Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya 6 yıldır elektronik sigara içen 19 yaşındaki çocuğun ciğerleri dört kez çöktü | Dış Haberler
        1

        Daily Mail'de yer alan bir habere göre 19 yaşındaki Draven Hatfield'in, elektronik sigara yüzünden dört kez ciğerleri çöktü.

        2

        Hatfield, elektronik sigaranın bir "trend" olduğunu düşündüğü için 13 yaşında elektronik sigara kullanmaya başladı. Genç çocuk, önceleri sadece hafta sonu elektronik sigara kullanırken zamanla bunu bir rutin haline getirdi. Hatfield, zamanla daha güçlü tadı olan ve tek kullanımlık elektronik sigara (vaping) içmeye başladı.

        Ekim 2021'de, 17 yaşında olan Hatfield, aniden şiddetli bir göğüs ağrısı ve sol tarafına giren kramplarla hastaneye koştu.

        3

        Doktorlar ona spontan pnömotoraksı olduğunu söylediler; yani akciğerlerinde çökme meydana gelmişti. Hatfield sonraki haftayı, akciğerin yeniden genişlemesini sağlamak için kaburgaların arasına yerleştirilen bir göğüs tüpüne bağlı olarak hastanede geçirdi. Ancak ertesi hafta sol akciğeri ikinci kez çöktü. İki ay sonra, Aralık 2021'de sağ akciğeri çöktü.

        4

        Bu sefer, ciğerinin çöktüğünü hissettiğinde bir elektronik sigara içmenin ortasındaydı. Bu noktada sağlık sorunlarını elektronik sigaralara bağladı ve bırakmaya karar verdi. Ancak sağlık sorunları devam etti ve Şubat 2022'de okuldayken akciğeri dördüncü kez çöktü.

        5

        Doktorlar, sağ akciğerindeki hava ceplerini çıkarmak için bir büllektomi ameliyatı yapmak zorunda kaldı.

        6

        Doktorlar, hasarın elektronik sigaradan kaynaklandığı konusunda hemfikirler ve genç çocuğun ciğerlerinin 'en az 30 yıldır günde üç paket sigara içiyormuş' gibi göründüğünü söylediler.