Elma kesildikten sonra neden kararmaya başlar?
Sabah uyandık ve mutfağa gidip bir elmayı ikiye bölüp yarısını yedik, kalan yarısını da daha sonra yemek için bıraktık. Bir süre sonra geldiğimizde ise bıraktığımız kısmı kahverengi, hatta kararmaya yüz tutmuş durumda bulabiliriz. Peki bu durum neden kaynaklanır? İşte detaylar...
ABONE OLElma kesildiği ya da soyulduğu zaman kararma meydana gelir. Hepimiz bu durumla karşılaşmışızdır. Peki, bu durum neden oluşuyor?
Kesildikten sonra elma dilimlerinin istenmeyen şekilde kararmasının nedeni, "enzimatik esmerleşme" olarak bilinen bir dizi biyokimyasal tepkimeye dayanır. Bir elma kesildiğinde, elmanın kesilen yüzeyi havadaki oksijene maruz kalır. Bu durum elmanın dokusunda bulunan polifenol oksidaz (PPO) adlı enzimi etkinleştirir. Bu enzim ise aynı dokudaki polifenollerin oksitlenmesine yol açar. Oksitlenme tepkimesi sonucunda, o-kinon adı verilen yeni kimyasal maddeler oluşur. Ardından o-kinonlar amino asitlerle tepkimeye girerek kahverengi melanin pigmentlerini üretir ve elmanın kararmasına neden olur.