Sanatçı ve küratör kimlikleriyle Özgül Arslan
SERGİ DÜZENLEYİCİSİ KÜRATÖRLER
Çağdaş sanatın hızla hayatımıza girişiyle, özellikle son on senedir küratörler tarafından düzenlenen sergiler izliyoruz. Yaptıkları sürekli tartışılan küratörler, bir sergi oluştururken ' geliştirdikleri kavram dahilinde serginin sanatçılarını ve mekânını seçer, gerekli bütçeyi oluşturup kaynak yaratır ve her türlü ilişkiyi koordine edebilme becerisine de sahiptir.
Küratör olmak gibi bir ideali veya eğitimi olmadığını söyleyen Özgül Arslan, kendi projelerini hayata geçirebilmek adına bu alana da geçiş yapmış. Anemas Zindanları'nda düzenlediği 'Zindan' sergisiyle başlayan bu serüveni, farklı disiplinlerdeki sanatı ve sanatçıyı bir araya getirmeyi hedefleyen 'Art Alan' adlı kamusal alanda sanat projesi takip etmiş. Bu sergi için barların, galerilerin, dükkânların bulunduğu Kadıköy'deki Kadife Sokak'ı seçmiş. On iki mekâna yayılan sergide, elliden fazla sanatçının katılımıyla alternatif mekânlar, alternatif izleyiciyle buluşmuş.
ARSLAN'İN GÖZLEMLERİ
Türkiye'de küratörlük kavramı ve işleyişi ile ilgili sorularımı samimiyetle yanıtlayan Özgül Arslan'a göre Türkiye'de genel bir küratör tavrından bahsetmek zor. 'Her birisi kendi kavramları paralelinde sanatçı/üslup seçimi yapıyor. Beklentileri dahilinde değilseniz eserlerinizi sunmak zorlaşıyor. Ya üretimi durduracak ya da sanatçı olarak kendi projelerinizi hayata geçireceksiniz'. Arslan, sanatçı sayısına oranla küratör sayısının yetersiz olduğunu, sanatçıların galerilerle olan ilişkisinin ise konu güncel sanat sergilemeye gelince tıkandığını, kendi çalıştıkları sanatçıların dışındaki sanatçıların üretimlerini takip etmeyen çoğu küratörün kendi aralarında iç çatışmalara girerek, sanatçıları olumsuz etkilediklerini gözlemlediğini söylüyor.
GELECEĞE YATIRIM
Kızı Lila'ya ithaf ettiği 'Çocuklar İçin Çağdaş Sanat' adlı projeyi, geleceğin sanat izleyicisinin bugünden hazırlanması fikrinden yola çıkarak
Çocuklar İçin Çağdaş Sanat sergisinden 'Ortada'
oluşturduğunu anlatıyor. 'Çocuklarımızı profesyonel sanatçıların çalışmalarıyla erken yaşta tanıştırmak, etraflarını kuşatan arabesk-popüler kültür dışında farklı arayışlardan haberdar ederek sanatla bağlarını güçlendirmek istedim'.
Sergide yer alan Özgül Arslan Tosunoğlu, Serhat Kiraz, Kadri Özayten, Genco Gülan, Gül İlgaz ve Yasemin NurToksoy'un ortak özellikleri ise hem ebeveyn hem de eğitimci olmaları. 2010 kapsamında 'Taşınabilir Sanat' projesi dahilinde ilk defa Kartal Bülent Ecevit
- Bebek'te alternatif bir sanat alanı11 yıl önce
- Manolo Valdes İstanbul'da11 yıl önce
- Mat Collishaw Arter'de11 yıl önce
- Yürüyüşe hazır mısınız?11 yıl önce
- Haftanın gezilecek sergileri11 yıl önce
- Şakir Gökçebağ Plato Sanat'ta11 yıl önce
- Rüzgârın Tersi11 yıl önce
- İstikamet Akaretler11 yıl önce
- Ölümle uzlaşmak mümkün mü?1 yıl önce
- Hapishane örgüsünden QR kodlarına11 yıl önce