uçakları Türk şirketlere  
        0:00 / 0:00

        BAŞTA turizm tesisleri ve yaş meyve sebze ticareti ile uğraşan şirketler olmak üzere son dönem en çok sorulan soru Ukrayna savaşının ne kadar süreceği?

        Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın’ın da dün altını çizdiği gibi, “Savaş bütün hızıyla devam ederken, müzakerelerden bir netice çıkmasını beklemek pek gerçekçi olmaz…”

        Dolayısıyla bugünden herkesin pozisyonunu, bütçesi ve çözüm önerilerini buna göre ayarlaması gerekiyor.

        Nitekim Rusya ile iş yapan turizmciler de bunun adımını atmaya başlamış.

        Bu aşamada bir noktaya dikkat çekmem gerekir, alınması gereken önlemler konusunda hemfikir olmalarına karşın, nereden başlanılacağı ve nasıl bir yol izleneceğine ilişkin hepsinin bir planı var.

        Plan çok olunca da ister istemez pilava dönüşüyor.

        TİK DEVREYE GİRMELİ

        Bunun ortadan kaldırılmasının aslında mekanizması yok değil.

        AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş’un Kültür Turizm Bakanlığı döneminde oluşturulmuş, turizmi temsil eden 9 kurumun ve Bakanlığın katılımı ile oluşmuş Kültür Turizm İstişare Kurulu (TİK) var.

        Turizmin Bilim Kurulu da denilebilecek bu yapının yeniden çalışmaya başlaması kamuoyunda, daha da ilerisi başka ülkelerde oluşacak olumsuz söylem ve algıların da önüne geçer.

        Bir süre önce İzmir’den bir turizmcinin yaptığı açıklamanın Polonya’da sıkıntıya neden olduğu gerçeği de bunun elzem olduğunun en iyi göstergesi.

        Rusya ve Ukrayna’dan bu yıl beklenen 10 milyon turiste ulaşma olanağı yok, ancak en kötü senaryo ile 3 milyon gelmesini sağlamak dahi nefes almaya katkı verir.

        İLK AŞAMADA 60 UÇAK

        Turizmciler de bunu öngörerek bazı yol ve yöntemlere yönelmiş.

        Batının yaptırımları kapsamında Rus devlet ve özel şirketlerinin uçakları el konulma endişesiyle yurt dışına çıkmaktan kaçınır hale gelmiş.

        Havacılıkla ilgili resmi ve özel şirket temsilcilerinden oluşan bir grup bu charter uçakların Türkiye Cumhuriyeti bayraklı olarak tescillenmesi önerisini götürmüş.

        Rus şirketlerden bazıları bu öneriye olumlu bakmış, ilk etapta 60 kadar uçağın Türk bayrağı altında tescilli hale getirilmesi için önemli mesafe kat edilmiş.

        KİRALAMA TÜRK ŞİRKETİNE KAYDIRILSIN

        Zaten çoğu leasing olan bu uçakların kira bedellerinin Türk şirketlerinin karşılaması ve uçakların onların kullanımda kalmasının turist gelişine büyük katkı vereceği konusunda şüpheleri yok.

        Dolayısıyla üzerinde hem operasyonel yani kullanım, hem de finansal kiralama olan uçakların Türk şirketlerin filosuna katılmaları konusunda adım atılmış olunmasına rağmen, bazı engellerin aşılmasında sorun yaşandığı belirtiliyor.

        Rusların uçakları o şirketteki pilot ve hosteslerle birlikte alması konusundaki ısrarı da sorunlardan biri olarak görülüyor.

        Bu uçakların Türk firmaların filosuna katılmasının, İngiltere merkezli uçak sigorta şirketlerinin elini de kolaylaştıracağının altı çiziliyor.

        Bazı firmaların da fikre olumlu bakmakla birlikte, İran’a yaptırımlarla ilgili geçmişte Halk Bankası’nın düştüğü duruma gelmekten kaygı duyuyor.

        DÖVİZDEKİ YÜK

        Bunlardan dolayı Kültür ve Turizm İstişare Kurulu’nun toplanıp bir yol haritası belirlemesi gerekiyor.

        Bir diğer önemli sorun ise Kremlin’in dünden itibaren yürürlüğe koymaya başladığı tedbirler paketi…

        Dolar, Euro ve diğer paralar üzerinden getirilen kısıtlarla Rus turistlerin Ruble dışında para kullanma şansı çok yüksek görülmüyor.

        Bağımsızlığını kazanan eski Sovyet ülkelerinin para birimi üzerinden dahi olsa, Kremlin dövize dönüşe %30 gibi ağır bir vergi yükü de binecek.

        Buna uçakların güzergahının uzamasından kaynaklı ek masraf da binince bir Rus’un alacağı tatil paketi çok daha pahalı hale gelecek.

        O nedenle çatışmaların bir an önce sona ermesinin dışında Rusya’dan turist getirmenin ağır yükünü giderecek fazla model bulunmuyor.

        Diğer Yazılar