Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Yere düşen yiyecekler için uygulanan 5 saniye kuralı doğru mu? | Sağlık Haberleri
        1

        Hepimiz '5 saniye kuralı' nı duymuşuzdur. Bu kural, yere düşen herhangi bir besinin beş saniyede kaldırıldığında kirlenmeyeceğine dair bir teori içeriyor. Bu teori çok yaygın kullanılsa da gerçekten doğru mu? Hayır, maalesef ki değil.

        2

        Bilim insanları bu efsaneyi test etti ancak yere düşen yemeği çok hızlı bir şekilde alsanız bile mikroplar yemeğinize yapışabilir. Peki, yere düşen yemeğiniz sizi hasta etmeye yetecek kadar bakteri içerebilir mi? Bu da mümkün bu yüzden yere düşen yiyecekler hiçbir şekilde yenmemeli. Özellikle bağışıklık sistemi yetişkinlere göre daha zayıf olan çocuklar için geçerli.

        3

        5 SANİYE KURALI HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKENLER

        Öncelikle size temiz görünen bir zemin her zaman temiz değildir. Bazı mikroplar zeminde uzun süre canlı kalabilir ve insanlar bu mikropları göremez.

        4

        HIZLI YETERİ KADAR HIZLI OLAYABİLİR

        Bakteriler, yemeğiniz zemine çarptığı anda yapışabilir. Bu, bir an için yerde bırakılan yiyeceklerin, koşullar doğruysa kontamine olabileceği anlamına gelir. Elma dilimi gibi ıslak yüzeylere sahip yiyecekler bakterileri kolayca toplayabilir.

        5

        BAKTERİLER ÖLÜMCÜL OLMASA BİLE ZARAR VEREBİLİR

        Birçok bakteri ölümcül değildir ancak bu tamamen zararsız oldukları anlamına gelmez. Kimi bakteri türleri ishal gibi durumlara yol açabilir.

        Kaynak: Kids Health

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ