'Bir teknoloji hazinesini halka açıyoruz'
Altay tankından milli savaş uçağı Kaan'a İHA'lardan milli gemiye kadar bir çok bilinen savunma sanayi platformlarının üretilmesinde önemli rol oynayan Altınay Savunma halka açılıyor. Bugün Borsa İstanbul'da halka açılmak için talep toplamaya başlayan Altınay Savunma Teknolojileri Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Altınay, halka arzdan hisse alan yeni paydaşlarının TUSAŞ ve Aselsan ile ortak kurdukları iştiraklere de sahip olacaklarını anlattı. Yüzde 25'i halka açılacak olan şirkette arzdan elde edilen kaynağın yüzde 50'sini yeni tesis ve yeni teknolojik yatırımlarda kullanacaklarını anlatan Altınay, geri kalan kaynağın yüzde 15'ini işletme sermayesinde, yüzde 10'unun fikir halindeki diğer savunma sanayi projelerinin satın alınmasında, yüzde 5'inin borçların azaltılmasında, yüzde 15'lik kısmının Ar-Ge'de ve yüzde 5'inin de Afrika ve Asya'da ofisler açılmasında kullanılacağını anlattı.
Yatırımcı Rehberi Halka Arz Özel programının konuğu Altınay Savunma Teknolojileri Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Altınay, halka arzdan elde edilecek kaynak ile İzmit Dilovası'nda ve Ankara Kahramankazan'da iki ayrı teknoloji üretim merkezini hayata geçireceklerini söyledi. Böylece yüzde 25'i halka açılacak olan şirkette arzdan elde edilen kaynağın yüzde 50'si yeni yatırım ve teknolojilerin geliştirilmesinde kullanılacak. Altınay, geri kalan kaynağın yüzde 15'inin işletme sermayesinde, yüzde 10'unun fikir halindeki diğer savunma sanayi projelerinin satın alınmasında, yüzde 5'inin borçların azaltılmasında, yüzde 15'lik kısmının Ar-Ge'de ve yüzde 5'inin de Afrika ve Asya'da ofisler açılmasında kullanılacağını anlattı. Halka arz büyüklüğü 1,9 milyar lira arz sonrası şirket büyüklüğü ise 8 milyar lira civarında oluşacak.
GÜÇLÜ, SÜRDÜRÜLEBİLİR VE PAYLAŞIMCI ŞİRKET
Şirketi kurarken bu ülkenin bir teknoloji şirketi olsun diye yola çıktıklarını söyleyen Hakan Altınay, "Farklı ülkelerde o ülkeleri geleceğe taşıyan teknoloji şirketleri vardır. Biz de kendi ülkemizle anılan kuvvetli bir teknoloji şirketi kurmak istedik. Bunun için mali anlamda güçlü olmanız gerekiyor. Dünyada tüm teknoloji şirketlerinin halka arz yaptığını, kurumsal yapı ile güçlü, şeffaf bir yapıya kavuştuğunu görüyoruz. O yüzden ülkeye değer katabilecek, ülkenin sahip olduğu bir teknoloji şirketi kurmak için yola çıktık. Artık sahip olduklarımızı gerçekten bize imkan sunan milletimiz ile paylaşarak yapmak istediklerimizi daha kısa bir sürede yaparak ülkeye bir değerli şirket sunmak istiyoruz. Güçlü sürdürülebilir ve paylaşımcı bir şirket olmamız açısından halka arz çok kıymetli" diye konuştu.
"Biz yenilikçi teknolojileri geliştirerek ürün haline dönüştürüyoruz. Bilimsel bilgiden teknolojiyi geliştirme yeteneğini ortaya çıkartan normalde masanın üzerinde olmayan, hayalen, fikren başlayan sonra hesaplamalı olarak deneysel araçlarla ürüne dönüşen teknolojileri geliştiriyoruz" diyen Altınay, gelecekte rol ve yüklerinin bugünden çok fazla olacağını söyledi.
SAVUNMA SANAYİ ÜLKEYİ GELİŞTİREN YAPIYA ULAŞTI
Altınay, özellikle İHA ve savaş uçakları konusunda Türkiye'nin diğer ülkelerin üretim teknolojilerinden daha üstün olduğunu ifade ederek, "Biz kendi geleceğimizi kendi sahip olduğumuz bilgi ile kuvvetlendirmek istiyoruz. Bu aynı zamanda zenginliğimizi de sağlıyor. Ülkede sosyo-ekonomik açıdan ülkeyi geliştiren bir savunma endüstrisi oluştu. Diğer yandan Türkiye savunma endüstrisinde bu vatanın evlatlarını güvenli bir şekilde kendi ülkesinin sınırları içinde koruyabilecek güce sahip artık" dedi.
ALTINAY SAVUNMA NASIL DOĞDU?
Hakan Altınay, Altınay teknoloji grubunun 30 yıldan bu yana önce robot teknolojileri ile başlayıp sonra hareket ve kontrol teknolojileri ile devam eden ve kendi içinde yetiştirdiği mühendislerle gelecek vizyonuna sahip olduğunu belirterek, şirketin kuruluşunu şöyle anlattı: "2006 yılında Roketsan'ın liderliğinde uluslararası bir mühimmat projesi gündeme geldi. Biz de bu projeye bir sistem hazırladık. Çok beğenildi. Yaklaşık 16 aylık bir süre zarfında düşünceden hayata geçen bir proje oldu. Böylece Altınay Teknoloji'nin içinde savunma teknolojileri konusunda bir yapı oluşmaya başladı. 2008'de projeyi gerçekleştirdikten sonra milli tankımız Altay'ın namlu mekanizmasını kontrol eden projeyi de geliştirdik. Ülkemizin ithal ettiği teknolojiyi ülkemizin insanları ile birlikte üretmeye başladık. 2014'te de Altınay Teknoloji'nin içinde savunma temelli araştırma geliştirme yapan ekibi ayırıp bir şirkete dönüştürdük:"
'ÜÇ TEMEL NOKTAYI ÖNE ÇIKARDIK'
Altınay Savunma'nın üç temel noktayı öne çıkardığını ifade eden Altınay, bunlardan ilkinin ülkenin ihtiyaçtan dolayı ithal ettiği savunma sanayi ürünlerini üretmek, ikincisinin özgün ve yenilikçi ürürler tasarlamak, üçüncü noktanın ise teknolojiyi üreten ve yöneten insanı yetiştirmek olduğunu anlattı. Şu anda 518 çalışan ile hizmet verdiklerini bunun 360'ının mühendis, yüksek mühendis ve doktoralı olduğunu dile getiren Altınay, "Biz bir Ar-Ge şirketiyiz. 30 yılda yaklaşık 10 milyon saatlik Ar-Ge birikimine sahibiz. Bütün altyapımız Türkiye'de bir teknoloji hazinesidir. Hedefimiz halka arz sonrası bin kişilik bir Ar-Ge altyapısına ulaşmak" şeklinde konuştu.
Son 20 yılda savunmaya sanayisinde önemli adımlar atarak ciddi birikim elde edildiğini söyleyen Altınay, "Bu ülkenin evlatlarını ancak kendi sahip olduğumuz kaynaklarla koruyabiliriz. Türkiye savunma sanayiinde 5-6 yıl sonra en güçlü ülkelerden birisi olacak" dedi.
İHA, KAAN, MİLLİ GEMİ, BOMBA İMHA ROBOTU
Altınay Savunma'nın bugün Türkiye'nin ürettiği kara, hava ve deniz platformlarının savunma ürünlerinin bir çok ürün, sistem ve platformlarını ürettiklerini kaydeden Hakan Altınay, " Örneğin insansız hava aracı (İHA) bir platformdur. Altay tankına ürün yapan şirketimiz aynı zamanda İHA, belli büyüklükleri olan drone üretiyor. Altınay Savunma'nın içinde de farklı mühendislik ve yeteneklerle ortaya çıkan ürünleri ayrı şirketler haline çevirdik. 2019 yılında İHA bölümümüzü ayrı tüzel kişilik haline getirdik. Dasal Havacılık, sadece İHA yapan onun kontrol ve haberleşme mimarisini sağlayan şirketimiz. Altınay Savunma'nın iştiraki olan bu havacılık şirketimize 2020'de Aselsan ortak oldu. Bu şirketin yüzde 49'u Aselsan yüzde 51'i Altınay Savunma'ya ait. 2019'da da TUSAŞ geliştirmekte olduğu havacılık platformlarında kullanılmak üzere Altınay Savunma ile birlikte yüzde 50 ortaklıkla bir şirket kuruldu. Bu şirket Kaan'ın iniş takımlarını ve hareketli yüzeylerini (eyleyicilerini) kontrol eden mekanizmaları üretiyor. Halka arz ile birlikte bu ortaklıklar da halka açılmış olacak. Ayrıca milli gemi platformumuzda kullanılan helikopter yakalama ve transfer konusundaki sistemi geliştirip milli gemimize sunduk. Aynı zamanda görünmezlik ve bomba imha robot yapıları konularında da çalışmalarımız var " şeklinde konuştu.