2024 G20 Zirvesi'nde öne çıkan konular: Sürdürülebilir refah, barış, iklim krizi...
Brezilya'da toplanan G20 Liderler Zirvesi'nin ardından bir bildiri yayımlandı. Rusya-Ukrayna Savaşı'nın küresel ekonomi üzerindeki yıkıcı etkilerine dikkat çekilen bildiride, sürdürülebilir refaha barış ile ulaşılabileceği vurgulandı. İklim krizinde ülkelerin üstlerine düşenleri yapmaları gerektiği belirtilirken, Brezilya'nın önerisiyle, dünya üzerindeki 3 bin 300 milyarderin servetlerinin yüzde 2'sini vergi olarak bulundukları ülkelere ödemeleri halinde açlık ve iklim krizi projeleri için yıllık 200-250 milyar dolar finansman sağlanması planının tartışıldığı ifade edildi.
ABONE OLBrezilya'nın ev sahipliğinde Rio de Janeiro kentinde düzenlenen 19. G20 Liderler Zirvesi'nin ilk gününde, Gazze, Lübnan ve Ukrayna'daki gelişmelere dair bir bildiri yayımlandı.
Bildiride, İsrail'in Ekim 2023'ten bu yana Gazze Şeridi ve Lübnan'a yönelik saldırıları nedeniyle insani durumun felaket boyutlarına ulaşmasının derin endişelere yol açtığı belirtildi.
İnsani yardımların ulaştırılmasındaki tüm engellerin kaldırılması gerektiği vurgulanan bildiride, "İnsani yardımların artırılması ve sivillerin korunmasının güçlendirilmesi yönündeki acil ihtiyaç ifade edildi. Filistinlilerin kendi kaderini tayin etme hakkı ve iki devletli çözüm vizyonuna sarsılmaz bağlılık teyit edildi." değerlendirmesinde bulunuldu.
Bildiride, İsrail saldırıları sonucunda Gazze Şeridi'nde yaklaşık 45 bin kişinin, Lübnan'da ise 3 bin 500 kişinin hayatını kaybettiği hatırlatıldı.
Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle yaşanan insani acılara da değinilen bildiride, savaşın küresel gıda ve enerji güvenliği, tedarik zincirleri, makro-finansal istikrar, enflasyon ve büyüme üzerindeki olumsuz etkilerine işaret edildi.
Bildiride, çatışmaların barışçıl yollarla çözülmesinin önemi vurgulanarak, "Kapsamlı, adil ve kalıcı barışı destekleyen tüm ilgili ve yapıcı girişimler memnuniyetle karşılandı. Çatışmaların ve krizlerin sona erdirilmesine yönelik çabaların yanı sıra diplomasi ve diyalog elzemdir. Sürdürülebilirlik ve refaha ancak barışla ulaşılabilir." ifadesi kullanıldı.