Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Yargı Hakimler Savcılar Kurulu (HSK) seçimleri... SON DAKİKA: İttifaklar uzalştı
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Adalet Bakanı Abdullhamit Gül, Meclis’te yeni HSK üyelerinin belirleneceği Karma Komisyonu toplantısı öncesi sürece dair Habertürk'e özel açıklamalarda bulundu. Milletin oylarıyla seçilen parlamentonun HSK’ya üye seçmesinin demokratik meşruiyet anlamında çok önemli bir gelişme olduğunu belirten Bakan Gül, “Yargı 84 milyonun yargısıdır. Ve 84 milyonun temsilcilerinin bulunduğu Meclis’te de bu tercihin uzlaşmayla ortaya konması bu süreçte ülkemiz adına olumlu bir gelişmeyle neticelenmesi beklentimizdir” dedi. Bakan Gül uzlaşma perspektifleri nedeniyle siyasi partilere teşekkür etti.

        Adalet Bakanı Gül’ün Habertürk TV Ankara Temsilci Yardımcısı Fevzi Çakır’a yaptığı açıklama özetle şöyle:

        REKLAM

        DEMORKATİK MEŞRUİYET ANLAMINDA ÇOK ÖNEMLİ: 2017 referandumu ile birlikte anayasa değişikliği yapıldı. Ve HSK’nın yapısı ve seçim usulü değişti. Söz konusu Anayasa değişikliğinde konsensüs ve uzlaşma gerektiren nitelikli çoğunlukla seçim yapılması düzenlenmişti. Bu çerçevede milli iradenin temsil edildiği Meclisimize HSK üye seçimi imkanı getirildi. Milletin oylarıyla seçilen milletvekillerimizin HSK’ya üye seçmesi demokratik meşruiyet anlamında çok önemli bir gelişmeydi. İşte bu kapsamda Meclis’te seçim yapılacak.

         HSK üyeliği seçiminde ittifaklar arası uzlaşma tamam
        HSK üyeliği seçiminde ittifaklar arası uzlaşma tamam Haberi Görüntüle

        ORTAK AKIL VE UZLAŞMAYLA NETİCE ALINACAĞINA İNANIYORUM: Bugün hem komisyonda hem ilerleyen günlerde genel kurulda uzlaşmanın gerçekleşeceğine inanıyorum. Ve bunu çok önemli buluyorum. Demokratik olgunlukla ve çoğulcu bir anlayışla bir uzlaşmayla HSK üyelerinin seçim sürecinin devam ettirilmesi ülkemiz ve yargımız için son derece önemli ve değerlidir. Ben tüm milletvekilleri ve siyasi partilerimizin de bu anlayışta olduğuna inanıyorum. Bu konuda da inanıyorum ki ortak akılla ve uzlaşmayla bu neticeye ulaşılmış olacak.

        REKLAM

        YARGI 84 MİLYONUN YARGISIDIR: Çünkü yargı hepimizin ortak müşterek değeridir. Yargıyı gözbebeğimiz gibi korumamız gerekir. Çünkü yargı 84 milyonun yargısıdır. Ve 84 milyonun temsilcilerinin bulunduğu Meclis’te de bu tercihin uzlaşmayla ortaya konması bu süreçte ülkemiz adına olumlu bir gelişmeyle neticelenmesi beklentimizdir.

        SİYASİ PARTİLERE TEŞEKKÜR EDİYORUM: Bu anlamda komisyonumuz ve genel kurulumuzun bu süreci özenle neticelendireceğine inanıyorum, siyasi partilere de uzlaşma perspektifleri dolasıyla teşekkür ediyorum. Bu uzlaşı kültürü de gösteriyor ki HSK; siyasi partiler üstü, bütün milletin temsil edildiği çok kıymetli yargı mensuplarının oluşturduğu bir kurumdur.HSK Başkanı olarak bu çerçevede herkesin yargıya güveninin daha da artacağı bir sürecin, bir uzlaşmanın ülkemiz ve yargı camiası için en hayırlı sonuç olacağına inanıyorum.

        UZLAŞMA TAMAM

        Öte yandan, Meclis Anayasa ve Adalet Komisyonu üyelerinden oluşan Karma Komisyon toplantısı öncesi, Cumhur İttifakı ve Millet İttifakı’nın büyük ölçüde uzlaşıya vardığı öğrenildi. Buna göre; Meclis’in belirleyeceği 7 yeni HSK üyesinden, 3’ü Millet İttifakı’nın, 4’ü de Cumhur İttifakı’nın önereceği üyeler arasından seçilecek.

        HSK ÜYELERİ NASIL BELİRLENİYOR?

        13 üyeden oluşan HSK’nın Adalet Bakanı ve Bakan Yardımcısı haricindeki 11 üyesinin görev süresi 7 Haziran’da sona erecek. Bu nedenle kısa bir süre önce yeni HSK üyelerinin belirlenmesi için seçim süreci başlamıştı. Adalet Bakanı ve bir Bakan Yardımcısı kurulun doğal üyesi. Diğer 11 üyeden 4’ünü Cumhurbaşkanı, 7’sini ise Meclis seçiyor. Cumhurbaşkanı 4 üyeyi birinci sınıf adli ve idari yargı hakim-savcıları arasından, Meclis ise 7 HSK üyesinden üçünü Yargıtay, birini Danıştay üyeleri arasından üçünü ise hukukçu öğretim üyeleri ile meslekte 15 yılını doldurmuş avukatlar arasından seçiyor.

        HSK ADAYLARI BELLİ OLDU

        TBMM Anayasa ve Adalet Komisyonları Üyelerinden Kurulu Karma Komisyon, TBMM tarafından Hakimler ve Savcılar Kuruluna (HSK) seçilecek 7 üyenin üç katı adayı belirledi.

        Karma Komisyon, HSK üyeliği adayları seçimi için AK Parti Yozgat Milletvekili Bekir Bozdağ başkanlığında toplandı.

        Alt komisyon üyelerine çalışmaları için teşekkür eden Bozdağ, daha sonra alt komisyon başkanı olarak TBMM Adalet Komisyonu Başkanı ve AK Parti Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç'a söz verdi.

        Alt komisyonun çalışmalarına ilişkin Karma Komisyon'a bilgi veren Tunç, aday adayı başvurularının tek tek incelendiğini, yoğun çalışmaların ardından hazırladıkları raporu Karma Komisyona sunduklarını söyledi.

        "İÇTÜZÜK'TE DÜZENLEMEYE İHTİYAÇ VAR"

        Karma Komisyon Başkanı Bozdağ, Karma Komisyon'un, Anayasa'nın 159. maddesinin, HSK üyeliği seçimi usulünü detaylı, tartışmadan uzak ve herkesin anlayacağı şekilde bir düzenlemeyi içermediğini belirterek, TBMM İçtüzüğü'nde ise HSK üyelerinin Karma Komisyon ve TBMM Genel Kurulunda seçimi konusunda tek bir harf dahi bulunmadığına işaret etti.

        Bozdağ, TBMM İçtüzüğü'nde, HSK üyeliği seçimine ilişkin pek çok sorunun cevapsız kaldığını, İçtüzük'te HSK üyeleri seçimine ilişkin bir düzenlemeye ihtiyaç olduğunu söyledi.

        HSK üyeliği seçimi için siyasi parti grupları arasında olgun görüşmeler yapıldığını, HSK seçiminde demokratik bir uzlaşma temin edildiğini anlatan Bozdağ, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile siyasi partilerin genel başkanları ve partiler adına görüşmelere katılan milletvekillerine teşekkür etti.

        Bekir Bozdağ, "Bu, güzel bir örnek olmuştur. İnşallah bundan sonra uzlaşmanın, pek çok çalışmada burada olduğu gibi ürünlerini beraber göreceğiz." dedi.

        Bozdağ, alt komisyon raporuna göre, üç aday adayının, HSK üyeliği seçimine katılmak için gerekli şartları taşımadıklarının tespit edildiğini dile getirdi.

        Yargıtay Üyesi Yüksel Kocaman da Karma Komisyona gönderdiği dilekçeyle HSK üyeliği aday adaylığından çekildi.

        Tasnif Komisyonu kurulmasının ardından HSK'ye seçilecek 7 üyenin üç katı adayın belirlenmesi için seçime geçildi.

        7 HSK üyeliği için Yargıtay kontenjanından 50, Danıştay kontenjanından 10, avukat kontenjanından 42, öğretim üyesi kontenjanından 12 olmak üzere toplam 114 aday adayı seçime girdi.

        Basına kapalı gerçekleştirilen seçim yaklaşık iki saat sürdü. Yapılan seçimde, HSK üyeliği için 21 aday belirlendi.

        GENEL KURUL SEÇİM SÜRECİ

        TBMM Genel Kurulu, 7 Haziran'a kadar 7 HSK üyesini seçecek.

        Karma Komisyon tarafından belirlenen 21 aday arasından her bir üye için ayrı ayrı gizli oyla seçim yapılacak. Birinci oylamada üye tamsayısının üçte iki çoğunluğu, bu oylamada seçimin sonuçlandırılamaması halinde ikinci oylamada üye tamsayısının beşte üç çoğunluğu gerekecek. İkinci oylamada da üye seçilemezse, en çok oyu alan iki aday arasında ad çekme usulü ile üye seçimi gerçekleştirilecek.

        Seçilecek HSK üyeleri 4 yıl görev yapacak.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ