Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Eğitim YKS Boş Kontenjanları ve Taban Puanları 2022: ÖSYM Üniversite YKS Boş Kontenjanlar Nasıl Yerleşilir? Lisans ve Önlisans Taban Puanları Açıklandı Mı?
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        2022 YKS TYT AYT boş kontenjanlar, üniversite hayali kuran binlerce öğrencinin gündeminde. 26 Ağustos’ta sonlanan YKS kayıtlarının ardından üniversitelerin hiçbir bölümüne yerleşemeyen ve hiç tercih yapmamış olan adaylar için ek tercih dönemi bugün başladı. Ek tercih döneminde üniversitelerin boş kalan kontenjanları ve taban puanları büyük önem teşkil ediyor. Açıkta kalan kontenjanlara yerleşecek olan adaylar ise ek tercih sürecinin başlayacağı tarih ve sıralamalar kritik bir öneme sahip. Peki YKS boş kontenjanlara nasıl yerleşilir? Lisans ve Önlisans taban puanları belli oldu mu? Ek tercihte boş kalan 2 yıllık ve 4 yıllık üniversite bölümleri hangileri? İşte YKS boş kontenjanlar ve taban puanları listesi

        REKLAM

        YKS BOŞ KONTENJANLAR AÇIKLANDI MI?

        2022 YKS sınavına giren binlerce öğrenci için üniversite yolculuğu başladı. 15 Ağustos’ta açıklanan YKS tercih sonuçları için kayıt süreci ise 26 Ağustos’ta tamamlandı. İlk tercih sonrasında hiçbir yükseköğretim kurumuna yerleşemeyen adaylar için ek tercih süreci başlayacak. Ek tercih hakkına sahip olacak adaylar ÖSYM tarafından yapılacak YKS 2. Ek tercih sürecine ilişkin kılavuzun erişime açılıp açılmadığını merak ediyor. YKS 2. Ek tercih tarihlerinin belli olmasının ardından kılavuzun da erişime açılması bekleniyor. Ek tercih kılavuzunun açıklanmasıyla birlikte adaylar üniversite boş kontenjanları, taban puanları görüntüleyebilecek. ÖSYM resmi sitesi üzerinden yayımlandı. Kılavuzda lisans ve önlisans programlarının listesi yer alıyor.

        2022-YKS Ek Yerleştirme Takvimi'ne göre, ek yerleştirme tercihleri 7-13 Eylül'de yapılacak.

        REKLAM

        Ek tercih işlemleri ise bugün itibariyle başladı.

        KONTENJANLARIN YÜZDE 99'U DOLDU

        Sosyal medya hesabından açıklamada bulunan YÖK Başkanı Erol Özvar, "YÖK’te veriye dayalı attığımız adımlar meyvesini veriyor. YKS yerleştirme sonuçlarına göre, KKTC üniversiteleri hariç yükseköğretim kurumlarımızın kontenjanlarının % 99’u doldu." İfadelerini kullandı.

        ÜNİVERSİTELERDE BOŞ KALAN KONTENJAN SAYISI NEDİR?

        Bu yıl toplam üniversite kontenjanlarının 1 milyon 22 bin 45 olarak açıklandı. Yerleşen kişi sayısı 850 bin. Yerleşen kişilerin dışında boş kalan bölüm hesaplamasına göre toplamda 172 bin 45 kontenjanın hala açık olduğu öngörülüyor. Boş kontenjan hakkında henüz ÖSYM tarafından resmi bir açıklama yapılmadı.

        REKLAM

        KKTC üniversiteleri hariç yükseköğretim kurumlarımızın boş kontenjanları geçen yıl 164 bin civarında iken, bu yıl bu sayı 13 bine kadar düştüğü belirtildi.

        Bu sene uygulamaya giren baraj sisteminin kaldırılması ve sınav süresinin uzatılması gibi değişiklikler, üniversiteleri daha ulaşılabilir hale getirdi.

        ÜNİVERSİTELERE KAÇ KİŞİ YERLEŞTİ?

        2022 YKS yerleştirme sonuçlarına göre, puanı hesaplanan yaklaşık 2 milyon 900 binden fazla aday arasından, açık öğretim hariç yaklaşık 850 bini yerleşti.

        HANGİ BÖLÜMLERDE BOŞ KONTENJANLAR KALDI?

        Üniversitelerde boş kalan kontenjanlarda hangi bölümlerin açıkta kaldığı ise adaylar için oldukça önemli. Boş kalan kontenjanlarda istedikleri yere yerleşebilmek için hangi bölümün açıkta kaldığı önemli. Üniversitelerin boş kalan bölümleri ise şu şekilde;

        REKLAM
        • Üniversitelerin en fazla boş kalan bölümü mühendislik fakülteleri oldu. Üniversitelerin Mühendislik bölümlerinde 300 bin sıralama barajı bulunuyor.
        • Yapılan analizlere göre 6 bin 441 İnşaat mühendisi kadrosunun yüzde 65.6'sı doldu.
        • En fazla boş kontenjan Harita Mühendisliği bölümünde görüldü.
        • 616 kontenjanı olan Harita mühendisliğinin yüzde 42.5'i doldu, yüzde 57.5'lik kontenjan ise boşta kaldı.
        • Tüm mühendislik bölümlerine bakıldığında 3 bin civarında boş kontenjan bulunmakta.
        • Mimarlık Fakültelerinde ise kontenjanın yüzde 75'inin dolduğu ve yüzde 25'lik kısmın boş kaldığı görüldü.
        • Yazılım Mühendisliğinde devlet üniversitelerinde tüm kontenjanlar doldu. Özel üniversitelerde ise 16 kontenjan kaldı. KKTC'de ise 128 kontenjan kaldı.
        • Bilgisayar mühendisliğinde ise devlette 19, özel üniversitelerde 5 kontenjan boş kaldı. KKTC'de ise 46 boş kontenjan var.
        • 50 bin başarı sıralaması olan TIP Fakültesi'nde devlet üniversiteleri tamamen doldu. Vakıf üniversitelerinde ise 501 kontenjan boş kaldı.
        • Diş hekimliğinde de devlet tamamen dolarken özel üniversitelerde ise 219 boş kadro kaldı.
        • Hukuk Fakültesine baktığımızda devlet üniversitelerinde kontenjanların tamamen dolduğu görülüyor. Özel üniversitelerde ise 578 boş kontenjan bulunmakta.

        2 YILLIK BÖLÜMLERDE BOŞ KONTENJAN VAR MI?

        2 yıllık bölümlerde bu yıl oldukça rağbet gördü. Toplamda 398 bin 187 olan kontenjanın büyük bölümü doldu. Devlette önlisans bölümlerinde boş kontenjan kalmadı. Özel üniversitelerde ise sadece 602 boş kontenjan kaldı. KKTC'de ise 776 kontenjan kaldı.

        YKS yerleştirmelerinde bu sene doluluk oranı yüzde 99 olurken Açıköğretim fakültelerinde tek bir boş kontenjan bile kalmadı.

        YKS TABAN PUANLARI VE BAŞARI SIRALAMASI AÇIKLANDI MI?

        2022 YKS sonuçlarının açıklanmasının ardından adayların merkezi yerleştirme işlemleri tamamlandı. Hiç bir bölüme yerleşememiş ya da hiç tercih yapmamış olan adaylar ek tercih yapacaklar. YKS taban puanları henüz açıklanmadı. Açıklanması halinde haberimizde yer vereceğiz.

        YKS TABAN PUANLARI İÇİN TIKLAYIN

        REKLAM

        YKS EK YERLEŞTİRME KILAVUZU İÇİN TIKLAYIN

        BOŞ KONTENJANLARA NASIL YERLEŞİLİR?

        Merkezi yerleştirme kapsamında herhangi bir üniversite programına giren öğrenciler, ek yerleştirme için başvuruda bulunmayacaklar. Lisans ve önlisans bölümlerine merkezi yerleştirmede puanlarının gerisinde puana sahip öğrenciler yerleştirilmeyecektir. Net kayıt nihayetinde boşluk olan programlara ön kayıtla öğrenci kabul edilmeyecektir. YKS ek tercihleri ise, okul kayıt tarihi olan 22-26 Ağustos tarihleri sonrasında yapılması bekleniyor.

        2022 YKS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu ÖSYM tarafından yayımladı. 2022 ÖSYM YKS tercih kılavuzuna göre, ek yerleştirmelerin nasıl yapılacağına ilişkin detaylar paylaşıldı. Söz konusu detaylar ise şu şekilde sıralandı;

        REKLAM
        • Yükseköğretim programlarına kayıt işlemleri tamamlandıktan sonra boş kalan kontenjanlar üniversitelerce ÖSYM'ye bildirilecektir.
        • Yükseköğretim programlarının 2022 YKS sonuçlarına göre yapılan genel yerleştirme sonunda boş kalan veya kaydolmama nedeniyle dolmayan kontenjanlarına ÖSYM tarafından merkezî olarak ek yerleştirme yapılacaktır.
        • Merkezî yerleştirmede bir yükseköğretim programına yerleştirilen adaylar, ek yerleştirme için başvuramayacaktır.
        • Ek yerleştirmede; ön lisans ve lisans programlarına merkezî genel yerleştirmedeki en küçük puanlarının altında puanı olan aday yerleştirilmeyecektir. Kesin kayıt sonunda kontenjan açığı kalan programlara ön kayıtla öğrenci alınmayacaktır.
        • YKS ek tercihleri geçen yıl 20-23 Eylül'de alınmıştı. YKS Ek Yerleştirme tercihleri T.C. kimlik numaraları ve şifreleriyle bireysel olarak yapılacak.

        2021 yılında alınan ek tercihler hakkında şu açıklama yapılmıştı;

        "Ek yerleştirme işlemleri, 2021-Yükseköğretim Kurumları Sınavı Kılavuzu, 2021-YKS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu ile 2021-YKS Yükseköğretim Programlarına Ek Yerleştirme Kılavuzu'nda belirtilen kurallar doğrultusunda yapılacaktır."

        KİMLER EK TERCİH YAPABİLİR?

        Ek tercih yapmak isteyen adayların 2021-Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na (YKS) katılmış ve yerleştirme puanlarının hesaplanmış olması gerekiyor. Ancak merkezi yerleştirmede bir yükseköğretim programına giren adaylar, ek yerleştirme için başvuramayacak.

        YKS'de özel yetenek sınavı ile bir yükseköğretim programına yerleştirilmiş olan adaylar da ek yerleştirme için tercih yapabileceklerdir.

        REKLAM

        Adayların yükseköğretim programlarını tercihleri arasında gösterebilmeleri için bu programların koşullarını karşılamaları gerekmektedir.

        KİMLER EK TERCİH YAPAMAZ?

        2021-YKS merkezi yerleştirmede bir yükseköğretim programına yerleştirilmiş olan adaylar, ek yerleştirmede tercih yapma hakkına sahip olmayacak.

        HİÇ TERCİH YAPMAYANLAR EK TERCİH YAPABİLİR Mİ?

        YKS ilk tercih dönemini kaçıranlar adaylar 22-26 Ağustos tarihleri arasında gerçekleştirilecek 2. tercihlerde ek yerleştirme işlemi yapabilir. Hiç tercih yapmayan adaylar, ek yerleştirmeye başvurabilecekler. Adayların, 2022 ek yerleştirme işlemine başvurabilmesi adına hiçbir 2 yıllık ve 4 yıllık bölüme yerleşmemiş olması gerekiyor. Özetle, birinci tercihi yapmayanlar veya kaçıran adaylar, yerleştirmeler için tercih yapabilir.

        YKS TYT AYT 150, 160, 170, 180, 190 ve 200 PUANLA EK TERCİHTE HANGİ BÖLÜMLERİ SEÇEBİLİRİM?

        Temel Yeterlilik Testi (TYT) için 150, Alan Yeterlilik Testi (AYT)/ Yabancı Dil Testi (YDT) için 180 baraj puanı uygulaması geçerli olacak. Fakat bazı bölümler için bu sene taban puanları kalktı. Bu sebeple bu puanlara uygun bölümleri seçebilirsiniz. Ek Yerleştirmeye, TYT puanı en az 150, AYT/YDT puanı en az 180 olan öğrenciler başvuru yapabilecek.

        REKLAM

        1'inci Ek Yerleştirme nihayetinde açıklanacak boş kontenjanlar için Yükseköğretim Kurulu'nun verdiği karara göre bu yıla hususi olarak 'ikinci ek yerleştirme' gerçekleşecek. 2'nci Ek Yerleştirme seviyesinde, boş kalan kontenjanlar için TYT puanı en az olan adaylar 2 yıllık ön lisans, AYT/YDT puanı en az 170 olan adaylar 4 yıllık lisans programlarını tercih edebilecek.

        150 - 180 PUANLA ALAN 2 YILLIK VE 4 YILLIK ÜNİVERSİTELER HANGİLERİ?

        Aşağıda yer alan linke tıklayarak 2021 yılına ait 150 - 180 puanla öğrenci alan üniversiteleri öğrenebilirsiniz.

        YKS EK TERCİH KILAVUZU İÇİN TIKLAYINIZ

        140 PUAN ALANLAR TERCİH YAPABİLİR Mİ?

        ÖSYM Başkanı Aygün 2021 yılında yaptığı açıklamada "2021-YKS sonuçlarına göre yapılan genel (ilk) yerleştirme sonunda boş kalan kontenjanlar için herhangi bir yükseköğretim programına yerleşemeyen adaylara yönelik bu sene iki 'Ek Yerleştirme' yapılacak. 1'inci Ek Yerleştirme aşamasında genel yerleştirmede olduğu gibi Temel Yeterlilik Testi (TYT) için 150, Alan Yeterlilik Testi (AYT)/ Yabancı Dil Testi (YDT) için 180 baraj puanı uygulaması geçerli olacak.” dedi.

        REKLAM

        150 PUAN ALANLAR İÇİN TERCİH SÜRECİ NASIL OLACAK?

        Birinci Ek Yerleştirmeye, TYT puanı en az 150, AYT/YDT puanı en az 180 olan adaylar başvuru yapabilecek. 1'inci Ek Yerleştirme sonunda belli olacak boş kontenjanlar için Yükseköğretim Kurulu'nun almış olduğu karara göre bu seneye özel 'ikinci ek yerleştirme' yapılacak. 2'nci Ek Yerleştirme aşamasında, boş kalan kontenjanlar için TYT puanı en az olan adaylar 2 yıllık ön lisans, AYT/YDT puanı en az 170 olan adaylar 4 yıllık lisans programlarını tercih edebilecek.

        2021 YILI 150 - 180 PUANLA ALAN ÜNİVERSİTELER HANGİLERİ?

        150 puanla alan bölümler merak edilirken YKS tercih kılavuzunda taban puanlarının ayrıntıları bulunuyor.

        YKS TABAN PUANLARI İÇİN TIKLAYINIZ

        REKLAM

        YKS EK YERLEŞTİRME ÜCRETİ NE KADAR?

        Ek yerleştirme tercih ücreti 30,00 TL olarak belirlendi. Ek yerleştirme için tercih yapan adaylardan ek yerleştirme ücretini yatırmayanların ek yerleştirme için yapmış oldukları tercihleri geçersiz sayılacak ve yerleştirme işlemine dahil edilmeyecektir.

        Yatırılan yerleştirme ücretleri her ne sebeple olursa olsun iade edilmeyecek ve devredilmeyecektir. ÖSYM Yönetim Kurulunun 14.01.2019 tarihli kararı gereği, şehit eşi, şehit çocuğu, gazi, gazi eşi ile gazi çocuklarından ek yerleştirme ücreti alınmayacaktır. Adayların yapacağı tercih sayısı en fazla 24 olacaktır.

        Üniversite kayıt süreci sona erdikten sonra ek tercihler başlayacaktır.

        ÖNERİLEN VİDEO
        Haberi Hazırlayan: Hacer Tonay
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ