Eğitim ve kültürler arası diyalog
Polonya’nın doğusunda yer alan Bialystok kentindeki Kamu Yönetimi Fakültesi’nin (WSAP) davetlisi olarak hafta başından beri Polonya’dayım. Bu ülkenin AB’ye girişinden bugüne katettiği gözle görülür bir gelişme var. İlk ziyaretimden bu yana geçen 5 yıllık süre içinde alt yapı başta olmak üzere, özellikle eğitim alanında AB desteklerinin meyvelerini toplamaya başlayan bir Polonya’dan söz edebiliriz.
*
Üniversiteler yoğun biçimde Avrupa’nın farklı üniversiteleriyle işbirliğine giderken, bu işbirliğinin kültürler arası diyaloğa, ulusların birbirlerini yakından tanımasına katkısı da bir hayli fazla. Örneğin; Ege Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü olarak Erasmus programı kapsamında her yıl WSAP’a 8 öğrenci gönderirken, WSAP’tan aynı sayıda öğrenci Ege’ye geliyor. Bu yıl WSAP’ın AB destekli yaz okulu projesi çerçevesinde 5 öğrenci tüm masrafları proje kapsamında karşılanmak suretiyle 2 hafta süreyle ilgili üniversitede “İyi Yönetişim” programına katıldılar.
İtalya’dan, Litvanya’ya uzanan farklı coğrafyadaki öğrenciler Bialystok’ta buluştu. Kültürlerarası diyaloğun inşasına katkıda bulunan program önümüzdeki 2 yıl daha devam edecek.
*
Polonya’da demokrasiye geçiş sürecinin çeyrek asır bile olmamasına rağmen, başta üniversiteler olmak üzere, siyasi sistemlerin demokratikleşmesinde sac ayaklarından olan kamu yönetimini etkinleştirme konusunda kurumlar yoğun mesai harcamaya başlamışlar. Her şey, yurttaş taleplerine yanıt verecek, devletle yurttaş arasındaki tarihsel “demokrasi açığı”nı kapatacak süreci inşa edip uygulamak için. Bu süreçte Polonya’nın eğitime biçtiği önemli misyonlar var. Süreci salt yukarıdan aşağıya yapısal-yasal düzenlemelerle ilerletme yerine, meseleyi aynı zamanda bir toplumsallaşma süreci olarak görüp, bu konuda eğitimden yararlanma yolunu seçmişler.
*
WSAP’ın yürüttüğü bir diğer AB projesi; bu yıl ilk kez hayata geçirilen, uluslararası ticaret alanında uzmanlaşmaya yönelik eğitim verecek olan Uluslararası İlişkiler Bölümü’nün açılması. Polonya, Belarus ve Türkiye’den öğrencilerin eğitim görme imkanına sahip olacağı, üstelik hiçbir eğitim ücretinin ödenmeyeceği programa Türkiye’den bir öğrenci de kabul edildi.
*
Küreselleşme ve AB’ye tek yönlü, tamamen sorunsuz ittifaklar, işbirlikleri zemini yaratan süreçler ve kurumsal yapılar olarak tabii ki bakılamaz. Fakat olgular ve mekanizmalardan ekonomik ve sosyal anlamda olumlu dışsallık elde etme yerine, kendimizi tamamen bunlara kapatmamız durumunda, hareket alanımız sınırlı kalır ve kendi içimizde kısır tartışmalarla yol alamayız. İşbirliklerinin her alanda daha da gelişmesi, atılacak yeni adımlar, hepimizin yararına.
- Ecevit, Erdal İnönü ve CHP13 yıl önce
- Eşitlikçi Cumhuriyet13 yıl önce
- Küreselleşme-yerelleşme ve kalkınma ajansları13 yıl önce
- Aday seçimlerini demokratikleştirmek13 yıl önce
- Hayatını seçen kadın13 yıl önce
- Laik devlet - çoğulcu toplum13 yıl önce
- Gündelik hayatın estetikleşmesi13 yıl önce
- Referandum ve seçmen eğilimleri13 yıl önce
- Parlamenter sistem ve çift meclislilik14 yıl önce
- MHP seçmenini geri çağırmak14 yıl önce