Yüz körlüğü hastalığı (Prosopagnozi) nedir?
Bir dönem Brad Pitt hastalığı olarak da gündeme gelen bu durum, elbette üst düzey yöneticiler, hekimler, siyasetçiler gibi her gün onlarca insanla karşılaşan meslek gruplarında hemen bir sorun olarak kabul edilmemeli. Ama ne olursa olsun, ister kafa yorgunluğu ister patolojik bir durum, ciddi sosyal sorunlar yaratabileceği kesin. İşte yüz tanıyamama hastalığı ile ilgili merak edilenler...
ABONE OLEşinizi, çocuğunuzu veya kendi yansımanızı bir aynada görüp bir yabancıyı görüyormuş gibi hissettiğinizi hayal edin. Yüz körlüğü olarak da bilinen prosopagnozi hastaları, insan ilişkileri konusunda büyük zorluklar yaşarlar.
Agnozi beyin hastalığı sonucunda ortaya çıkan, bir şeyin tanınmasındaki bozukluktur. Bu bozukluk tek tek duyu biçimlerine hastır. Görsel, işitsel ya da dokunma agnozileri vardır. Ancak bir kişide agnoziden bahsedebilmek için tanımayı sağlayacak temel duyu girişinin sağlam olması gerekir. Örneğin görme agnozisinden bahsetmek için kişinin görmesinin normal olması gerekir. Prosopagnozi de daha önceden bilinen yüzleri tanınama ve yeni yüzleri öğrenme yeteneğinin kaybı ile seyreden bir görsel agnozi türüdür. Yunanca prosopon (yüz) ve gnosis (bilgi) kelimelerinden türemiştir.