Takipde Kalın!
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
Gündem Ekonomi Dünya Spor Magazin Kadın Sağlık Yazılar Teknoloji Gastro Video Stil Resmi İlanlar

Yazının başlığı Doğan Kitap tarafından yeni yayımlanan bir kitaba ait.

Kitapta siyaset bilimci Nermin Abadan Unat’ın hayat hikayesi Cumhuriyet’in ilk yıllarından yakın döneme uzanan süreci kapsayacak ölçüde İzmir, İstanbul ve Ankara’daki yaşamı ve kentin insanlarıyla birlikte ele alınıyor.

Nermin Abadan Unat, 1980’lerin sonunda Mülkiye’de siyaset sosyolojisi dersini aldığım ve bana siyasete bilimin penceresinden bakmayı öğreten ve sevdiren hocalarımdan biri.

Türkiye’de bugün sosyal bilimci, bürokrat, siyasetçi ya da özel sektörde beyaz yakalı olarak görev yapan çoğu ismin de hocası ve yetişmelerinde önemli payı olan bir bilim insanı.

Nermin Hoca’nın hayat hikayesi ve başarı öyküsü Viyana’dan başlayıp, Budapeşte’ye, oradan İzmir’e uzanıyor.

Çocukluk yıllarında Türkçe bilmeyen Hoca’nın Türkiye sevgisi, Türkiye’de okuma arzusu, Türkiye’nin Budapeşte Büyükelçisi’nin desteğiyle 2. Dünya Savaşı’ndan birkaç yıl önce, 14 yaşındayken kendisinin İzmir’le tanışmasını vesile olmuş. Akrabalarının desteğiyle lise eğitimini bu kentin önemli eğitim kurumlarından biri olan İzmir Kız Lisesi’nde aldığını, o yıllarda İzmir Fuarı’nda da çalıştığını öğreniyoruz.

Hoca’nın İzmirli yılları, İzmir’in doğasını, toplumunu, hatta İzmir’de yaşamı bir genç kız olarak yakından tanıma, daha doğrusu içinde var olma dönemi.

Ardından İstanbul Hukuk Fakültesi’nde hukuk eğitimi, Mülkiye’de ilk bayan öğretim elemanı olarak asistanlığa başlaması ve bu kurumda Siyasi Davranış Kürsüsü’nü kurması, eğitim hayatında önemli kilometre taşları.

Nermin Hoca, Türkiye’de siyaset biliminin gelişmesinde sayısız katkıları olan bir isim.

Daha önce siyaset bilimi kamu hukuku içinde ve bu disiplinin bir alt dalı olarak varlığını sürdürürken, hocayla birlikte özerk bir disiplin haline gelmiştir. Siyasetin bir bilim dalı olarak gelişmesinde konuya salt akademik açıdan bakmayan Hoca, siyasetin toplumun sosyolojisi ile irtibatlanmasının yolunu açan isimdir aynı zamanda.

Siyasal olanın üniversite kürsülerinin dışında toplumla buluşması gerektiğine inanan Abadan Unat, 1970’lerin sonunda CHP’de Senatör olarak görev yapmıştır.

Fakat, hoca için asıl olan akademik yaşam olduğu için, 1980’lerde yeninde Mülkiye’ye dönmüş, akademik yaşamına kurumsal görev yeri anlamında Boğaziçi Üniversitesi’nde nokta koymuştur.

Şunu da ifade etmek gerekir ki Türkiye sevgisi, ülke siyasetine olan ilgisi hiç bitmemiş, özellikle son yıllarda odaklandığı toplumsal sorunlar ve konular arasında göç, ağırlıklı olarak yurt dışındaki Türk kökenli göçmenler geliyor.

Türkiye’de son yıllarda popülerleşen seçmen davranışlarının analizi ile kamuoyu araştırmalarını akademik dünya ve piyasaya tanıştıran kendisidir.

1965 seçimlerini analiz ettiği ve referans kitap olarak kabul edilen çalışması bu alanda çığır açan bir eserdir.

Nermin Hoca’nın hayatının belki de en güzel günlerinin geçtiği İzmir’in, vefa borcunu ödemesi ve onu onurlandırması gerektiğini düşünenlerdenim.

Bu konuda görev, seçilmiş yerel yöneticilere düşüyor.

Şurada Paylaş!
Yazı Boyutua
Yazı Boyutua
Diğer Yazılar