Takipde Kalın!
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
Gündem Ekonomi Dünya Spor Magazin Kadın Sağlık Yazılar Teknoloji Gastro Video Stil Resmi İlanlar

İsveç ve Norveç'te 12 yaş altına reklam yapmak suç... İngiltere, Yunanistan, Danimarka, Belçika, Kanada'da kesin olarak yasadışı. Türkiye'de ise bu konuda çok ciddi boşluklar var ve acil düzenleme şart

"YILLARDIR yazıyorum, yazıyorum. Dilimde tüy bitti, konuşmaktan nefesim tükendi ve artık öyle örnekler görüyorum ki şaşırmanın ötesinde utanç duyuyorum.

Bir anne olarak sinirleniyorum, bu sektörde çalışan biri olarak çıldırıyorum.

Hükümetin bu konuyu acil olarak gündeme alması gerektiğine inanıyorum.

Konumuz şu: Eğitim ve çocuk konusunda reklam yapmak için denetim şart. Oyunun kurallarının belirlenmesi lazım. Acil olarak bu konuya el atmak lazım; çünkü bu etik olarak aslında yanlış bir durum. Etiğinin konuşulması gerekiyor...

Markalar "Haklısın" diyor. Kendi aralarında da şöyle konuşuyorlar: "Ülkemizde kanun ve yaptırımlar şu an açık. Bu konu gündeme gelene kadar ne yaptıysak yaptık."

AB'NİN ÇALIŞMALARI VAR

Global bazı markalar ise bunu emin olun kullanıyorlar; "Türkiye pazarı bu konuda müsait" diye kendi aralarında konuşuyorlar.

Yıllardır dikkat çekmeye çalışıyorum.

10 yıldan fazla oldu bu sektörde çalışıyorum, inanmadığım hiçbir şeyi yazmadım, anlatmadım.

"Çocukların zekâsını bu set 160 IQ yapar", "Dünyanın en popüler serisidir, anneler satın alsın, kullansın. Çocuklar zeki olsun" dedi bir marka yıllar önce, on binlerce dolar önerdiler 1 kuruş param yokken bile yapmadım. "İnanmıyorum" dedim. "Bunu anlatamam" dedim. "Kimseyi kandırmam" dedim. Yapmadım.

Bu konu çok kritik bir konu. Üzerinde düşünülmesi gereken bir konu. Gelecek nesiller için çok önemli bir durum.

Tamam tabii ki ticari odaklı olarak düşüneceğiz ancak insanın bir yerde de elini vicdanına koyması gerekiyor.

Tüm dünya bunu yasaklarken, çoğu ülkede bu konu "yasadışı iş" ve "suç" olarak tanımlanırken bizim devletimizin de artık düzenleme getirmesi gerekiyor.

12 yaşın sonu yani çocuğun 13 yaşa girmesi, çocukların hayatlarında bir kilometre taşı demek. Çünkü o gün öncesinde çocuk muhakeme yapabilme becerisine sahip değil. Düşünce şekli saf, düşünce şekli başka, bambaşka...

Her türlü yönlendirmeye, yanlış iletişime ve sonu kötü olabilecek deneyime hazır halde oluyorlar.

Çünkü çocuklar 13 yaş itibarıyla kafalarında konuları tartmaya "Bunu böyle yaparsam böyle olur" şeklinde varsayımlar üretmeye ve yaşanan anlık olayların sonrasını düşünmeye başlıyorlar.

İsveç ve Norveç'te 12 yaş altına reklam yapmak suç...

İngiltere, Yunanistan, Danimarka, Belçika, Kanada'da kesin olarak yasadışı.

Avrupa Birliği ve UNESCO'nun bu konuda ciddi çalışmaları var.

Çocukların doğrudan kendi saflıklarını ve deneyimlerini istismar ederek ürün, hizmet sunmak, satın almaya teşvik edecek markalama hareketleri yapmak, " çocukları etkilemek için şov yapmak ciddi şekilde yasak! Çocukları kullanmak, çalıştırmak bu konularda istismar etmek yasak!

Yalan yanlış iletişim yöntemleri, gerçek olmayan bilgiler ile aileyi kandırmak yasak! Öğretmenleri, aileleri ve çocuklarda güven teşkil eden insanları bu işlerde kullanmak yasak!

Çocuk ürünlerini programlara yerleştirmek yasak! Çocukları gece yarıları televizyon programlarında canlı yayınlarda kontrolsüzce kullanmak yasak!

Özellikle gıda sektörü çok ciddi gözlem ve kontrol altında!

Reklam uğruna çocuklar ölmesin

Bu işin sadece gıda veya oyuncak ile bağlantısı yok bizim ülkemizde. Bir de okullar, eğitimciler var. Alışveriş merkezinde kendi öğrencilerine tanıtım için defile yaptıran, öğretmenlerini alışveriş merkezlerinde veya yazlık mekânlarda stantlara koyan, okullarında müzik klipleri çeken, kendi çocuklarını oyuncu yapan, okul binalarında kendi okul üniformalarını giydirerek dizi filmler çeken ve ne yazık ki bizzat kendi öğretmenlerinin etkisini kullanıp çocukları istismar eden okullar...

Bu yazıyı neden yazdım biliyor musunuz bugün? Birisi para kazanmak için televizyonda "yenilebilir oyun hamuru" derken, evde bunu izleyerek annesinin zar zor para ayırıp aldığı tamamen kimyasal olan Çin malı oyun hamuru yiyen bir çocuk ölmesin diye...

Okullar, kendi formalarını, renklerini, logolarını ve öğrencilerini kullanmasınlar diye...

"Çocuklara bilgisayar ve internet öğretiyoruz, amacımız aslında sosyal sorumluluk" diyerek para peşinde koşan firmalara birileri "Dur" desin diye...

Çocuğunun istediği her şeyi alamayan milyonlarca aile varken ülkemizde bu durum hem aileleri hem çocukları yıpratıyor.

Şurada Paylaş!
Yazı Boyutua
Yazı Boyutua
Diğer Yazılar