Beşi tamam, biri yarına… İmamoğlu adına kim itiraz etti?
UZUN süren müzakerelerin ardından Millet İttifakı’nda beklenen oldu ve 6 partiden 5’i CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu üzerinde uzlaştı.
İYİ Parti lideri Akşener ise partisinin yetkili kurullarına konuyu götürüp, oradan çıkacak karara göre adım atacak.
Bundan dolayı Millet İttifakı’nın adayının adının açıklanması pazartesi günü yine Saadet Partisi’nin ev sahipliğinde yapılacak toplantıda açıklanması kararına varıldı.
Akşener bu kapsamda gece milletvekilleri ve parti yönetimi ile buluştu ve toplantıda ele alınan konuları aktarıp durum değerlendirmesi yaptı.
İYİ Parti’de kesin karar yarın milletvekilleri ile birlikte yapılacak GİK’te alınacak.
Toplantı sonrası Masa’da bulunan 6 parti yönetimi, milletvekillerine ve parti yöneticilerine Cumhurbaşkanı adayı konusunda konuşmama ve sosyal medya üzerinden paylaşım yapmamaları ricasında bulundu.
İMAMOĞLU’NUN ADINI VERDİ
Toplantı sonrası parti liderlerinin kurmaylarına aktardıklarına göre toplantıda bütün liderler Millet İttifakı adayının kim olması gerektiği konusunda görüşlerini dile getirdi.
Anlatıldığına göre, İYİ Parti lideri Akşener, adaylık süreci ile ilgili olarak bir süredir dile getirdiği eleştirileri sıraladı ve bugüne kadar bu konuda atılan adımlar ve gelen açıklamalar konusunda duyduğu rahatsızlığı sıralamış.
Akşener, milletvekilleri ve parti teşkilatından gelen bilgileri de aktarıp, “Kemal Bey’in aday olması halinde kazanma şansımızın az olduğunu söylüyorlar” görüşünü kayda geçirmiş.
Bütün araştırmalar ve sahadan gelen bilgilerin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nu önde gösterdiğini, ardından da Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın geldiğini vurgulamış.
Bu kapsamda İmamoğlu’nun gösterilmesi halinde kazanma şansının daha yüksek olduğunu belirtmiş.
“ARKADAŞLAR GÖREVİNİ YAPACAK”
Bunun üzerine CHP lideri Kılıçdaroğlu, iki belediye başkanının aday olması halinde bu iki ilin AK Parti’ye geçeceğini anımsatarak, “Her iki arkadaşım da CHP’nin belediye başkanı ve CHP Genel Başkanı olarak baştan beri söylüyorum, arkadaşlar görevini yapacaklar” demiş.
Bunun üzerine konu kapanmış, diğer lider de bu bağlamda herhangi bir görüş belirtmemiş.
KILIÇDAROĞLU: EVET ADAYIM
Toplantıda daha sonra liderler söz alarak aday önerilerini dile getirmiş.
Kılıçdaroğlu adını masaya zirve öncesi liderler turu yapan ev sahibi SP lideri Karamollaoğlu getirmiş.
Geçmişte birkaç kez olduğu gibi DP lideri Gültekin Uysal adayının daha önce de dile getirdiği gibi Kılıçdaroğlu olduğunu yenilemiş.
DEVA lideri Ali Babacan da zaten yol haritasına ilişkin tüm kararların ve kuralların belli olduğunu, seçilecek kişinin bunu uygulamakla kalacağını anımsatarak, “Bu süreçleri bilen içimizden birinin olması daha yararlı, bizim için de Sayın Kılıçdaroğlu” şeklinde özetlenebilecek tutumunu dile getirmiş.
Gelecek Partisi lideri Davutoğlu da Kılıçdaroğlu’nun adaylığını desteklediğini bildirmiş.
BAKANLIK DAĞILIMI
Bunun üzerine “geçiş süreci yol haritası” diye adlandırılan, seçimin kazanılması halinde Cumhurbaşkanı yardımcıları ve bakanlıkların partiler arasındaki dağılımı ele alınmış.
Partilerden birinin etkin ve yetkin yetkilisi “Liderler de kabinede yer alacaklar, Cumhurbaşkanı yardımcıları konusunda da ortak bir anlayışa varıldı" dedi.
Ancak bu dağılımın nasıl olacağı, liderlerin tamamının mı yoksa gösterecekleri kişilerle temsil edilerek mi Cumhurbaşkanı yardımcılığı veya bakanlıkları paylaşacakları konusunda herhangi bir bilgi vermedi, bildirinin dikkatli okunması gerektiğine vurgu yaptı.
BİLDİRİDEKİ ÜÇ KRİTİK CÜMLE
Bildiride dikkat çekilen üç kritik cümle ise içerde bir uzlaşının bulunduğuna işaret ediyor.
Uzlaşılan konu başlıkları da “TBMM seçimi, ortak Cumhurbaşkanı adayı ve geçiş süreci yol haritası” olarak sıralanıyor.
Altı genel başkanın da imzasını taşıyan bildirinin en kritik noktası bu üç konuda “ortak bir anlayışa ulaşmış bulunuyoruz” cümlesi…
Burada anlaşma yerine “ortak anlayış” cümlesinin tercih edilmesinin gerekçesini bir partinin etkin ismi, “İYİ Parti liderinin yetkili kurullarından yetki almamış olmasına” bağladı ve devamında gelen şu cümleye dikkat çekti:
“Genel başkanların partilerinin yetkili kurullarını bilgilendirmeleri sonrası nihai açıklamayı 6 Mart 2023 tarihinde kamuoyu ile paylaşmak üzere SP’nin ev sahipliğinde tekrar bir araya geleceğiz…”
Burada dikkat çektiği cümle, “kurulların bilgilendirilmesi…”
Bu cümle üç partinin etkin ismi tarafından da içerde karara varıldığının unsuru olarak gösterdi ve “hava gayet rahat ve olumlu, sorun yok” dedi.
Görünen o ki sürecin bundan sonraki işleyişi İYİ Parti’nin bugün öğleden sonra yapılacak GİK ve il başkanları toplantıları sonrasında şekillenecek.
ÖNÜNDEKİ ÜÇ YOL
İYİ Parti’nin de önünde üç alternatif var…
İlki bildiri doğrultusunda hareket edip, diğer 5 partinin kararına saygılı olduğunu beyan etmesi.
İkincisi bu sürecin bir parçası olmayıp sadece milletvekili seçimiyle ittifakını sınırlaması…
Sonuncusu ise adayını bizzat çıkarıp kendi başına yol alması.
Bu kapsamda İYİ Parti’deki toplantıda Akşener’e aday olması yönünde teklif yapanlar olmuş ancak bu yöndeki önerilere kapalı olduğunu belirtip, sert tepki göstermiş…
Sonuç olarak çok değil, iki gün içinde her şey netleşir…
Masa’nın aylardır süren ve partiler arasında gerilime neden olan adaylık meselesi de sonuca bağlanır…
En azından bu konuda Masa’da bir netlik var…