Takipde Kalın!
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
Gündem Ekonomi Dünya Spor Magazin Kadın Sağlık Yazılar Teknoloji Gastro Video Stil Resmi İlanlar

Şu günlerde Mısır Apartmanı’nda konumlanan CDA-Projects‘i ziyaret ederseniz, görselliğinin yanı sıra çarpıcı içeriğiyle de oldukça ilgi çeken bir sergiyle karşılaşacaksınız.

Burada, geleneklerle temellendirilen özgün bir sanatsal anlatım, dram yüklü gerçeklere işaret ederken aynı zamanda sanal bir dünyayla buluşuyor. Zeren Göktan‘ın “Sayaç” başlıklı sergisi yaşam ve ölüm arasında zarifçe salınırken kanayan bir yaraya da parmak basıyor.

ZEREN’İN WEB SİTESİ

Zeren Göktan’ın uzun bir hazırlık aşaması sonucu meydana getirdiği yeni sergisi, bünyesinde barındırdığı ironilerle izleyiciyi uzun uzun düşünmeye davet ediyor. Boncuk işi çalışmalarla üretilmiş bebek anahtarlıklarla gerçekleştirilen düzenleme, galerinin hemen girişinde yer almakta.

Tıpkı duvarlara asılan boncuklu örtülerdeki gibi masum görüntüleriyle göz alan bu rengârenk bebekler de Ümraniye T Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’ndaki erkek hükümlüler tarafından sabırla işlenmişler. Bu görselliğe eşlik eden bir de bilgisayar var mekânda. 2013 yılından geriye doğru, şiddetten ölen kadınların sayısının güncellendiği bir sayacın bulunduğu web sitesi görülüyor ekranında.

Güncellendikçe kalabalıklaşan listeyle artış tehdidini doğasında barındıran bu sayaç, şiddetin sürekliliğinin de en çıplak haliyle ortaya konulduğu bir hatırlatıcı oluyor. Ölen kadınlara adeta bir ağıt yakan bu dijital anıt, “Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platfomu”nun veri katkılarını da içermekte.

BONCUKTAN PİKSELLER

Sergi için özel olarak üretilmiş örtüler, Antik Mısır’da ölülerin diğer dünyaya geçiş sırasında onlara yol göstermesi ve koruması için hazırladıkları kefen örtülerinden esinlenilerek oluşturulmuş.

Yaşamın, doğanın ve hatta aşkın betimlendiği türlü imgelerle bezeli bu örtü motiflerinin arasında göze batan ise siyah-beyaz QR kodları oluyor. Sanal dünyayla sanatsal üretimlerini buluşturmak için araç olarak QR kodlarını kullanmayı tercih eden Göktan, piksellerle boncukların yerlerini zekice değiştirmiş.

Telefona indirilen herhangi bir kod tarayıcı uygulamasıyla çalışmalarda yer alan QR’ları okutunca, sanatçının kurduğu web sitesine ulaşmak mümkün oluyor.

Bir tek boncuğun yerinin bile kaymamasını gerektiren bu titiz proje, düşünsel arka planı beraberinde çok iyi kurgulanarak hayata geçirilmiş.

Boncuklar üzerinden aktarılan onlarca kadının trajik öyküleri var bu serginin dört bir tarafında...

Sayaç’ı izlemek için siz de 27 Nisan’a kadar CDA-Projects’e uğrayabilirsiniz.

Şurada Paylaş!
Yazı Boyutua
Yazı Boyutua
Diğer Yazılar