Cumhurbaşkanı profili Uysal'ın kaleminden...
BİR hafta öncesinde yaşanan Cumhurbaşkanı aday tarifi dolayısıyla gerilimli geçeceği var sayılıyordu.
Buna SP Genel Başkanı Karamollaoğlu’nun 3. İttifak arayışı eklendi.
Güçlendirilmiş Parlamenter Demokrasi’yi yeniden tesis etmek için bir araya gelen muhalefetteki 6 parti liderinin Demokrat Parti’de önceki gün başlayıp, dün günün ilk saatlerine kadar devam eden zirvesi bu zeminde başladı.
Zirveden çıkan sonuç bildirisine yansıyan hava uyum içinde bir zirvenin yaşandığını gösteriyor.
Nitekim dün Anayasa Mahkemesi’nin 60’ıncı Kuruluş Yıldönümü töreninde karşılaştığım liderlerin yaklaşımı da bildiriyle benzerdi.
CHP lideri Kılıçdaroğlu, zirvede ele alınan konular ve liderlerin yaklaşımından çok memnun olduğunu belirtirken, bunun metne de çok açık şekilde yansıdığını söyledi.
KILIÇDAROĞLU: BİRLİKTE TANIMLADIK
Metinde Cumhurbaşkanı’nın niteliklerine ilişkin bir tanımın olduğunu anımsattığımda ise Kılıçdaroğlu şu yanıtı verdi:
“Sayın Uysal ev sahibi olarak bunu sonuç bildirisi metnine zaten baştan koymuştu, hepimiz (liderler) ekleme yaptık ve o paragraf böylece oluştu…”
Anlaşılan o ki Gültekin Uysal ev sahibi olarak daha önce tweet üzerinden yaptığı açıklamanın yarattığı hassasiyeti bir kez de bildiri ile gidermek istemiş.
Böylece 6 liderin ortak cumhurbaşkanı tanımı ile bundan böyle oluşabilecek benzer yol kazalarının önü kesilmiş.
“Uzlaşmacı, özgürlükçü, demokratik değerleri içselleştirmiş, milletin tamamını kucaklayan, siyasi ahlak ilkelerini benimseyen, liyakat sahibi kişiyi birlikte belirleyecekleri” kıstasıyla sınırlandırılmış.
Sonuçta yaşanan kırgınlık bu şekilde savuşturulmuş…
Toplantıda bir iki küçük yakınmanın dışında sitem olmamış, esprili bir şekilde dokundurmada bulunulmuş, onun ötesine geçmemiş.
Zaman zaman esprilere Kılıçdaroğlu’nun faturası nedeniyle elektriğinin kesilmesi de eklenmiş.
Kılıçdaroğlu, durumu özetlerken, “Karanlıkta kaldık…” demiş…
Zirvede 3. İttifak veya Cumhurbaşkanı’nın adının açıklanması konusu da konuşulmuş ancak liderler aynı görüşte olduğu için üzerinde yoğunlaşma olmamış.
Tam tersine konuşulmaması konusunda oluşan fikir birliği bir daha teyit edilmiş.
AKŞENER: BİRBİRİMİZİ DAHA İYİ TANIYORUZ…
İYİ Parti lideri Meral Akşener de dün Anayasa Mahkemesi’ndeki tören sırasında sorum üzerine, zirvenin çok olumlu geçtiğini belirtti ve devam etti:
“Her geçen gün birbirimizi daha fazla tanıyoruz. Birbirimizi tanıdıkça da gücümüz daha fazla artıyor. Çok uyumlu bir toplandı oldu. Ben çok memnunum…”
Akşener’in de altını çizdiği gibi özellikle Cumhurbaşkanı adayını açıklamakta aceleci davranmamak konusunda bütün liderler hemfikir olmuş.
Liderlerin kurmaylarına aktardıklarından yansıdığına göre “seçimin sıklet merkezinin cumhurbaşkanlığı olduğuna” vurgu yapılarak, buna odaklanılması gerektiği üzerinde durulmuş.
İktidar kesiminin de adayı erken öne çıkarıp yıpratma amacını güttüğü, buna izin verecek tutum ve davranışlardan uzak kalınması gerektiğinin altı çizilmiş.
Daha çok seçim güvenliğinin nasıl sağlanacağı, sandık kurullarının oluşumunda nasıl bir tutum içinde davranılacağı, sandık görevlilerinin eğitiminden, oy verme yerlerinin durumuna kadar çok sayıda konu ele alınmış.
İç içe geçmiş problemlerin hangi yöntemle daha rahat çözülebileceğine de vurgu yapılmış.
MİLLET İTTİFAKI'NA DOĞRU
Toplantıda Gelecek Partisi Genel Başkanı Davutoğlu da yapısal konulara daha yoğunlaşmaları gerektiğini belirtmiş.
Benzer yaklaşım DEVA Genel Başkanı Babacan tarafından da vurgulanmış.
Toplumun beklentilerine dayalı çözüm önerilerinin dile getirilmesi, parlamenter sisteme geçiş için oluşturulan 3 komisyonun ilk raporlarını gelecek toplantıya kadar tamamlaması ve ittifak ve adaydan çok daha fazla insanların içinde bulunduğu durumdan nasıl çıkılacağının sürekli dile getirilmesi konusunda mutabakat oluşmuş.
Gece yarısına kadar süren zirve Akşener’in de altını çizdiği gibi samimi bir havada ve her geçen gün liderlerin birbirini daha iyi anladığı ve işbirliğini arttırdığı bir zeminde sohbet havasında geçmiş...
Buradan yola çıkan kurmaylardan bazıları, özellikle Gelecek Parti’sinin Millet İttifakı bileşeni olma yolunda önemli bir dönemecin aşıldığına vurgu yapıyordu.
Babacan da bir süre önce zaten sürecin kendilerini oraya doğru götürmekte olduğunun altını çizmişti.
ADAY İSMİ NEDEN ŞİMDİ DEĞİL?
Aday açıklamama konusunda da ortaya koydukları savda da haklılar.
Bir lideri gösterseler, parti genel başkanlığına kendisinden sonra kimin geleceğinin tartışması başlar; çünkü liderlerin hepsi parti liderinin cumhurbaşkanı olmaması gerektiğini söyledi.
Belediye başkanını yapsa, adaylık tartışmasından görevini yapamaz hale getirilir, her gün adaylığıyla ilgilenmesi ve ona yanıt vermesi gerekir.
Dolayısıyla bugünden yarına kimse aday adı beklemesin…