ÇOCUĞUNUZUN KİLO KONTROLÜNE yardımcı olun
Kilonuz konusunda siz nasıl hassassanız; çocuğunuz da bu konuda en az sizin kadar hassastır. Çocukluk çağı obezitesinin bu denli yaygınlaştığı bir dönemde, aileler çocuklarını kırmamak adına önlem almakta geç kalabiliyor. Tedavinin gecikmesi duruma daha da zor bir şekil verirken, aileler bir süre sonra sadece çocuklarını suçlamaya başlayıp, çocuğun kilo verme konusunda direnç geliştirmesine neden olabiliyor. Eğer çocuğunuzun kilo problemi varsa, ilk iş olarak onunla bu konuyu nasıl konuşacağınızı en ince detayına kadar saptamanız gerekiyor. İşte atmanız gereken adımlar:
ÖLÇÜMLERE GÖRE HAREKET EDİN
■ Ebeveynlerin en sık sordukları soru; çocukları ile şişmanlıkları hakkında nasıl konuşmaları gerektiğidir. Aile fertleri bu durumdan mümkün olduğu kadar kaçmayı tercih etse de, aslında problemleri görmezden gelmek, çocuğa verilecek mesajlar arasında en kötüsüdür. Bu nedenle eğer çocukla kilosu hakkında konuşulması gerekiyorsa; bu sorumluluğu almak aile fertlerinin görevidir. İlk yapılması gereken, çocuğun gerçekten kilolu olup olmadığının değerlendirilmesidir. Kilolu olmayan bir çocuğa verilecek yanlış mesajlar, çocuğun gelecek hayatında kilo almaktan korktuğu için çeşitli yeme bozukluklarına yakalanma riskini artırabilir. Çocukların kilo değerlendirmeleri sadece sağlık profesyonelleri tarafından yapılmalıdır. Çocuğun büyüme eğrilerine göre değerlendirilmesi, bel çevresi ölçülmesi ve yapılacak diğer ölçümlerle kesin sonuçlara ulaşılır.
■ Çocuğun yaşı da üzerinde durulması gereken önemli bir konudur. Oyun dönemi çocukları (7 yaşına kadar) yemek yeme kontrolünü tam olarak gerçekleştiremez. Bu nedenle onlar aileleri tarafından kontrol edilmelidir. Ancak kontrol mekanizmasının ezici bir disipline dönüşmesi çocuğun psikolojisini bozabileceğinden ötürü kaçınılması gereken bir tutumdur. Bu yaştaki çocuklar kilo almak ve vermek konularını tam olarak algılayamaz. Çocuğun şekerli ve yüksek yağlı besinlere olan erişimini engellemek ve onunla sağlıklı beslenme hakkında sohbet etmek, bu dönem için en ideal uygulamalar olacaktır.
ALAY ETMEK YERİNE EMPATİ KURUN
■ Okul çağı çocuklarında durum daha farklı olacaktır çünkü bu çağdaki çocuklar sadece ailelerinin kontrolü altında değildir. Daha fazla miktarda ve çeşitte besine ulaşma şansı
olan okul çağı çocuklarına anlayışla yaklaşmak, durumu çocuğun psikolojisini zedelemeden açıklamak gerekir. Çocuk direnç geliştirirse kontrolü daha da zorlaşır. Çocuğunuzun yaşı büyüdükçe, durum kolaylaşabilir. Gençlik döneminde bedeniyle daha ilgili olan bir kişi
haline gelen çocuk, kilo kontrolü konusunda da bilinçli olma şansı yakalar.
■ Çocuğunuzla kilosuyla ilgili konuşurken, girişi obezitenin zararlarından genel olarak
bahsederek yapabilirsiniz. Fakat dikkatli olmalısınız. Yanlış mesajlar, alaycı tavırlar ya da
diğer çocuklarla kıyaslama ters etki yaratarak çocuğunuzun sizden uzaklaşmasına neden olabilir. Konuşmaya, ona kendini nasıl hissettiğini sorarak devam edebilirsiniz. Arkadaşlarının ve yakınlarının tepkisini, kıyafet alırken kendini nasıl hissettiğini ve günlük koşuşturmada hareket ederken çektiği zorlukları sorabilirsiniz. Onun nasıl hissettiğini empati kurarak dinlemek, aranızda olumlu bir etki yaratır.
BİR PROFESYONELDEN DESTEK ALIN
■ Çocuğunuz obeziteyle mücadele ediyorsa, sorumluluğunuz sadece onunla konuşmak değil aynı zamanda bu konu üzerinde geniş çaplı düşünmektir. Sağlıklı beslenmenin doğuştan gelen bir yetenek olmadığını ve çocuğunuzun beslenme alışkanlıklarını sizden aldığını unutmamanız gerekir. Sağlıklı beslenme, bireye öğretilmesi gereken bir yetenektir.
■ Çocuğunuzun obezite probleminden fiziksel ve psikolojik bir zarar almadan kurtulmasını istiyorsanız, sağlık profesyonellerinden yardım alın. Çocuğunuzun kilo problemini bir psikologla paylaşmasını ve doktorların sağlık açısından çocuğunuzu değerlendirmesini sağlamak son derece yararlı olacaktır. Çocuğunuzun büyüme sürecini olumsuz etkilemeden kilo vermesini sağlamak için bir diyetisyenden profesyonel yardım alın. Diyetisyen, hem çocuğunuzun kilo vermesini sağlayacak bir beslenme programı hazırlayacak hem de çocuğunuzun erken yaşta sağlıklı beslenmeyi öğrenmesini sağlayacaktır.
Bunlara dikkat etmek ŞART!
■ Kimsenin, özellikle de onunla ilgilenen sağlık personelinin yanında, çocuğunuzun tembel
biri olduğunu dile getirmeyin. Başkalarına, çocuğunuzun kendisine yeterince özen göstermediğinden dert yanmaktan kaçının.
■ Çocuğunuzun yerine konuşmaktan vazgeçin. Onun kendini, kendi cümleleriyle ifade etmesine izin verin.
■ Her konsültasyona onunla birlikte katılmayın. Size söylemekten çekindiği fakat rehberi olan kişiyle paylaşmak istediği şeyler olabilir. Çocuğunuzun özeline saygı duyun.
■ Çevresindekiler onunla dalga geçiyorsa, bu durumu başkalarıyla paylaşmayın. Çocuğunuza kardeşinin ideal kiloda olduğundan ya da ne kadar sağlıklı beslendiğinden bahsetmeyin.
■ Çocuğun, şişman olsa da onu sevdiğinizi bilmesini sağlayın.
EVDE BUNLARI YAPMAYIN!
*Sürekli, çocuğunuzun lokmalarını sayarmış gibi hareket etmekten kaçının.
*Evde normal yaşantınız devam etsin, tek konu diyet olmasın.
*Diyet yaparken zorlandığı noktalarda onu yalnız bırakmak yerine ona destek olmayı seçin.
*Ona, "Bak; senin yüzünden biz de aynı şeyleri yemek zorunda kalıyoruz" gibi olumsuz mesajlar vermekten kaçının.
*Zayıfl amaya çalıştığı sürece, evde abur cubur bulundurmamaya çalışın.
*Çocuğunuza şişmanken kötü göründüğünü söylemeyin. Kilo alma korkusuna kapılırsa, ileride yeme bozukluklarına yakalanma riski artar.
Onu kilosu yüzünden UTANDIRMAYIN
YAPILAN araştırmalara göre, kilosundan dolayı mutsuz olan ve bu konuyu ailesiyle paylaşamayan birçok çocuk var. Aileleriyle bu konuyu konuşabilen çocuklar, kilo problemini çözmekte daha istekli oluyor. Bu çocukların, kilo korkusu nedeniyle, gelecekte yeme bozukluklarına yakalanma riskleri de azalıyor. Arkadaşlarının ve sosyal çevrelerinin karşısında çocuğu kilosu yüzünden utandırmak, durumun kötüleşmesine yol açıyor. Çocuklarının kendilerinden uzaklaşmaması ve özgüveninin sarsılmaması için ailelerin, çocuklarının kilosunu, sağlık profesyonelleri dışında kimseyle paylaşmaması gerekiyor.
Demir eksikliğine geçit vermeyin
Çocukların sağlığını tehdit eden hastalıklar arasında başı obezite çekiyor. Kilolu ya da aşın kilolu çocukların ailelerinin, onlarla konuşup bu sorunu aşmalarına yardımcı olmaları gerekiyor. Çocuğun kilosuyla alay etmek yerine ona destek olmak şart!
ÇOCUKLARI, genellikle beslenme yetersizliğine bağlı olarak gelişen demir eksikliği anemisinden korumak gerekiyor. Bebeklik döneminde ek besinlere geç başlanması, uygunsuz besin seçimi, demir emilimini engelleyen besinlerin beslenmede yer alması, inek sütüne erken başlanması ve fazla tüketilmesi; çocuklarda görülen aneminin başlıca nedenleri arasında yer alıyor. Ailelerin, çocuklarını demir eksikliği anemisinden korumak için şunlara özen göstermeleri gerekiyor:
*Ek besinlere zamanında başlamak.
*Uygun besinleri seçmek.
*Besinlerde çeşitliliğe yer vermek.
*Çocuğun günlük süt ve yoğurt tüketimini en fazla 600 mililitreyle sınırlamak.
*Şekerlemeler, bisküvi, cips gibi besinler ile çay ve hazır meyve sularının tüketimini sınırlamak.
*Karaciğer, et ve balık gibi demir açısından zengin gıdaları, çocuğa haftada 3-4 defa vermek.
*Yumurta sarısı, yeşil yapraklı sebzeler, kuru baklagiller, kuruyemişler, kuru meyveler, pekmez, susam gibi demirden orta derecede zengin olan besinleri; belirli sıklıklarla çocuğa yedirmek.
*Demirin emilimini artırmak amacıyla, özellikle yemeklerle birlikte domates, mandalina ve portakal gibi bir C vitamini kaynağı tüketmesini sağlamak.
- Ne zaman yemek gerekiyor?10 yıl önce
- Tatlıcılar tembel, ekşi sevenler entelektüel10 yıl önce
- TK 1962 Besin Atlası'yla damak ZEVKİNİZE GÖRE ZAYIFLAYIN10 yıl önce
- Az ye zinde yaşa12 yıl önce
- İmdat yemeden duramıyorum12 yıl önce
- Bayram geliyor13 yıl önce
- Ramazanda aç kalmamak için doğru beslenin13 yıl önce
- Şimdi canım bunu neden çekti?13 yıl önce
- Çocuk beslenmesinde yağa dikkat13 yıl önce
- Ne yiyelim? Ne kadar yiyelim?13 yıl önce