İşte YSK gerçeği: Güncel liste CHP'de de AK Parti'de de var…
CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun seçmenler hakkında YSK’nın elinde olandan çok daha fazla veriye sahip olduklarını açıklamasıyla başlayan tartışma ilginç bir noktaya geldi.
AK Parti bunların ne olduğunu sorgularken, CHP de Yüksek Seçim Kurulu’nda olan verileri alıp analize tabi tuttuklarını, bunun sonucunda farklı bilgilere ulaştıklarını açıkladı.
Bu kez yeni bir tartışmanın kapısı aralandı.
“YSK bu bilgileri yenilemedi, siz nereden nasıl elde edip yeni seçmen bilgilerine ulaştınız” noktasına geldi.
YSK Başkanı Muharrem Akkaya da yaptığı açıklamada süreci anlattı ve her seçim döneminde bilgilerin güncellendiğini, “seçmen listelerinin”, “seçim takviminde” güncellendiğini belirtti.
HEPSİ DE HAKLI
Aslında herkes haklı…
Sorun ise herkesin farklı bir durumdan söz etmesinde yatıyor.
YSK Başkanı Akkaya, yukarıda da tırnak içine aldığım gibi seçmen listesi ve seçim takviminden bahsediyor.
Yani seçmen kütüğünden ve seçim döneminden söz etmiyor.
Seçmen kütüğü, YSK’nın bilgisayarları aracılığıyla her akşam MERNİS üzerinden sürekli yenilenen bir durum.
Seçmen kütüğünün içinde oy vermesi kısıtlı olan, mahkumlar, askerde bulunanlar da yer alıyor.
Yani bilgilerin ayıklanmamış hali Seçmen Kütüğü, ayıklanmış ve oy vermesi kanuna göre yasaklanmış kişilerin çıkarılıp muhtarlarda askıya çıkarılır hale gelen durumu ise seçmen listesidir.
Başkan Akkaya’nın da vurguladığı gibi seçim takvimi henüz başlamadığı için, seçmen kütüklerinden alınan bilgilerin temizlenmesi ile oluşan seçmen listelerinin yenilenmesi de söz konusu olamaz.
KÜTÜK İLE LİSTE FARKLI
CHP’nin sözünü ettiği ise seçmen kütüğü…
Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri’ne ilişkin yasa gereği, her seçim döneminde iki kez olmak üzere seçime girmeye hak kazanmış partiler, bir seçimin bitip, diğerinin sonlandığı bir seçim döneminde iki kez bu listeden alma hakkına sahip.
Bu durumda 2019 Haziran seçiminden, bu seçimin zamanında yapılması halinde Haziran 2023 gününe kadar geçecek zamanda YSK’dan dilediği zaman seçmen kütüğünü alma hakkına sahip.
Bu durumda Cumhurbaşkanlığı için iki Milletvekili Genel Seçimi için de iki olmak üzere toplan 4 kez seçmen kütüğü alma hakkına sahip.
Yerel seçim de buna katıldığında 2024’e kadar 6 kez alabilirler.
Seçmen kütüğü her gün yenilendiği için, partiler YSK’dan alınan gün itibarıyla kaç yeni seçmenin geldiğini görme olanağına sahipler.
Ancak bu ayıklanmamış, yani seçimde oy kullanması yasak olan kişilerden arındırılmamış liste olduğu için, genel bir kanaate ulaşmalarına katkı verir.
İKİ PARTİ DE BİR KEZ ALDI
Diğer partileri sorgulamadım ama YSK verilerine göre hem CHP, hem de AK Parti, son seçimden bu yana bir kez seçmen kütüğünü YSK’dan almış.
Burada kalmayıp dün AK Parti milletvekili ve YSK’daki temsilcisi Recep Özel’i arayıp sordum.
“Evet biz de YSK’ya başvurup 2022 içinde, bir süre önce bir kez seçmen kütüğünden aldık” dedi.
CHP-AK PARTİ TEMASI
Özel, seçmen kütüğünü siyasi partilerin alma hakkının bulunduğuna da vurgu yaparak, “Ancak bu bilgiler YSK’nın elinde olanlar; ancak CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, YSK’nın elinde olmayan bilgiler diyor. Bununla neyi kast ettiğini sorguluyoruz” dedi.
CHP’nin konuya ilişkin Genel Merkez yöneticisi bir isminin AK Parti’nin MYK’sında olan bir ismi arayıp konu hakkında aydınlattığını da belirtti.
“Eğer YSK’nın elindeki seçmen kütüğünden söz ediyorlarsa bu zaten olan veriler” dedi.
CHP: YIL SONUNDA DA ALACAĞIZ
CHP’nin YSK’daki temsilcisi Mehmet Hadimi Yakupoğlu da dünkü sohbetimizde Kılıçdaroğlu’nun da demecinde bu durumu net ortaya koyduğunu anımsatıp ekledi:
“YSK Başkanımız Sayın Akkaya da net söylüyor; seçmen listesinden söz ediyor, seçmen kütüğünden değil. Yoksa 298 sayılı Kanun gereği seçime girme hakkına erişmiş her parti Seçmen Kütüğü’nden bir seçim döneminde iki kez alabilir. Seçim takvimi ile seçim dönemi de farklı konulardır…”
CHP’nin bilgi işlem bölümünün başında bulunan Genel Başkan Yardımcısı Onursal Adıgüzel de AK Parti gibi kendilerinin de bu dönem bir kez YSK’dan veri aldıklarını açıklayıp ekledi:.
“Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekili seçimi için YSK’dan 4 kez Seçmen Kütüğü alma hakkımız var; birini yakın geçmişte kullandık, diğerini bu yılsonunda kullanıp o güne kadar olan yenilikleri de göreceğiz. Diğer iki hakkımızı da seçim takvimi döneminde kullanacağız…”
Burada defalarca dile getirdim, Cambridge Analityca skandalının üzerinden yıllar geçti, o gün Facebook üzerinden seçmenlerin ne şekilde etkilendiği ortaya dökülmüş ve ABD Başkanlığı’na Trump’ın hangi yöntemle gelebildiği ortaya konulmuştu.
Aradan 4 yıl geçti; sanal ortama ilişkin gelişmelerin logaritmik arttığı bir dönemde kim bilir daha neler eklendi…
Bırakın akademik makaleleri, sıradan anlatılar dinlense YSK’nın elindeki verilerin onların yanında solda sıfır kaldığı görülür.