Siyasetin kırılgan haftası…
ANAYASA’da başörtüsü ve aile ile ilgili iki maddelik değişiklik ile ilgili olarak siyasetin tarafları tutumunu kesinleştirdi.
Buna göre, her hal ve şartta AK Parti metni getirip TBMM Genel Kurulu’nda oylatma konusunda ısrarlı.
MHP de daha önce üzerinde uzlaşı sağlanan metne tam destek vermekte kararlı.
Muhalefet ise özünde birlikte ama nüansta birbirinden ayrışık duruyor.
Destek vermeleri halinde 400 oy aşılarak referandumsuz çözümün sağlanması mümkün olan iki parti var; CHP ve HDP…
Diğer partilerin bir araya gelse ve tam desteğini gösterse dahi referandumsuz çözüm çıkmıyor; 400 rakamına ulaşılamıyor.
CHP KARARLI
CHP baştan koyduğu tavrından geri atmama konusundaki kararlılığını koruyor; Anayasa değişikliğinin hiçbir aşamasında bulunmama tutumunu sürdürüyor.
CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç da dünkü sohbetimizde tutumlarında bir değişikliğin söz konusu olmayacağının altını çizip ekledi:
“Başörtüsü ile ilgili bir kanun getirdik, bunu rest unsuru yapıp karşısına Anayasa değişikliği ile çıkmaya, yanına da aile ve LBGT gibi maddeyi eklemeye kalktı. Bu tutumu dahi başörtüsü konusundaki samimiyetinin derecesini gösteriyor. Biz yokuz…”
Hemen belirteyim, CHP içinde de ekonomi ile ilgili bu denli olumsuzluklar arasında başörtüsü konusunun neden getirilip böyle bir tartışma içine girildiğine anlam veremeyen sayısı oldukça fazla.
İYİ PARTİ MASA’YA BIRAKTI
İYİ Parti’nin tutumu kesinlik kazanmış değil…
Öncelikle konunun bir referandum içinde çözülmesini arzu etmiyor.
İYİ Parti daha çok CHP’nin başörtüsü konusunu gündeme getirmiş olmasına tepki koyuyor…
Bu konu açıldığında, “Kendi kendimizi gereksiz şekilde bağladık, CHP bizimle konuşmadan adım attı, ceremesini bize çektiriyor” hayıflanması İYİ Parti kulislerinde sıklıkla tekrar edilen cümle...
İYİ Parti kendi sorumluluğunda olmayan bir adımın tarafı olmak istemiyor…
Ancak tabanından gelebilecek veya seçim döneminde kendisine yöneltilebilecek eleştirilerden kaçınmanın da yolunu arıyor.
Bu kapsamda HDP ile baş başa destek veren tarafta olmayı da hiç arzu etmiyor.
Çözüm adresi olarak 6’lı masayı işaret ediyor…
Oradan çıkacak yol haritasına göre hareket etmek istediği için bugünden kendini bağlayıcı bir karar almaktan uzak duruyor.
Ancak öncesinde Adana’da Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar’ın küçük oğlunun cumartesi yapılacak düğününde bir araya gelecek CHP lideri Kılıçdaroğlu ile İYİ Parti lideri Akşener’in konuyu ele alması da muhtemel…
HDP’NİN TUTUMU
Gelinen sürecin en çok keyfini uzun süredir kanunlar konusunda muhatap alınmayan HDP sürdürüyor…
HDP kararını bugün partinin yetkili organlarının toplantısında alacak.
HDP’deki genel hava, sadece başörtüsü konusunun değil, diğer temel hak ve özgürlüklerin de birlikte ele alınması ve Anayasa’nın 10’uncu maddesine de kültürel haklarla ilgili bir ekleme yapılması yönünde.
Ayrıca temel hak ve özgürlüklerin referandum konusu yapılamayacağının da altı özenle çiziliyor.
Nitekim Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş da kültürel haklar ile ilgili düzenleme olmadan bir anlam taşımayacağının altını çizdi.
AK PARTİ: MADDELERİNİ YENİDEN DÜZENLİYORUZ
Anayasa değişiklik metnini bu hafta partilere ve eş zamanlı olarak TBMM’ye getirmekte kararlı olan AK Parti, diğer partilerle yaptığı temaslardan aldığı izlenimler kapsamında değişiklik yapmak için kararını bir hafta öteledi.
Nitekim AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan dün meslektaşlarımla sohbet toplantısı sırasında bu duruma dikkat çekip, metin üzerindeki çalışmanın devam ettiğini belirtti...
“Metin üzerinde revize çalışması yapılıyor. İlgili kurullarımızda tekrar konuşuruz. Önümüzdeki hafta netleşir, Meclis Başkanlığı’na sunarız” açıklamasında bulundu.
Turan'a ulaşıp sözlerinin ne anlama geldiğini sorduğumda cevabı şöyle oldu:
"Partilere gidildi, katı ve ılımlı tutum takınanlar oldu. Bu aşamada bazıları maddelere ilişkin beklentilerini de dile getirdi. Bu kapsamda değişiklik düşündüğümüz maddeler aynı olacak ama daha önce hazırladığımız metinlerin içinde ekleme ve çıkarmalar söz konusu olabilir. Onun üzerinde yeniden çalışıyoruz. Yetkili kurullarımıza bir daha görüştükten sonra Meclis'e getireceğiz..."
Belli ki siyasi partileri sadece ziyaretle kalınmamış, Meclis'te kulis sohbetleriyle de temaslar yürütülmüş ve alınan veriler ışığında revizyona gidilmesine karar verilmiş.
Anayasa değişikliği için partilerle görüşmeye katılan heyette yer alan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz da dünkü sohbetimizde maddelerde değişikliğe gidilmeyeceğini belirtip ekledi:
“Anayasa’nın 24 ve 41’inci maddeleri dışında değişiklik söz konusu olmayacak. 24’üncü maddeye iki fıkra ekleyeceğiz. Temel hak ve özgürlüklerin kullanılması başı açık veya kapalı şartına bağlanamaz. Aile ve Çocuk ile ilgili maddeye de yarım cümle eklenecek; kadın ve erkek denilecek.”
HER ŞARTTA OYLAMA
Muhalefet partilerinden destek gelmeyip, 360 oyun altında kalacak bir durumun ortaya çıkması halinde tutumlarının ne olacağını sorduğumda ise Yavuz şunları söyledi:
“Biz her halde getirip Genel Kurul'un takdirine sunmakta kararlıyız. CHP baştan tutumunu belirledi destek vermeyeceğini söyledi. Diğerlerinin kararlarını bekliyoruz. Genel Kurul’da oylanır 360 altında kalırsa o zaman iptal olur, kimlerin destek vermediği de ortaya çıkar. 360 üstünde olursa referanduma gider ki biz böyle bir sonucu arzu etmediğimiz halde zorunlu kalacağımızı Sayın Cumhurbaşkanımız ifade etti. 400 üzerinde geçerse referandumsuz çözüm bulunur.”
AK Parti tutumunu net koyarak muhalefeti muhafazakar seçmen karşısında baskılıyor.
Anayasa değişikliği görünen o ki sadece TBMM değil, 6’lı masanın tarafları arasında da önemli bir kırılma noktası haline geldi.
Siyasetin gelecek hafta çok daha ısınacağı açık…