Anneler için uykuyu sevmeyen bebeklerle baş etme rehberi
Çocukların uyku düzeni genellikle ilk yıllarında gelişir. Siz uykusuz bir insansanız bebeğiniz de öyle olabilir. İşte bebeklerde uyku düzeni sağlamanın yolları...
"HEPİMİZ ideal anneler olmak, bebeklerimizin .tüm büyüme ve gelişim süreçlerini olabildiğince az stresle geçirmek ve emzirme, temel bakım, uyku gibi konuları öncelikle düzene koymak istiyoruz.
Tabii ki bu en doğal annelik isteği. Uyku konusuna aşırı takıntılı, uykuya çok düşkün, istemeden uyandırılırsam canavara dönüşen bir insan olarak uykunun yaşam kalitesindeki önemini çok iyi biliyorum. Bu nedenle de her üç çocuğumda da en başta takıntı haline getirdiğim konu uyku oldu. Uğraştım, başardım da...
Annelik öyle bir kocaman ağaç ki direnmeden, dik durmadan, çaba göstermeden meyve vermiyor. Kendinize iyi bakmanız çocuklarınıza iyi bakmanızı sağlıyor.
Uyku konusuna bu kadar önem vermemin iki temel nedeni vardı. Kendim için; iyi uyuyarak dinlenebilmek, yorgunluğumu minimum seviyeye indirmek ve bebeğimle daha iyi ilgilenebilmek için enerji toplamak ile bebeklerim için; uykusunu iyi almaları, uyanık oldukları süreçlere pozitif etki yapması, yemekte, oyunda, özlük bakım diğer şeylerde sorun yaşamamak.
Bütün bunlarla ilgilenirken tabii çocukların kendilerine özel yapılarıyla hazır halde doğduklarını unutmamak gerekiyor. Siz uykusuz bir insansanız bebeğiniz de öyle olabilir. Bunu da kabullenerek çözüm üretmek gerekiyor.
Anneler, annelere tavsiyeler veriyor, özellikle yeni annelerin çok sorusu oluyor, benzer bir çok konuda web sitemiz hthayat.com'da biz de yeterince haberlerimiz ve uzman yanıtlarımız ile destek oluyoruz annelere. Bugün ise, bizlere en çok soru gelen çocuklar ve uyku konusunu paylaşmak istiyorum sizlerle ki gazete okurlarımıza da destek olabilelim. Son zamanlarda en çok konuşulan konulardan biri uyku çünkü...
DÜZEN NASIL KURULUR?
Çocukların uyku düzenleri genellikle ilk yıllarında gelişir. Uyku alışkanlıkları bebeğin kendi mizacı, nasıl hissettiği ve ailesinin davranışlarıyla alakalıdır. Bazı bebekler doğaları gereği diğerlerinden daha çok uyur.
Yenidoğan günün 24 saatinde uyur ve uyanır. Gelecek 3 ay içinde beyninin gelişmesi ile bebeğiniz daha çok uyuyacaktır. 3. ve 4. ayda bebekler gece yaklaşık 7-8 saat uyur, gündüzleri de dinlenir.
Uykusunda her 50-60 dakikada bir mırıldanması normal bir şeydir. Bu periyotlara aktif uyku da denilir, yaklaşık 1-2 dakika sürer. Hiçbir şey yapmasanız da genelde uykusuna geri döner.
BİBERON İSTİYORSA AĞLAYABİLİR!
Bebeğiniz hâlâ gecenin bir yarısı meme ya da biberon için uyanıp uykusuna geri dönüyor mu? 3-4 aylıksa bunda bir sorun yok ama 6 aylık olmuşsa artık yemeğe ihtiyacı olduğu için değil, bu onda alışkanlık haline geldiği için uyanıyordur. Ve bu herkes için kötüdür. Gecenin bir yarısı artık 6 aylık olmuş bebeğinizin ağlayışına uyanmak sizi de rahatsız eder, yorar.
3 yaşına kadar 1 saat öğlen uykusu
Yenidoğan 6 aylığa kadar:
Yenidoğanlar günde 16-20 saat uyur. Genelde 2-3 saatte bir uyanırlar. Dördüncü aydan sonra ise gece 10-12 saat uyur, gündüz ise 5-6 saat dinlenirler.
6 aylıktan 1 yaşına kadar:
Bu dönemde tipik bir bebek gece 11 saat uyur, gündüzleri ise 2-4 saat arası dinlenir.
1-3 yaş arası:
Çocuklar genelde 10-13 saat uyurlar. Öğlen uykuları da 1 saat sürebilir.
Bebeğiniz uyumuyor ve sürekli ağlıyorsa nedeni kolik olabilir!
Kolik bir bebek hem kendisinin hem de ebeveynlerin hayatını ilk 9 aya kadar cehenneme çevirebilir. Aileler için kolik çok yıpratıcı aynı zamanda o minicik bebeğinizin de feci ağladığı ve annenin çok üzüldüğü dönemlerdir. İşte bebeğinizin uyumasına yardımcı olacak birkaç öneri:
Kundaklama:
Kundaklama her bebek için uygun olmayabilir. Fakat çoğunda işe yarar. Bebekler sıçradığı için kendi kollarının hareketlerinden dolayı uyanabilirler. Bebeğiniz ve siz doğru yapılmış ve bizim ninelerimizin yöntemi olan kundak sayesinde derin ve dinlendirici bir uyku çekebilirsiniz.
Karın masajı:
Bazen bebeklerin kalitesiz uyumasının nedeni sindirim/gaz problemi olabilir. Dairesel hareketlerle yapılacak masaj, ninni/pışpışlama eşliğinde bebeğinizin çabucak uykuya dalıp derin ve güzel uyumasını sağlar.
Davlumbaz:
Saç kurutma makinesi veya davlumbaz kullanarak anne rahminde duyulan sesleri daha direkt olarak ve gürültülü bir şekilde duymasını sağlamak, ağlıyor olsa bile bebeğinizi ani bir şekilde sakinleştirir.
Yatması için karnını doyurun:
Bir bebek karnı doyduğunda daima yatmaya gitmek ister.
Banyo vakti:
Yıkanmak bebeğiniz ve sizin için dinlenmenin en güzel yollarından biridir. Akşam banyosu ardından yemek ve yatmak şahane bir rutindir.
Beşik:
Bebeğinizin kendine ait bir yatağı olması önemlidir. Sizinle aynı odada yatsa bile kendine ait özel bir yatağı olmalıdır.
'Bırakın ağlasın'
Bebeğinizin gece boyunca ağlaması açlıktan değil sadece alışkan I ıktansa çoğu uzman "Bırakın çocuğunuz ağlasın" diyor. İlk başta kulağa oldukça kötü gelse de "Uzun vadede herkes için en iyi yöntem budur" diye tavsiyelerde bulunuyorlar. "Sonuçta bu ağlama açlıktan olmadığı için tüm gece sürmeyecek. Uzun vadede kendi başına uyumayı öğrenecek" diyorlar. Ancak ben buna dayanamadım. Kendi yöntemlerimle bir düzen kurdum. Bunu da bir başka yazıda sizlerle paylaşacağım.
Anneden Anneye: Siz de sorularınızı pinar@hthayat.com adresinden bana gönderebilirsiniz. Bu sayfalarda yanıt verebilir hem sizin hem de benzer sorunlar yaşayan diğer annelerin bilgi sahibi olmasını sağlayabiliriz.
- Çocuklarla cinselliği nasıl ve ne zaman konuşmalıyız?11 yıl önce
- Çocuk hangi yaşta olursa olsun, disiplin gerekiyor11 yıl önce
- Aileleri çocuklarıyla ilgili mutlu eden marka kazanır11 yıl önce
- Çocuklarımızın kişisel bilgileri risk altında mı?11 yıl önce
- Çocuklarınızı da kuaföre maça, markete götürün11 yıl önce
- Annelere internetten para kazanmayı öğreteceğiz11 yıl önce
- Ailesiyle akşam yemeği yiyen çocuklar daha sağlıklı oluyor11 yıl önce
- ANNE-ÇOCUK sözleşmesiyle sorumluluk bilinci kazandırın11 yıl önce
- Anne-baba bile Facebook'ta çocuğuyla arkadaş olmamalı11 yıl önce
- Ailelere Facebook önerileri11 yıl önce