Pisti beyninde
Alman Michele Ufer, hayli ilginç bir hikâyeye sahip. Kendisi, Argos Kültür Sanat Vakfı'nın düzenlediği, devam eden Tarihi Likya Yolu Ultra Maratonu'nun bu yılki katılımcılarından. Aslen psikolog. Sporculuğu amatör. Futbol oynuyor, dağa tırmanıyor, gezmeyi seviyor. Şili, görüp bayıldığı yerlerden. Bir gün "Şili'de Atakama Çölü Ultra Maratonu" ilânını görüp adını yazdırıyor. En az 1 yıl öncesinden çalışmaya başlamak gerekse de Ufer, maratona 3 ay kala hasbelkader haberdar olduğundan doğru dürüst çalışamıyor. Bırakın 250 km'lik bir ultramaratonu, daha önce 5 km bile koşmamış birinden bahsediyoruz! Bu haliyle 110 yarışçının arasında 7'nci geliyor...
İşte Ufer'in sırrı, bu yazının da konusu: Zihinsel antrenman. Sporcuların performans artırmak için kullandığı bir yöntem. Diyelim koşucusunuz... Hareketlerinizi yoğun bir şekilde zihinde canlandırarak maratona hazırlanıyorsunuz. "Fiziksel bir antrenman olmadan vücut yarış sırasında o enerjiyi nasıl buluyor" diye sorabilirsiniz. Cevabı, İngiliz psikolog ve fizikçi Dr. William Benjamin Carpenter'ın 1873'te yaptığı araştırmada: Fiziksel olarak yapmak istediğimizi zihinde hakkıyla canlandırdığımızda, kaslarda o hareket için gereken elektriksel akım oluşur. Ufer, detayları anlatıyor...
'YARIŞ SONUNU KAFAMDA CANLANDIRDIM'
Atakama öncesi nasıl çalıştınız?
Haftanın 4 günü antrenman yapıyordum. İlk gün bir saat rahat koşu, 2'nci gün 1,5 saat hızlı koşu. 3'üncü gün yine 1,5 saat dağlık alanlarda ine çıka koşuyordum. Ortalama 1000 m yüksekliğe çıkmış oluyordum. 4'üncü gün sırt çantamla beraber uzun mesafe koşuyordum...
Zihinsel antrenmana ne oldu?
Onu her gün yaptım. Ama benim kadar sık yapmanıza gerek yok. Önemli olan şuur altını harekete geçirmek. 1-2 kere iyi konsantre olup hedefinize odaklanmanız yeter. Güveniniz yerine gelmişse, başaracağınıza inanıyorsanız ve içiniz rahatsa ayarlarınız tamam demektir.
Nasıl yaptığınızı anlatın.
Sondan başladım. Finiş çizgisine ulaştığımda neler hissedeceğim, vücudum nasıl olacak; yorgun muyum, terli mi, hava sıcak mı soğuk mu, ne tür sesler duyuyorum, hangi kokular var, diye her şeyi mümkün olduğunca kafamda kurguladım. Sonra, ilk gün nasıl koşacağım, etrafta nasıl bir manzara olacak gibi detayları düşündüm.
Fiziksel performansınızı hiç düşündünüz mü?
Hayır. Ama fiziki gücümle ne gibi hedeflere ulaştığımıştım diye eskiyi bir gözden geçirdim. Bir dağa tırmanmıştım. O kadar hızlıydım ki profesyonel sporcular bile geride kalmıştı. Tepeye çıktığım anı tüm detaylarıyla anımsamaya çalıştım. Yeni bir maceraya atılmadan önce geçmişteki başarıları hatırlamak beyne "Yeniden başarabilirsin" mesajı veriyor.
Nerelerde çalıştınız?
Parkta, evde. İyi hipnotize olabileceğime inandığım her yerde.
Kendi kendine olur mu?
Tabii. Çok kolay. Teknikleri var. Bir kitap okuyorsunuz diyelim. Öyle dalmışsınız ki etraftaki hiçbir şeyi duymuyorsunuz. Bu da bir çeşit transtır.
Nasıl yapılıyor?
Olabildiğince sakinleşmeniz lazım. Sonra bir noktayı kendinize hedef alıp devamlı oraya bakabilirsiniz. Bu, transa geçmenizi sağlar. Monoton bir şekilde aynı hareketleri tekrar etmeniz de işe yarar. Bisikletin üstünde düzenli olarak pedal çevirmek gibi... Transa geçtikten sonra düşünmek istediğiniz ne varsa aklınıza getiriyorsunuz.
'ÜNİVERSİTEYE HAZIRLANAN İÇİN DE GEÇERLİ'
Zihinsel antrenman için, sporun kişisel gelişim yöntemi diyebilir miyiz?
Kesinlikle. Spor psikolojisi alanına giriyor. Sadece spor değil, ev hanımından tut üniversiteye hazırlanan öğrenciye kadar herkes bu yöntemi uygulayabilir. Teknikler aynı.
Çok beğendiğim bir sporcu var diyelim. Tekniğini hayal ederek onun gibi olabilir miyim?
Mümkün. Önce tepeden kendinizi seyrettiğinizi düşünün ve onun gibi koşarken nasıl göründüğünüzü hayal edin. Sonra işi içselleştirmeye çalışın. O anın size neler hissettirebileceğine yoğunlaşın.
Ne demek istiyorsunuz?
Mucize beklemeyin ama zihinsel antrenman performansı en üste taşımada kolaylık sağlar. Potansiyeliniz varsa başarılı olursunuz.
Sadece zihinsel olarak çalışsam olur mu?
Tabii ki hayır. Zihinsel antrenmanın etkisi tartışılmaz ama fiziksel antrenmanın yerini tutmak için geliştirilmiş bir yöntem değil.
Kendini kayarken hayal etti
R. Suin'in 1972'de yayımlanan "Davranış Terapisi" kitabında bir kayakçıyla yapılan zihinsel antrenman anlatılıyor. Sporcunun bacaklarına bağladığı elektrotlar yardımıyla önce kayak hareketlerini yaparken ölçüm alıyor. Sonra aynı kayma hareketini zihinsel olarak hayal etmesi isteniyor. Sonuçta sporcunun kendini kayarken hayal ettiğinde elde edilen değerlerle gerçekten kayarkenkiler arasında benzerlik bulunmuş.
Zihinsel antrenman gol attırıyor
R.Botwina ve M. Krawczynski imzalı 2003 tarihli araştırmada, zihinsel antrenmanın penaltı atışı performansına etkisi incelendi. 21 futbolcu 3 gruba ayrıldı. A grubuna 1 ay sadece fiziksel antrenman, B grubuna fiziksel artı zihinsel antrenman yaptırıldı. Ev ödevi olarak da penaltı atışlarını sürekli zihinde canlandırmaları istendi. C grubunaysa fiziksel antrenmanla beraber dünya kupası maçları izletildi. 1 ay sonra her grup 147 penaltı atışı yaptı. Sonuç: A grubu 86, B grubu 125, C grubu 84 atışı gole çevirdi.
Tarihi yolda koştular
Argos Kültür Sanat Vakfı'nca düzenlenen 3'üncü Likya Yolu Ultra Maratonu'nunda bu yıl sporcular Tarihi Likya Yolu'nun Fethiye Ölüdeniz'den Phaselis Antik Kenti'ne kadarki 240 km'lik bölümünde yarıştı.
- Küçüklüğünden beri çok mesaj vermiş anlayamadık9 yıl önce
- Evsizlerin el yazısı font'a dönüşüp fon oldu9 yıl önce
- 'Kanser olmak o kadar zor ki'9 yıl önce
- Doğru bilinen 10 fitness hurafesi9 yıl önce
- Bir savaş var; biz de cephedeyiz9 yıl önce
- 'Arıları 'sevimsiz' göstermekten vazgeçin'9 yıl önce
- 'Yurtdışından 2 futbolcuyla futbol kurtulmaz'9 yıl önce
- 'Siyaset sanata iyi gelmez'9 yıl önce
- Dikkat Ay tutulacak!9 yıl önce
- Erasmus'ta tanıştık, Almanya'da evlendik, İngiltere'de çocuk yapıyoruz9 yıl önce